Φρουτάκια και με τον νόμο

Ρεπορτάζ : Γιώργος Πουλερές
Από : "Τα Νέα"

Στο άνοιγµα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών, ώστε να µπει τέλος στον παράνοµο τζόγο στην Ελλάδα,ο οποίος εκτιµάται ότι ανέρχεται σήµερα στα 4 δισ. ευρώ, προχωρεί η κυβέρνηση µε το σχέδιο νόµου που ενέκρινε χθες και σύντοµα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το νοµοσχέδιο βάζει κανόνες στο άναρχο τοπίο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών ενώ µόνο για το 2011 θα φέρει στα κρατικά ταµεία ζεστό χρήµα ύψους 700 εκατ. ευρώ.Την ίδια ώρα όµως, σηµαντικά τµήµατα της ελληνικής κοινωνίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόµενο να διευρυνθεί ανεξέλεγκτα το πεδίο των τυχερών παιχνιδιών, αφού τα φρουτάκια θα επιτρέπεται να κάνουν την εµφάνισή τους σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας.

Για να µετριάσει πάντως τις ανησυχίες αυτές, το νοµοσχέδιο θέτει αυστηρούς περιορισµούς στην πρόσβαση των ανηλίκων στους χώρους των τυχερών παιχνιδιών,ενώ και για τους ενηλίκους η συµµετοχή στο παιχνίδι δεν θα είναι ανεξέλεγκτη σε σχέση µε το ύψος των χρηµατικών ποσών που θα παίζονται.

Με την ψήφιση από τη Βουλή του σχεδίου νόµου θα αρχίσει η αντίστροφη µέτρηση για την επιστροφή (έπειτα από 9 χρόνια εµπάργκο)και εγκατάσταση ανά την ελληνική επικράτεια µέχρι και 30.000 παιγνιοµηχανηµάτων (φρουτάκια), τα οποία θα διαχειρίζονται κατά κανόνα µεγάλες ανώνυµες εταιρείες.

ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ


Παράλληλα, το νοµοσχέδιο έρχεται να ρυθµίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα διεξάγεται πλέον το ιντερνετικό στοίχηµα, τοµέας στον οποίο λειτουργούν σήµερα στην Ελλάδα παράνοµα πάνω από 250 διαδικτυακοί τόποι.

Οι άδειες για την εκµετάλλευση των παιγνιοµηχανηµάτων και του ιντερνετικού στοιχήµατος θα δοθούν έπειτα από διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισµούς. Για τα φρουτάκια θα δοθούν από τέσσερις έως δέκα άδειες, ενώ οι άδειες για τα στοιχήµατα µέσω του Ιντερνετ θα είναι µέχρι και 50. Στη µάχη για την απόκτηση των περιζήτητων όπως φαίνεται αδειών θα ριχτούν µεγάλοι επιχειρηµατικοί όµιλοι τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και φυσικά, µεταξύ αυτών θα είναι και ο ΟΠΑΠ, ο οποίος θα συνεχίσει να έχει το αποκλειστικό δικαίωµα διεξαγωγής αθλητικών στοιχηµάτων.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Η απαγόρευση των τυχερών παιχνιδιών αποτελούσε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ∆ικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων µη συµβατή µε το Κοινοτικό ∆ίκαιο πράξη (πληρώναµε πρόστιµο 31.536 ευρώ τηνηµέρα πρόστιµο) και η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε «ένα ελεγχόµενο άνοιγµα της σχετικής αγοράς». Ειδικά για το 2011 προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιχνιδιών (τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια βάση).


Ατοµική κάρτα παίκτη και πλαφόν στα στοιχήµατα

Με ένα πακέτο περιορισµών και απαγορεύσεων, το νοµοσχέδιο επιχειρεί να οροθετήσει µία σειρά από κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού για την προστασία των παικτών γενικώς, των ανηλίκων ιδιαίτερα και της κοινωνίας. Για τη συµµετοχή σε τεχνικά - ψυχαγωγικά και τυχερά παίγνια που διεξάγονται µε παιγνιοµηχανήµατα ή µέσω του ∆ιαδικτύου, µπορεί να προβλέπεται η έκδοση ατοµικής κάρτας παίκτη ώστε να διαπιστώνονται η ηλικία, ο Αριθµός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) προκειµένου περί ενηλίκων, η ροή των χρηµάτων, ο µέγιστος χρόνος συµµετοχής και να διασφαλίζονται τυχόν πρόσθετοι περιορισµοί που θέτει ο ίδιος ο παίκτης. Το ελάχιστο ποσό συµµετοχής στα τυχερά παίγνια µέσω παιγνιοµηχανηµάτων είναι δέκα λεπτά (0,10) του ευρώ και το µέγιστο πέντε(5) ευρώ και το κέρδος θα αντιστοιχεί στο 80% του ποσού που έχει στοιχηµατιστεί. Το νοµοσχέδιο προβλέπει ακόµη την επιβολή αυστηρών χρηµατικών προστίµων για µία σειρά παραβάσεων της νοµοθεσίας από 100.000 µέχρι και 500.000ευρώ για ήπιες παραβάσεις, ενώ για πιο σοβαρές προβλέπεται ακόµηκαι κάθειρξη 10 ετών.


ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΤΖΟΓΟ

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου οικονοµικών, σήµερα λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηµατισµού, έως και 20.000 ηλεκτρονικές µηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισµένου κέρδους (AWPs) και έως και 150.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές πουπαρέχουν παράνοµα τυχερά παιχνίδια (φρουτάκια).

Συνολικά ο τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Υ.Γ. από Πύθων : Νομιμοποιούν τον παράνομο τζόγο, αναμένοντας έσοδα 1 δίσ. Ποντάρουν στον λαϊκό τζόγο για να αυξήσουν τα έσοδα, εθίζοντας την ελληνική κοινωνία με ηλεκτρονικούς κουλοχέρηδες σε κάθε χωριό και πόλη. Το συστημά που θα καθιερωθεί βοηθά κυρίως τις μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες που θα κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενες την ευαισθησία των ελληνών πολιτών στο τζογάρισμα. Αλλώστε σε περιόδους κρίσης έχουμε αυξανόμενες τάσεις στα τυχερά παίγνια και οι Έλληνες πολίτες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανταποκριθούν, ελπίζοντας πως η τύχη καποιά στιγμή θα τους χαμογελάσει...