Και η Ισπανία στον μηχανισμό στήριξης

Επίσημο αίτημα στήριξης των τραπεζών της κατέθεσε χθες η Ισπανία, ζητώντας ευρωπαϊκά κεφάλαια ύψους 39,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.  

Τα χρήματα -37 δισ. ευρώ για τις τέσσερις εθνικοποιημένες τράπεζες Bankia, Catalunya Banc, NCG Banco και Banco de Valencia και 2,5 δισ. ευρώ για τη λεγόμενη «bad bank»- θα καταβληθούν στο ταμείο FROB γύρω στις 12 Δεκεμβρίου. 

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ ενέκρινε τα σχέδια αναδιοργάνωσης για τις τέσσερις ισπανικές τράπεζες οι οποίες έχουν εθνικοποιηθεί

Το πακέτο βοήθειας αναλύεται σε σχεδόν 18 δισ. ευρώ για την Bankia, 9 δισ. για την Catalunya, 5,4 δισ. για τη Novagalicia Banco και 4,5 δισ. ευρώ για την Banco de Valencia. 

Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, η Μαδρίτη επιδιώκει να δανειοδοτηθεί με 2,5 δισ. ευρώ για τη Sareb, τη λεγόμενη «κακή» τράπεζα, η οποία δημιουργήθηκε ώστε να συγκεντρωθούν τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού των υπολοίπων ισπανικών τραπεζών, ιδίως στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. 

Η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι αναμένει τα κεφάλαια αυτά να καταστούν διαθέσιμα περί την 12η Δεκεμβρίου. 

Οι τέσσερις τράπεζες ήταν ανάμεσα στις πλέον εκτεθειμένες μετά την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων στην Ισπανία στα τέλη του 2007

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τα σχέδια αναδιοργάνωσής τους αποτελούσε προϋπόθεση ώστε οι τράπεζες αυτές να λάβουν δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).