Ανασφάλιστοι είναι 500.000 εργαζόμενοι

Ρεπορτάζ : Γιώργος Γάτος
Από : Ημερησία

Ξεπερνούν τους 500.000 οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε εργοδότες «χωρίς ασφάλιση», με αποτέλεσμα το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ να «χάνει» εισφορές περί τα 3 δισ. ευρώ το χρόνο.

Το παραπάνω προκύπτει (με αναγωγή) από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν στο διάστημα Φεβρουαρίου - Δεκεμβρίου του 2010 τα μεικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ σε δείγμα 27.538 επιχειρήσεων (δηλαδή μόλις στο 3% των επιχειρήσεων που υπολογίζονται στις 910.000 και δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα).

Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων, το 25% των εργαζομένων (1 στους 4) που απασχολούσαν οι επιχειρήσεις, ήταν «χωρίς ασφάλιση». Σε σύνολο 77.666 εργαζομένων που βρέθηκαν στις επιχειρήσεις, οι 19.435 ήταν ανασφάλιστοι και από αυτούς οι 12.748 (το 22,58%) ήταν Ελληνες και οι 6.687 (το 31,54%) αλλοδαποί. Τα ποσοστά των ανασφάλιστων έφθασαν, πάντως, έως το 38,85% μεταξύ των αλλοδαπών (τους μήνες Μάρτιο και Νοέμβριο) και έως το 24,45% μεταξύ των Ελλήνων (τον Οκτώβριο του ’10).

 
Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανασφάλιστης - αδήλωτης εργασίας καταγράφονται:

Στους κλάδους του επισιτισμού, των ταχυμεταφορών, της φύλαξης, της καθαριότητας, των νυχτερινών κέντρων και των κατασκευών και

Στις περιφέρειες Μακεδονίας (36,25%), της Αττικής (26,29%) και της Θεσσαλίας (24,66%).


Απώλειες 8 δισ. ευρώ

Τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ επέβαλαν πρόστιμα ύψους 9.368.500 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται σ' αυτά και όσα αφορούν τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που εντοπίστηκαν στις επιχειρήσεις). Οι απώλειες εσόδων από την αδήλωτη εργασία, ωστόσο, ξεπερνά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, τα 8 δισ. ευρώ, αν υπολογιστεί η «εισφοροαποφυγή» που υπάρχει στον ΟΓΑ και στον ΟΑΕΕ. Ποσό που υπερβαίνει, κατά πολύ, όλα τα μέτρα περιορισμού των δαπανών και των συντάξεων, τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση σε εφαρμογή του Μνημονίου.

Νέο καθεστώς ελέγχων

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ «υπόσχεται» περισσότερους και ποιοτικότερους ελέγχους.Εργόσημο από το Μάρτιο  To νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία του ΣΕΠΕ ως «ΣΔΟΕ» για την εργασία και την ασφάλιση, την ηλεκτρονική διασύνδεση με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τη συνδρομή των ελεγκτών από τις διοικητικές, αστυνομικές, λιμενικές αρχές. Στον έλεγχο θα συμβάλει και η υποχρεωτική πληρωμή, μέσω τραπεζών, από την 1/7/2011 των αποδοχών και των εισφορών.

Εργόσημο από το Μάρτιο

Στη «μάχη» για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής θα «ρίξει», από το Μάρτιο, η ηγεσία του υπουργείου και το εργόσημο - το κουπόνι ασφάλισης για τους περιστασιακά απασχολούμενους (οικιακούς βοηθούς, κηπουρούς, εργάτες γης, όσων παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, νήπια και ηλικιωμένους κ.ά.). Η ασφαλιστική εισφορά προς το ΙΚΑ για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων (εργοδοτική και εργατική εισφορά) θα είναι μειωμένη, όμως, υπολογίζεται ότι θα διευκολύνει (αφού δεν θα έχει γραφειοκρατικό εμπόδιο) την ασφάλιση αποφέροντας στο ΙΚΑ 250 εκατ. ευρώ.