Σαμαράς : "Συναίνεση μόνο σε μέτρα που έχουμε προτείνει"

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε χθες μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση, μόνο σε μέτρα που και ο ίδιος έχει προτείνει, χωρίς, ωστόσο, να παρεκκλίνει από τη σκληρή γραμμή για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ απευθύνθηκε προσωπικά προς τον πρωθυπουργό, δημοσιοποιώντας και πάλι εν μέρει τη συζήτηση που είχαν στη σύσκεψη υπό τον Κάρολο Παπούλια: συμφωνία για το φορολογικό με μείωση των συντελεστών και στη συνέχεια από κοινού διαπραγμάτευση -Παπανδρέου και Σαμαρά- με την τρόικα.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι για να ψηφίσει τα άρθρα με τα οποία συμφωνεί, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα πρέπει να ψηφιστεί ως νομοσχέδιο κατ’ άρθρο και όχι στο σύνολό του ως ένα και μόνο νομοθέτημα.

«Σε αυτήν την περίπτωση θα το καταψηφίσουμε και θα καταλάβουν όλοι πως εννοείτε τη συναίνεση» προειδοποίησε αν και στην ομιλία του επανέλαβε τουλάχιστον πέντε φορές την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με τη στήριξη και της ΝΔ.

«Θέλετε να νομοθετήσουμε μαζί για την αξιοποίηση της περιουσίας; Για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής; Για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων; Για μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, που θα φέρουν έσοδα; Για επαναπατρισμό κεφαλαίων; Για συμβάσεις εκχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων; Πολύ ευχαρίστως, αλλά αφού έχει γίνει η μείωση της φορολογίας και η επανεκκίνηση της οικονομίας» είπε ο κ. Σαμαράς που δεν απέφυγε τις αιχμές για τους ευρωπαίους αξιωματούχους, κυρίως τον Όλι Ρεν, οι οποίοι αντί να ζητήσουν, όπως είπε, από την κυβέρνηση να κυβερνήσει καλούν την αντιπολίτευση να συναινέσει σε μία λανθασμένη πολιτική.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για «μνημόνιο του Σίσυφου που όσο κι αν το σπρώχνουμε, τόσο κατρακυλάει προς τα πίσω» ενώ εξήγησε γιατί δεν υπογράφει τη συναίνεση όπως την αξιώνει η κυβέρνηση:

«Αν προσυπέγραφα σήμερα, ενώ διαφωνώ και ενώ η κριτική μου έχει δικαιωθεί, θα ήταν σαν να συνυπέγραφα την κατάργηση της αντιπολίτευσης και της δημοκρατίας, θα ήταν σαν να συνυπέγραφα τη δικτατορία της μοναδικής επιλογής, τη δικτατορία του μονόδρομου» τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ή επιστροφής στη δραχμή είναι εγκληματική.

Πηγή : real.gr