Επαναγορά ομολόγων 10 δισ. ευρώ

Αρχίζει σήμερα το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους απηύθυνε σχετική πρόσκληση προς τους υποψηφίους για συμμετοχή στη διαδικασία.  

Η επαναγορά θα πραγματοποιηθεί μέσω της ολλανδικής διαδικασίας, κατά την οποία οι επενδυτές δηλώνουν σε ποια τιμή προτίθενται να διαθέσουν τα ομολογά τους πριν αυτή καθοριστεί. 

Η κυβέρνηση όρισε ελάχιστο εύρος τιμής στο 30,2% έως 38,1% και ανώτατο εύρος τιμής στο 32,2% έως 40,1%, ανάλογα με τις λήξεις των ομολόγων. 

Η ολλανδική δημοπρασία δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού ανάμεσα στους επενδυτές προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή τιμή. Σε μια τέτοια δημοπρασία, εάν ο ομολογιούχος προσπαθήσει να πετύχει τιμή κοντά στο ανώτατο όριο, κινδυνεύει να μείνει εκτός δημοπρασίας εάν το ποσό της επαναγοράς συμπληρωθεί σε χαμηλότερες τιμές. Για κάθε σειρά ομολόγων θα υπάρχει διαφορετική τιμή διακανονισμού. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οι τιμές των ομολόγων που θα μπορούσαν δυνητικά να συμμετάσχουν στην επαναγορά κυμαίνονταν στις 23 Νοεμβρίου (το ανώτατο όριο που έθεσε το Eurogroup) μεταξύ 25,15 και 34,41 σεντς ανά ευρώ. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ αναφέρεται ότι η χώρα δεν θα διαθέσει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ για την επαναγορά. Οι επενδυτές πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 17η Δεκεμβρίου. 

Η επαναγορά των ομολόγων θεωρείται κρίσιμη για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επιτυχή της έκβαση θα ανοίξει και τον δρόμο για την εκταμίευση της νέας δόσης από τα δάνεια διάσωσης της τρόικας. 

Όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η αξιολόγηση του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα γίνει με την ολοκλήρωσή του. 

Σύμφωνα με τον Σάιμον Ο' Κόνορ, την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του προγράμματος την έχει η Ελληνική Δημοκρατία. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup για την πορεία της διαδικασίας. Είναι προφανές ότι οι εταίροι στηρίζουν πολλά στην επαναγορά, ελπίζοντας ότι θα καλύψει περίπου το 50% του στόχου που τέθηκε για μείωση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ. 

Παρά το γεγονός ότι επικρατεί αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της επαναγοράς, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες που προέρχονται από ανώνυμους αξιωματούχους, σύμφωνα με τις οποίες ο στόχος που έχει τεθεί είναι η επαναγορά ομολόγων, ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ. 

Το βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν πρόκειται, μετά την αποψινή συνεδρίαση, να δημοσιοποιήσει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση αποτυχίας της επαναγοράς, δηλαδή εάν δεν υπάρξει σημαντική συμμετοχή από την πλευρά των ξένων επενδυτών κατόχων ελληνικών ομολόγων. 

Διαβεβαίωση για τα Ταμεία 

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο δεύτερο κούρεμα των ομολόγων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διαδικασία. 

Παρ' όλα αυτά, πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ τις οποίες επικαλείται σήμερα η «Ν» αναφέρουν ότι το θέμα θα εξεταστεί ξεχωριστά σε κάθε Ταμείο, ανάλογα αν αυτό επιχορηγείται ή όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 14 δισ. ευρώ, από τα οποία 8 δισ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδας. Η ΤτΕ διαμηνύει ότι σε αυτή την επαναγορά δεν θα προβεί σε κανένα μονομερές κούρεμα των ομολόγων των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων. Σε επίπεδο Ταμείων και ειδικά των μεγαλύτερων που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό, φαίνεται ότι προέχει η μηνιαία κάλυψη των συντάξεων και λιγότερο η διατήρηση των αποθεματικών. 

Ειδικότερα, τα μεγάλα ελληνικά Ταμεία με πρώτο το ΙΚΑ εκτιμούν ότι προέχει η μηναία κάλυψη των συντάξεων, η οποία βρίσκεται σε συνάρτηση με τη ρευστότητα του κράτους και κατ' επέκταση με την επιχορήγησή τους από τον προϋπολογισμό και όχι από τα αποθεματικά τους. 

Όπως σημειώνει η «Ν», δεν βρίσκονται πάντως όλα τα Ταμεία στην ίδια κατάσταση. Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ καλύπτει με την πρόσοδο των 12 δισ. που έχει από τα νέα ομόλογα του Δημοσίου μέρος από τις ετήσιες συντάξεις. Συνεπώς το Ταμείο θα είναι εκτός διαδικασίας, όπως και πολλά άλλα που έχουν ανάλογο πρόβλημα κάλυψης των συντάξεων. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι κινείται και το ταμείο ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ). 

Πηγή : naftemporiki.gr