Εμπλοκή στην εκταμίευση της 5ης δόσης

Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσαν χθες ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κηρύξει στάση πληρωμών τον Ιούλιο, καθώς αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή η εκταμίευση της 5ης δόσης. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Καρολάιν Ατκινσον δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποδεσμεύσει το μερίδιό του για τη δόση του επόμενου μήνα, εάν η Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της (επί της ουσίας εάν δεν έχει συμφωνήσει η Ευρωζώνη σε νέα βοήθεια) τουλάχιστον για το 2012. Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα είναι εγκαίρως έτοιμα για να καλύψουν και το μερίδιο του ΔΝΤ. Ακόμη χειρότερα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας κ. Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η Ολλανδία δεν πρόκειται να καταβάλει το δικό της μερίδιο εάν δεν εκταμιεύσει το ΔΝΤ το δικό του. Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι για οποιοδήποτε νέο δάνειο θα ζητήσει να τεθούν ως εμπράγματες εξασφαλίσεις περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Στο παρασκήνιο εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για να αποτραπεί η στάση πληρωμών, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα ολοκληρωθούν στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο και τις αποκρατικοποιήσεις.

Διακράτηση ομολόγων

Κάποια από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εμφανίζονται θετικά στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας εθελοντικής διακράτησης ελληνικών ομολόγων που λήγουν την περίοδο έως το 2014 από τους ιδιώτες επενδυτές.

Πηγή : Καθημερινή

Υ.Γ. από Πύθων : Οι πιέσεις της Τρόικας για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων σε σκληρότερα μέτρα λιτότητας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Με ωμούς εκβιασμούς, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση του Μνημονίου και της εθνικής κατάθλιψης. Απειλούν την χώρα μας με στάση πληρωμών τον Ιούλιο, καθώς δεν πρόκειται να μας δώσουν την 5η δόση αν δεν υποκύψουμε στα αντιλαϊκα μέτρα που μας βυθίζουν περισσότερο στην ύφεση και την ανεργία. Προσπαθούν να κάνουν τον Σαμαρά συνένοχο στο "έγκλημα" με το ζόρι. Όδηγουν τη χώρα σε αδιέξοδο, κατευθύνοντας τον ελληνικό λαό σε συμπεράσματα του τύπου ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πλήν της συναίνεσης. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα.

Κι όμως υπάρχει ελπίδα για τη χώρα και αυτή είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς. Είναι ο μοναδικός που μπορεί να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ για ευνοϊκότερους όρους. Και αυτό γιατί πιστεύει στην πατρίδα και δεν είναι έρμαιο των ξένων συμφερόντων. Τώρα που το παιχνίδι τους αποκαλύφθηκε κάνουν τα πάντα για να τον προσεγγίσουν και τον πιέζουν να γίνει συμμέτοχος των εξελίξεων, καθώς βλέπουν ότι ο Παπανδρέου έχει χρεοκοπήσει. Προσπαθούν να τον βάλουν μέσα σ' αυτό το στημένο παιχνίδι... Ο Σαμαράς όμως έχει αποδείξει με την υπεύθυνη πολιτική του στάση ότι ούτε συμμετέχει σε συμμαχίες προθύμων, ούτε γίνεται εξαπτέρυγο κανενός. Ελπίζουμε, ότι δεν θα κάνει πίσω και θα είναι αυτός που στο τέλος θα θέσει τους όρους του παιχνιδιού.