Δωρεάν φάρμακα και εξετάσεις σε άνεργους μέσω ΕΣΠΑ

Της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Από : Ελεύθερο Τύπο

Ειδικό «εισιτήριο» ετήσιας διάρκειας για δωρεάν εξετάσεις, επισκέψεις σε γιατρό και φάρμακα για 100.000 ανασφάλιστους και συμπολίτες μας με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας θα ισχύσει το 2013 και το 2014, σύμφωνα με το νέο σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων ΕΣΠΑ από το υπουργείο Υγείας.  

Όπως έχουμε εξάλλου δεσμευτεί εδώ και χρόνια ως χώρα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., θα κλείσουν τα τέσσερα ψυχιατρικά νοσοκομεία (Δαφνί και Δρομοκαΐτειο σε Αττική, Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, Ψυχιατρικό Τρίπολης) και θα δημιουργηθούν ειδικές δομές στο ΕΣΥ και τις κατά τόπους περιφέρειες. Αλλά στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι και η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για κατ’ οίκον νοσηλείες σε συμπολίτες μας με οικονομικά προβλήματα που μόλις εξήλθαν νοσοκομείου ή πάσχουν από σοβαρό και χρόνιο νόσημα και, βέβαια, οι εμβολιασμοί των παιδιών – Ελλήνων και αλλοδαπών όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος

Το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ των ετών 2008-2013 απορροφήθηκε μόνο κατά 6,8% από το υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς του, με αποτέλεσμα 60 εκατ. ευρώ να μείνουν αναξιοποίητα και κάποιες αναθέσεις να ακυρωθούν! Ο νέος σχεδιασμός έχει κατατεθεί στην Ε.Ε. με συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους και παρεμβάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα ελέγχεται ανά 3μηνο, και φιλοδοξούν να παρουσιάσει απορρόφηση των 90 εκατ. που διατίθενται κατά 48%. «Λάβαμε υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας και δημιουργήσαμε νέες δράσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα και τη δημόσια υγεία. Τα τελευταία πέντε χρόνια είμαστε σε ύφεση με μείωση στο εισόδημα, απώλεια ασφαλιστικής κάλυψης και αποκλεισμό ολόκληρων οικογενειών από το ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε κατά την παρουσίαση του νέου σχεδιασμού ο κ. Λυκουρέντζος. Κατά την ανάλυση του σχεδιασμού που έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Πελ. Καλλίρης, αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό του συστήματος εσωτερικών ελέγχων και προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία και σε εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ και της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, ο κ. Καλλίρης αποκάλυψε ότι στο νέο σχεδιασμό των προγραμμάτων ΕΣΠΑ υπάρχουν η αναθεώρηση των ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια), η τελειοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά και ενεργοποίηση της υπηρεσίας του «οικογενειακού γιατρού» που θα αποτελεί το απαραίτητο πρώτο βήμα πριν από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Άλλοι στόχοι είναι η πρόληψη σοβαρών νοσημάτων, όπως είναι οι καρκίνοι και τα καρδιαγγειακά, και η ασφαλής διευθέτηση των αποβλήτων των νοσοκομείων, οι απαγορεύσεις και οι έλεγχοι για τον περιορισμό του καπνίσματος, η καλύτερη λειτουργία της αιμοδοσίας και η προώθηση της μεσογειακής διατροφής ως μέσο πρόληψης ασθενειών. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον νοσηλεία» προϋπολογίζονται για τη διετία 2013- 2014 περί τα 4,5 εκατ. ευρώ. Για τους εμβολιασμούς ανασφάλιστων και κάτω από το όριο της φτώχειας ενηλίκων και παιδιών προϋπολογίστηκαν για την ίδια διετία 5 εκατ. ευρώ. Για προγράμματα κατάρτισης άνεργων γιατρών και νοσηλευτών προϋπολογίζονται 15 εκατ. ευρώ, για την αγωγή υγείας των παιδιών θα διατεθούν 3,5 εκατ. ευρώ, για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του ΕΣΥ θα δοθούν 10 εκατ. ευρώ κ.λπ. 

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά το εισιτήριο υγείας, οι πολίτες που έχουν μείνει ανασφάλιστοι ή έχουν φορολογική δήλωση που αποδεικνύει ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα έχουν τη δυνατότητα να αιτούνται στις αρχές του νέου έτους τη λήψη ενός ειδικού εισιτηρίου υγείας, με το οποίο θα μπορούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους να κάνουν επισκέψεις σε γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις κάθε είδους, εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός αυτός, και να λαμβάνουν τις ενδεδειγμένες θεραπείες δωρεάν επί ένα έτος. Η πρόβλεψη είναι για 100.000 πολίτες ετησίως, οπότε ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν όσοι λάβουν το ειδικό εισιτήριο το 2013 θα το κρατήσουν και για το 2014 ή θα «ανακυκλωθούν» με άλλους 100.000 που το έχουν ανάγκη. Για την επιλογή των πολιτών που θα τύχουν αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2013 τα δικαιολογητικά, ο τόπος και ο χρόνος κατάθεσής τους. Τονίστηκε πάντως ότι θα γίνεται διασταύρωση στοιχείων από διάφορες υπηρεσίες ώστε να επιλεγούν με προσοχή αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη. Σε ό,τι αφορά την «Κατ’ οίκον νοσηλεία», οι ανασφάλιστοι και με πολύ χαμηλά εισοδήματα πολίτες που είναι χρόνια πάσχοντες ή μόλις βγήκαν από νοσοκομείο και χρειάζονται αποθεραπεία και οι ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια και σοβαρές καρδιοπάθειες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα κατ’ οίκον υπηρεσιών νοσηλείας, αποθεραπείας και αποκατάστασης (από φυσικοθεραπευτές). Το πρόγραμμα δεν έχει όριο συμμετεχόντων και θα αφορά τη διετία 2013 και 2014. Οι λεπτομέρειες για τους ενδιαφερόμενους θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τέλος, σχετικά με την ανάπτυξη συστήματος υποστήριξης ατόμων με αυτισμό, θα αναπτυχθεί εθνικό σύστημα υποστήριξης και περίθαλψής τους με παροχή πληροφοριών και συμβουλών για όποιον το έχει ανάγκη. Τέτοιο σύστημα υπάρχει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε. και υπήρχε δέσμευση να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα. 

Ψυχιατρική μεταρρύθμιση εκ βάθρων 

Λουκέτο θα βάλουν οριστικά μέχρι το 2015 τα τέσσερα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας: Δαφνί, Δρομοκαΐτειο, Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης και Ψυχιατρείο Τρίπολης. Το θέμα αφορά τις δεσμεύσεις της χώρας μας για αποασυλοποίηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς», αλλά θα υλοποιηθεί τώρα με τη βοήθεια των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Για τη φροντίδα και τη σταδιακή απομάκρυνση των ψυχικά ασθενών από τα τέσσερα ψυχιατρεία θα δημιουργηθούν κατάλληλες δομές στα μεγάλα νομαρχιακά νοσοκομεία, ενώ σε κάθε περιφέρεια θα δημιουργηθούν ειδικές ψυχιατρικές δομές μίας ημέρας (όχι διαμονή). Όσοι χρειάζονται νοσηλεία θα την έχουν στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ενώ όσοι χρειάζονται επισκέψεις σε ψυχίατρο και ψυχοθεραπεία θα τη λαμβάνουν από ειδικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας που θα οργανωθούν στις κατά τόπους περιφέρειες. Προς… κατάργηση ή τουλάχιστον πιο αυστηρή επιτήρηση πηγαίνουν ωστόσο και οι ΜΚΟ που διαθέτουν δομές ψυχικής υγείας, καθώς, όπως δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος, αποτελούν μία συνέχεια του δημοσίου τομέα, αφού χρηματοδοτούνται από αυτόν χωρίς να ελέγχονται επαρκώς. 

Εμβολιασμός για τα παιδιά απόρων 

Το ξεχωριστό πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών που προέρχονται από οικογένειες ανασφάλιστων, αλλοδαπών και ατόμων που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι ένα από τα βασικά προγράμματα του νέου σχεδιασμού για τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Και αυτό παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζει ότι και σήμερα μπορούν να εμβολιάζονται τα παιδιά των ανασφάλιστων και απόρων δωρεάν στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις μετά τη δραστηριοποίηση Δήμων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αρχιεπισκοπής που φροντίζουν για το δωρεάν εμβολιασμό παιδιών με ανασφάλιστους γονείς, Έλληνες και αλλοδαπούς, από τις αρχές του έτους. 

Σε ό,τι αφορά το έτερο πρόγραμμα για παιδιά, αυτό της Αγωγής Υγείας, θα αφορά όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα και στοχεύει στην πρόληψη της παχυσαρκίας αλλά και στην ενημέρωση παιδιών, γονέων και δασκάλων για τα θέματα σωστής διατροφής και άθλησης ώστε να προληφθούν από την παιδική ηλικία προβλήματα υγείας της ενήλικης ζωής.