Επίθεση αυτοκτονίας με 35 νεκρούς στη Μόσχα

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στο αεροδρόμιο της Μόσχας και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Έλενα Γκαλάνοβα, τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που σημειώθηκε περίπου στις 4.30 στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας κοντά στο χώρο της παραλαβής των αποσκευών στην αίθουσα άφιξης των διεθνών πτήσεων.

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι 63 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, εκ των οποίων οι 46 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο, ενώ οι νεκροί παραμένουν στο σημείο καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει την έρευνα επιβεβαίωσαν ότι πίσω από την έκρηξη κρύβονται σίγουρα τρομοκράτες και πιστεύουν ότι ένας άνδρας στο πλήθος έφερε την εκρηκτικό μηχανισμό. Οι αρχές ερευνούν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ένα πτώμα που φέρεται να ανήκει στον βομβιστή έχει βρεθεί στο σημείο της έκρηξης και φέρεται να είναι αραβικής καταγωγής. Ανώνυμες πηγές στο ίδιο πρακτορείο ανέφεραν ότι είναι ακόμη νωρίς να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για τον βομβιστή καθώς οι δράστες της επίθεσης μπορεί να χρησιμοποίησαν κάποιον που δεν ήξερε ότι θα ανατιναχτεί.

Την στιγμή της έκρηξης το αεροδρόμιο, που είναι ένα από τα πιο μεγάλα της χώρας, ήταν γεμάτο κόσμο καθώς 30 πτήσεις έφταναν εκείνη την ώρα, εκ των οποίων οι 15 από ξένες χώρες.

Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλούνται ρωσικά ΜΜΕ, πρόκειται για διπλή βομβιστική επίθεση, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν στον τηλεοπτικό σταθμό Vesti 24 ότι δύο καμικάζι αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν την ώρα που η αίθουσα ήταν γεμάτη κόσμο.

Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι η ισχύς της μιας έκρηξης ισοδυναμεί με 5 κιλά ΤΝΤ και ότι η βόμβα διασποράς περιείχε μεταλλικά αντικείμενα προκειμένου να προκαλέσει περισσότερα θύματα.

Στον σταθμό επιβίβασης και αποβίβασης του αεροδρόμιου υπήρχε πυκνός καπνός στο σημείο και σύμφωνα με εκρόσωπο του υπουργείου Υγείας είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα σωστικά συνεργεία να διαπιστώσουν αν υπάρχουν άλλοι τραυματίες. Οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου χρειάστηκε να ανοίξουν τρύπα στον τοίχο κοντά στο χώρο παραλαβής αποσκευών προκειμένου οι επιβάτες να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από το σημείο της έκρηξης.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, οι αρχές εξετάζουν δύο σενάρια. Η αρχική έρευνα υποδεικνύει ότι πιθανώς η έκρηξη προκλήθηκε από βομβιστή καμικάζι και υπάρχουν αναφορές ότι εντοπίστηκε ανάμεσα στο πλήθος, ενώ το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για βόμβα που έφτασε μέσα σε μία από τις βαλίτσες. Τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι αρχές αναζητούν τρία άτομα που είναι ύποπτα για την έκρηξη.

Στο σημείο έχουν σπεύσει 80 ομάδες διάσωσης ενώ η εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού, είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για την κατάσταση.

Βίντεο από τα πρώτα λεπτά της έκρηξης


Δρακόντεια μέτρα σε αεροδρόμια και τρένα-Γνώριζαν οι μυστικές υπηρεσίες;

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ πραγματοποίησε επείγουσα σύσκεψη με τον γενικό εισαγγελέα, την αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει την διερεύνηση και τον υπουργό Μεταφορών, ενώ θα καθυστερήσει και την η αυριανή άφιξη του στο αυριανό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός..

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση εξέφρασε την συμπαράσταση τους στις οικογένειες των θυμάτων και διέταξε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια και τα μέσα μεταφοράς της χώρας μετά την επίθεση αυτοκτονίας. «Είναι απαραίτητο να κηρύξουμε ένα ειδικό καθεστώς σε όλα τα αεροδρόμια, όλους τους σταθμούς και σε όλα τους μεγάλους κόμβους μεταφοράς» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, που υπογράμμισε ότι έδωσε εντολή στον δήμαρχο και τον κυβερνήτη της Μόσχας να μεταβούν στο σημείο.

Ωστόσο, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρατήρησε ότι οι νόμοι που αφορούν στην ασφάλεια άλλαξαν πρόσφατα αλλά δεν εφαρμόζονται όπως θα έπρεπε. «Αυτό που έγινε δείχνει ότι σε ορισμένα μέρη δεν εφαρμόζεται το σύνολο αυτών των νόμων».

Την ίδια στιγμή έχει κινηθεί και η δικαιοσύνη που άνοιξε φάκελο για την υπόθεση, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να συγκεντρωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. «Σας δίνω την εντολή υπουργέ Μεταφορών, Igor Levitin από κοινού με τον υπουργό Εσωτερικών να χρησιμοποιήσετε όλες τις σχετικές διαδικασίες με την συνεργασία της FSΒ (ρωσική υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών)» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Rosbalt οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, (FSB) γνώριζαν ότι τρομοκράτες σχεδίαζαν άμεσα μία επίθεση αλλά έψαχναν τους υπόπτους σε μία διπλανή πόλη της Μόσχας, το Zelenograd. Ρωσικά ΜΜΕ οι μεταδίδουν ότι οι πληροφορίες που είχε η FSB δεν ήταν πλήρεις και αφού έμαθαν για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα αργά το βράδυ της Κυριακής ξεκίνησαν μαζί με ειδικές δυνάμεις και μεγάλο τμήμα της αστυνομίας μεγάλη επιχείρηση στο Zelenograd, χωρίς αποτέλεσμα.

Το πρακτορείο Interfax επικαλείται ανώνυμη πηγή και μεταδίδει ότι τρεις άνδρες που ζούσαν στην πρωτεύουσα της Ρωσίας πήραν μέρος στο σχεδιασμό της επίθεσης και πιστεύεται ότι πρόκειται για αντάρτες από τον Βόρειο Καύκασο. Οι άνδρες φέρονται να έχουν σχέση με δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία ανατινάχθηκε στη Μόσχα στις 31 Δεκεμβρίου και η άλλη συνελήφθη στο Volgograd.


Διαβάστε το χρονικό των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία:

Οκτώβριος 2010: 6 νεκροί από εισβολή Τσετσένων στο κοινοβούλιο της χώρας

Μάρτιος 2010: Επίθεση αυτοκτονίας σε 2 σταθμούς του ΜΕΤΡΟ με 40 νεκρούς

Νοέμβριος 2009: Έκρηξη βόμβας σε γρήγορο τρένο στην διαδρομή Μόσχα - Αγία Πετρούπολη με 26 νεκρούς

Σεπτέμβριος 2004: 331 όμηροι -οι μισοί εκ των οποίων παιδιά- σκοτώνονται κατά τη διάρκεια χαοτικής επιχείρησης διάσωσής τους σε σχολείο του Μπεσλάν.

Αύγουστος 2004: Δύο ρωσικά επιβατηγά αεροσκάφη ανατινάσσονται ταυτόχρονα εν πτήσει, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 90 επιβάτες.

Δεκέμβριος 2003: Έκρηξη σε προαστιακό τρένο στο Γιεσεντούκι έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 άνθρωποι και να τραυματιστούν 160.

Αύγουστος 2003: Βομβιστής αυτοκτονίας οδηγεί φορτηγό με εκρηκτικά σε στρατιωτικό νοσοκομείο της βόρειας Οσετίας. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώνονται από την έκρηξη.

Οκτώβριος 2002: Τσετσένοι αυτονομιστές πιάνουν πάνω από 700 ομήρους σε θέατρο της Μόσχας. Στην επιχείρηση διάσωσης χάνουν τη ζωή τους 41 αντάρτες και 129 άμαχοι.

Σεπτέμβριος 1999: Εκρήξεις σε πολυκατοικίες της Μόσχας έχουν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι. Το Κρεμλίνο αποδίδει το χτύπημα σε Τσετσένους, οι οποίοι με τη σειρά τους κατηγορούν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι το οργάνωσαν.

Ιούνιος 1995: Τσετσένοι αντάρτες εισβάλλουν σε νοσοκομείο της πόλης Μπούντενοβσκ και πιάνουν εκατοντάδες ομήρους. Πάνω από 100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας των ειδικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν το κτίριο.

Πηγή : real.gr