Financial Times: Δύσκολη και αμφίβολη η ελληνική προσπάθεια

Με τη συμπλήρωση ενός και πλέον χρόνου από την υπαγωγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κορυφαία οικονομική εφημερίδα Financial Times εκτιμά πως η προσπάθεια της Ελλάδας είναι και δύσκολη και αμφίβολη ως προς το τελικό της αποτέλεσμα.

Στο σχετικό τους αφιέρωμα οι FT τονίζουν πως παρά τα 110 δις ευρώ του μηχανισμού η Ελλάδα παραμένει σε βαθιά ύφεση. Με την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 4,5% σε ετήσια βάση και τις εκτιμήσεις όλων να κάνουν λόγο για περαιτέρω υποχώρηση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην τρέχουσα χρονιά, η εικόνα της Ελλάδας αποτυπώνεται στα χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις και καταστήματα, στους λόφους σκουπιδιών στους δρόμους και στην διαρκώς αυξανόμενη οργή και απογοήτευση που βγάζουν σε κανάλια και δημόσιες εμφανίσεις οι συνδικαλιστές και οι απλοί εργαζόμενοι, γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Ο οποίος εκτιμά πως η κυβέρνηση Παπανδρέου δείχνει να μην μπορεί προσώρας ούτε να εκσυγχρονίσει την "αρτηριοσκληρωτική" ελληνική οικονομία, ούτε καν να την φέρει πιο κοντά στα δεδομένα των λοιπών Ευρωπαίων εταίρων της.

Οι FT γράφουν πως εάν ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του τελικώς "πέσουν", τότε αυτομάτως οι ηγέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα βρεθούν προ διλήμματος: κατά πόσον θα πρέπει να δώσουν άλλη μιαν ευκαιρία στην Ελλάδα ή να την αφήσουν να "πέσει στην άβυσσο" της χρεοκοπίας, πιθανότατα με καταστροφικές συνέπειες στο τραπεζικό και γενικότερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όλης της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα θα τρωθεί σημαντικά η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στο ίδιο στο ευρωσύστημα.

Στο κείμενο υπάρχει αναφορά σε δηλώσεις κορυφαίων οικονομικών παραγόντων της εγχώριας αγοράς όπου κοινό συμπέρασμα είναι πως οι θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι Έλληνες κινδυνεύουν να πάνε χαμένες εάν δεν προωθηθούν άμεσα δραστικές μεταρρυθμίσεις στην ίδια τη δομή της κοινωνίας και της οικονομίας μας!

Οι FT τονίζουν πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν τεράστια σημασία και ευρείες επιπτώσεις στην Ευρώπη, καθώς το "μοντέλο" της ελληνικής διάσωσης ακολουθήθηκε τόσο στην περίπτωση της Ιρλανδίας, όσο και στην Πορτογαλία, επομένως μια αποτυχία του στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε "κούραση" των αγορών από τις δρομολογούμενες αλλαγές και, στη χειρότερη περίπτωση, ανάγκη εκταμίευσης νέων, εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, για να υποστηριχθεί όποια χώρα βρεθεί σε παρόμοια με την Ελλάδα θέση.


Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα πως ένα χρόνο μετά τον αρχικό ενθουσιασμό όλων για την παρέμβαση - σωτηρία της ΕΕ και του ΔΝΤ, η "ατζέντα των μεταρρυθμίσεων" έχει χάσει το momentum της ...

Πηγή : protothema.gr

Υ.Γ. από Πύθων : Τυχαίο το δημοσίευμα των FT; Αλλό ένα δημοσίευμα που καθοδηγεί την κοινή γνώμη στο να αποδεκτεί ότι το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος και πρέπει να τηρήθουν πιστά οι επιταγές του για να μην χρεοκοπήσουμε...Πραγματικά, έλεος!!!