Πληρωμές 1,1 δισ. ευρώ στους αγρότες


Την πίστωση στους λογαριασμούς γεωργών και κτηνοτρόφων ποσού ύψους 1,1 δισ. ευρώ (το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης), ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά το πέρας της δίωρης σύσκεψης που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς μίλησε για σημαντική ένεση ρευστότητας σε συνέχεια της εξισωτικής αποζημίωσης και της επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, ενώ όπως είπε, στόχος της προσπάθειας της κυβέρνησης είναι οι πληρωμές που γίνονται στην ώρα τους, να μην αποτελούν πια είδηση, αλλά να είναι ο κανόνας.

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ, ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε «να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό, ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τον ΕΛΓΑ να μπορούν να επιστρέψουν ως επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων».

Παράλληλα, εντολή του υπουργείου είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις και δράσεις στο χώρο της τυποποίησης και της μεταποίησης των εξαγωγικών μας προϊόντων. «Είναι χρέος μας», τόνισε, «να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα της εξωστρέφειας. Και, ήδη επεκτείνουμε ή δημιουργούμε πάνω από 300 μεταποιητικές επιχειρήσεις από μικρότερα μέχρι και μεγάλα σημαντικά εργοστάσια σε όλες τις περιφέρειες».

Όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει το ΥΠΑΑΤ, ανέφερε ενδεικτικά την καθιέρωση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για την κάλυψη ζημιών οι οποίες σήμερα δεν αποζημιώνονται.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, τέλος, πως «θα είμαστε παρόντες στη μάχη για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ... για να διασφαλίσουμε όσον το δυνατόν περισσότερα αγροτικά κονδύλια για την περίοδο 2014 - 2020». «Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε απέναντι στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους, στους βιοπαλαιστές της γης» και ιδιαίτερη βαρύτητα, επεσήμανε, θα δοθεί στους νέους αγρότες».

Ενεση ρευστότητας 3 δισ. ευρώ

Από τον Ιούνιο έως σήμερα, με την καταβολή και του υπολοίπου 50% της ενιαίας ενίσχυσης, έχει δοθεί ένεση ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, καταβλήθηκε σε 680.000 δικαιούχους η ενιαία ενίσχυση ύψους 2,2 δισ. ευρώ, σε 72.000 δικαιούχους η εξισωτική αποζημίωση ύψους 160 εκατ. ευρώ και σε 438.363 δικαιούχους η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ύψους 163 εκατ. ευρώ.

Για πρώτη φορά επίσης, δίνεται η δυνατότητα ενισχύσεων στην κτηνοτροφία ύψους 25 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τα περιθώρια του κανονισμού de minimis.

Σε δηλώσεις του στο ρ/σ Real FM, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για χρήματα από τη δόση των 34,3 δισ. ευρώ, αλλά από τις επιδοτήσεις που έχουν προγραμματιστεί για περίπου 700.000 δικαιούχους (το 50% είχε δοθεί στις 15 Οκτωβρίου).

Όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, στη σημερινή σύσκεψη εν οψει και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας για τη νέα ΚΑΠ ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στροφή προς μια ποιοτικότερη γεωργική παραγωγική διαδικασία και ποιοτικά προϊόντα (προϊόντα ΠΟΠ, τα προϊόντα ΠΓΕ, με βιολογικό τρόπο παραγωγής, παραδοσιακά προϊόντα κ.α.).