Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης, μετά την επαναγορά ομολόγων

Θετική είναι η αποτίμηση που γίνεται από όλες τις πλευρές για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται από τον ΟΔΔΗΧ σε λίγη ώρα, ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι ότι συγκεντρώθηκαν τελικά προσφορές σχεδόν 32 δισ. ευρώ. Το ζήτημα θα απασχολήσει το Eurogroup της Πέμπτης, καθώς θα πρέπει να ληφθούν κάποιες πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και εν συνεχεία να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ. 

Κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το απόγευμα της Τρίτης μετέδωσαν κλίμα αισιοδοξίας για τα επόμενα βήματα. «Τεχνικά η έκδοση ήταν επιτυχημένη. Αναμένουμε τώρα τις πολιτικές αποφάσεις στο Eurogroup της Πέμπτης», οπότε και θα κριθεί το θέμα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, τόνισε κυβερνητικό στέλεχος. 

Το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα χορηγηθούν στη χώρα επιπλέον κεφάλαια από τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν αρχικά εγκριθεί για να γίνουν οι επαναγορές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα χρειαστούν περίπου 11,5 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υποβλήθηκαν προσφορές 31,7 δισ. ευρώ, σε μέση τιμή 33,5 λεπτών -ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες. 

Εφόσον, επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα προκύψει καθαρή μείωση χρέους 21 δισ. ευρώ και θα απαιτηθούν περισσότερα από τα 10 δισ. ευρώ που αρχικά είχαν υπολογιστεί για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, περίπου στα 11,5 δισ. ευρώ. 

Ένα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει το Eurogroup είναι το κατά πόσο το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων είναι αρκετό για να μειωθεί το χρέος στο 124% το 2020, όπως είναι ο στόχος. Κατά ορισμένους υπολογισμούς φαίνεται ότι θα υπάρξει υπέρβαση, δηλαδή το χρέος θα είναι της τάξης του 126,6% το 2020. 

«Το σχόλιό μου θα το κάνω στους ευρωπαίους εταίρους και τα άλλα μέλη της Τρόικας, αλλά προς το παρόν μπορώ μόνον να χαιρετίσω τα αποτελέσματα που υπήρξαν από την επαναγορά χρέους» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.  

Πηγή