"Εγώ εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν υπογράφω"

«Εγώ εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν υπογράφω». Με αυτό τον κατηγορηματικό τρόπο απαντά ο κ. Αντ. Σαμαράς, όταν του τίθεται το θέμα τι θα πράξει η ΝΔ εάν η κυβέρνηση ζητήσει να ψηφισθεί η νέα δανειακή συμφωνία με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Η ΝΔ επιμένει σταθερά στη γραμμή ότι δεν πρόκειται να συμπράξει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή σωτηρίας, προτάσσοντας, όπως είπε στο Βήμαfm, ο κ. Δ. Σταμάτης, πολιτικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, τη φράση: «Μια κυβέρνηση ΠαΣοΚ και ΝΔ συνιστά κοινοβουλευτική χούντα».

Παράλληλα η γραμμή είναι να υπάρξει αυστηρή κριτική στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, κατηγορώντας τον ουσιαστικά για όργανο της κυβέρνησης. «Ο κ. Καρατζαφέρης το είπε και αυτό είναι μέσα στα πλαίσια της τακτικής εκδούλευσης που προσφέρει στην κυβέρνηση και στον κ. Παπανδρέου. Είναι τακτική η εκδούλευση, μονίμως εδώ και 1,5 χρόνο. Άλλοτε με το Μνημόνιο, άλλοτε με το ΔΝΤ. Όσα δεν μπορεί να πει η κυβέρνηση, προλαβαίνει και τα λέει ο κ. Καρατζαφέρης» είπε ο κ. Σταμάτης, δίνοντας τον τόνο.

Στον πρωινό καφέ που έγινε στα γραφεία της ΝΔ νωρίς το πρωί της Τρίτης, συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για την «επόμενη ημέρα» μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Στο επίκεντρο βρέθηκε και η προοπτική να ζητήσει η κυβέρνηση να ψηφισθεί η νέα δανειακή σύμβαση με 180 ψήφους.


Επιμένει στην καταψήφιση η ΝΔ

Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ υπενθυμίζουν την πρόσφατη δήλωση του κ. Σαμαρά, πως εάν συμφωνεί με ένα μέτρο ή με μία συμφωνία θα το ψηφίσει έστω κι αν ζητηθεί απλή πλειοψηφία και, αντιθέτως, εάν διαφωνεί θα το καταψηφίσει ακόμη κι αν ζητηθούν «και 180 και 250 ψήφοι».

Ως εκ τούτου, όπως είπε και ο κ. Σταμάτης η άποψη του προέδρου της ΝΔ παραμένει σταθερή και δεν μεταβάλλεται, ενώ κυρίαρχη είναι η εκτίμηση στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, πως μία επιμονή στην ευρεία πλειοψηφία θα συνιστά «απόδραση της κυβέρνησης δια της καταψήφισης της συμφωνίας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αρνητική στην προοπτική των 180 και ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της προβλέπουν, ότι τελικά η κυβέρνηση, μπορεί και να μην ζητήσει έγκριση με αυξημένη πλειοψηφία.

Η ΝΔ επικαλείται την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 28, παρ. 2. «Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών, αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών» αναφέρεται στο άρθρο και η ερμηνευτική δήλωση είναι η εξής: «Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Δεν μπορεί να ψηφισθεί παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας

«Αυτό δεν είναι γενικός κανόνας» είπε ο κ. Σταμάτης, εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, συμπλήρωσε, ότι «δεν καθιερώνει ρήτρα, αλλά εισάγει εξαίρεση…» και ανέφερε ότι το άρθρο του Συντάγματος διευκόλυνε, σε άλλες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, τις διεργασίες προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ και ήταν άλλη η λογική του νομοθέτη.

Επίσης προέβλεψε πως τελικά ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος, λόγω και της ιδιότητας του συνταγματολόγου δεν θα επιμείνει και δεν θα εισηγηθεί ψήφιση από 180 βουλευτές, αφού όπως λένε, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί σύμβαση με παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Γι’ αυτό το λόγο και στέκονται ιδιαίτερα στη ΝΔ στη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου, όπου υπάρχει η εξής επισήμανση: «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».


«Κοινοβουλευτική χούντα η συγκυβέρνηση»

Με ιδιαίτερα επιθετικό τόνο απαντάνε από τη ΝΔ στις έντονες συζητήσεις για συγκυβέρνηση με το ΠαΣοΚ και μιλάνε για θνησιγενές σχήμα και «περίεργες εμμονές».

«Η κυβέρνηση ΠαΣοΚ και ΝΔ είναι κοινοβουλευτική χούντα» τόνισε με έμφαση ο κ. Σταμάτης, μεταφέροντας ουσιαστικά και το κλίμα που επικρατεί στην ηγετική ομάδα και στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά.

«Προτείνονται άπειρες λύσεις εκτός από μια, να μην μιλήσει και να μην κρίνει ο λαός» τόνισε ο κ. Σταμάτης και διερωτήθηκε: «Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή».

Παράλληλα επέκρινε τον Πρωθυπουργό, για το γεγονός ότι είπε πως εθνική γραμμή είναι η μη έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. «Και μόνο που το λέει αυτό είναι μεμπτό. Ετέθη ποτέ θέμα να βγει η χώρα από την ευρωζώνη; Απειλεί ή εκβιάζει με αυτό;» ανέφερε ο πολιτικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά. Για πολλά στελέχη της ΝΔ η συζήτηση περί ευρώ και παραμονής ή μη στην ευρωζώνη μπορεί να είναι το διακύβευμα των εκλογών από την πλευρά της κυβέρνησης.