Σε νευρική κρίση το ΠΑΣΟΚ, αναζητά 180 βουλευτές

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που παρακολουθούν τις εξελίξεις, αρνούμενοι να εξακολουθήσουν να επωμίζονται μόνοι το βάρος ολοένα σκληρότερων μέτρων. Ζητούν επιτακτικά «πολιτικές πρωτοβουλίες», είτε πρόκειται για ανασχηματισμό με συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα προσωπικοτήτων εκτός ΠΑΣΟΚ, είτε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, δημοψήφισμα ή εκλογές.

Σε αυτές τις τελευταίες άλλωστε καταλήγει ουσιαστικά και η πρόταση που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην κυβέρνηση και εν πολλοίς ομολογήθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, για ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από 180 βουλευτές. Ένα βήμα παραπέρα πάνε όσοι βουλευτές συλλέγουν συγχρόνως υπογραφές σε κείμενο που θα ζητά πρωτοβουλίες, δείχνοντας όμως ουσιαστικά την έξοδο από την ηγεσία κυβέρνησης και κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σε ίδρυση ομίλου προβληματισμού προχωρά το μεσημέρι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης.

Πρώτος άρχισε χθες το «γαϊτανάκι» των 180 ψήφων για τη νέα δανειακή σύμβαση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, που μιλώντας στον Real FM εκτίμησε ότι το θέμα της εθνικής κυριαρχίας είναι πιο σημαντικό ακόμα και από το αν η λύση των προβλημάτων μας θα γίνει εντός ή εκτός ευρώ, κάλεσε τον πρωθυπουργό να φέρει τη νέα συμφωνία στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία. «Μέχρι πού έχουμε την εξουσιοδότηση να παίρνουμε εμείς τέτοιες αποφάσεις;», διερωτήθηκε, ζητώντας πολιτικό διάλογο, αφού «η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές», αλλά και χωρίς να τις αποκλείει.

Ο κ. Σκανδαλίδης άλλωστε, επανέλαβε μεταξύ άλλων την παλιότερη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν «μπάστακα» στο υπουργείο του, ενώ εκτιμώντας ότι «από την Τετάρτη το βράδυ ο πρωθυπουργός θα πάρει τις πρωτοβουλίες που πρέπει», προέκρινε τη στήριξη των δύο κομμάτων σε ένα «εθνικό πρόγραμμα», αφήνοντας ανοιχτό το ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Υπέρ της ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών έχει ταχθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ενώ «δέον γενέσθαι» χαρακτήρισε χθες την πιθανότητα κύρωσης της νέας συμφωνίας με 180 ψήφους ο «τσάρος» της Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος, που μιλώντας σε δημοσιογράφους φέρεται ειπών πως «εάν τον Μάιο του 2012, που είχα προτείνει το Μνημόνιο να ψηφιστεί με 180 ψήφους αυτό γινόταν, τότε όλοι θα είχαν πάει στα κυβικά τους...». Μετά την ενημέρωση δε που παρείχε τηλεφωνικά στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε προφανές ότι «η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο». Κατά των εκλογών και των κυβερνήσεων εθνικής ενότητας τάχθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που σημείωσε πάντως ότι «οι τράπεζες δεν έχουν άδικο να είναι ανήσυχες, καθώς υπάρχουν και πραγματικοί κίνδυνοι».

Στα «κάγκελα» όμως βρίσκονται και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ήδη πολλοί από αυτούς στοιχίζονται κάτω από κείμενα με τα οποία δείχνουν τη διαφοροποίησή τους, με ένα από αυτά να ετοιμάζεται εδώ και μέρες, αναμένοντας το κλείσιμο της συμφωνίας για το χρέος, προκειμένου να κάνει την εμφάνισή του. Εκτιμάται δε, ότι θα προκαλέσει «σεισμό» σε κυβέρνηση και κόμμα, καθώς θα δείχνει την έξοδο στον Γιώργο Παπανδρέου. Άλλοι πάλι επιλέγουν τις δηλώσεις και την έκφραση δυσαρέσκειας ή και θυμού. Σε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα για βουλευτή της συμπολίτευσης χθες, ο Μίμης Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «προφανή άτυπη συμπαιγνία μεταξύ των αντίπαλων συμπαικτών, μεγάλων και μικρών, για τη διαιώνιση ενός σκηνικού που μας οδήγησε στη χρεοκοπία», εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά που ενώ είναι φίλοι, «δεν μπορούν να συνεννοηθούν για την πατρίδα στο ελάχιστο». Ειδικά στον πρωθυπουργό καταλόγισε λάθος επιλογές σε πρόσωπα και κινήσεις, προβλέποντας ότι «θα φαγωθεί» αλλά και φροντίζοντας να δικαιολογήσει ο ίδιος την στήριξή του, σημειώνοντας ότι «φιλοξενείται» στο ΠΑΣΟΚ και δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να γκρεμίσει μία κυβέρνηση...

Την κλήση του Κώστα Σημίτη να προσφέρει τις γνώσεις του, πρότεινε από την πλευρά της η Σούλα Μερεντίτη, ενώ ανασχηματισμό με πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο Ντίνος Βρεττός, εκτιμώντας ως δύσκολο να περάσει η νέα συμφωνία, είτε με 180, είτε με 150 ακόμα ψήφους. Στον αντίποδα, ότι «δεν είναι ώρα ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, αλλά ρεαλιστικών αποφάσεων», σημείωσε ο Θανάσης Οικονόμου, καλώντας όμως την κυβέρνηση αν θέλει επικύρωση των αποφάσεών της, «να ρωτήσει την κοινωνία, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκλογών». Αυξημένη πλειοψηφία σε περίπτωση εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας ζήτησε και ο Φραγκίσκος Παρασύρης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «θα έπρεπε το μνημόνιο από την πρώτη στιγμή να είχε ψηφιστεί με 180 βουλευτές».

Στο μεταξύ, στην ίδρυση πολιτικού ομίλου προχωρά ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, με τον πρόεδρο του ΙΟΒΕ Γιάννη Στουρνάρα να βρίσκεται στο πάνελ της ανακοίνωσης σήμερα το μεσημέρι στο Μουσείο Μπενάκη. Στην ιδρυτική διακήρυξη του ομίλου, γίνεται λόγος για χτίσιμο μιας νέας Ελλάδας μέσω της αναδιάταξης του σκηνικού και μεγάλων συνασπισμών πολιτικών δυνάμεων, πράγματα που εντείνουν την πιθανότητα εξέλιξής του σε κόμμα.

Πηγή : real.gr