Πάνω από 1400 μονάδες τα spreads

Σε πρωτοφανή επίπεδα εκτινάχθηκαν σήμερα τα ελληνικά spread που έσπασαν το φράγμα των 1400 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκαν στις 1441 μονάδες.

Την ώρα των συζητήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι αγορές ωθούν τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος το επιτόκιο των 10ετών ελληνικών ομολόγων να αγγίξει το 17% από 16,7% που ήταν στο άνοιγμα των αγορών το πρωί.

Οι πιέσεις προκαλούνται στη δευτερογενή αγορά ομολόγων από το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου από την Ε.Ε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το κλίμα επιβαρύνεται από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος έχει αυξηθεί, συστήνοντας ταυτόχρονα την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μέτρων, καθώς και την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν λίγες μέρες, την Παρασκευή, η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «B+» από «ΒΒ+» και απείλησε με νέα υποβάθμιση εάν δεν εξασφαλιστεί πλήρης στήριξη και χρηματοδότησή της από την τρόικα.