Τι έλεγαν Παπανδρέου,Παπακωνσταντίνου και Πάγκαλος για την αναδιάρθρωση χρέους;

Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Συνέδριο του Economist, 18/05/11

«Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους. H Ελληνική Κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και άλλες χώρες της Eυρωζώνης, όλοι συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα εν δυνάμει οφέλη, για τους πολίτες μας, για την οικονομία μας, για το ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, για όλη την Ευρωζώνηθα χρησιμοποιήσουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, για να μειώσουμε το χρέος. Κάθε άλλη συζήτηση είναι απλώς παραπλανητική και εμείς αρνούμαστε να ακολουθήσουμε».


Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση στο Όσλο (13 Μαΐου), 16/05/11


«Κινούμαστε προς την κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας και επενδύουμε σε αυτήν. Ακόμη και το ΔΝΤ σήμερα δήλωσε ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο: μπορούμε να διαχειριστούμε το χρέος μας, χωρίς αναδιάρθρωση».

Συνέντευξη Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στο γερμανικό περιοδικό «STERN», 24/03/11


«Έχουμε συζητήσει ανοικτά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όλα τα σενάρια, ακόμα και το «κούρεμα» χρέους. Επιλέξαμε να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο. Μια αναδιάρθρωση θα οδηγούσε, πιθανόν, στην κατάρρευση ελληνικών τραπεζών. Αλλά και γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν. Εκτός τούτου, θα οδηγούμασταν σε χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα τέτοιο τίμημα δεν θα μπορούσε να το πληρώσει η Ευρώπη».

Συνέντευξη Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην γαλλική εφημερίδα «LE MONDE», Αθήνα, 10/03/11


«Η αναδιάρθρωση θα γινόταν εις βάρος της αξιοπιστίας της χώρας μας και της υγείας του εθνικού και ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλούσε μια χιονοστοιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε μεγάλο αριθμό άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, μια αναδιάρθρωση θα σήμαινε την άμεση και ουσιαστική οικονομική ζημία των συνταξιοδοτικών Ταμείων στην Ελλάδα, τα οποία έχουν επενδύσει τις οικονομίες των συμπολιτών μας σε κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για ένα τίμημα πολύ βαρύ. Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών, των Ελλήνων πολιτών, αλλά ούτε και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Με λίγα λόγια, η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ελλάδας και της Ευρώπης
».

Δηλώσεις Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου και Καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, 23/02/11


ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι μπορείτε να αποφύγετε το «κούρεμα» ή, πιστεύετε ότι αυτό θα είναι εφικτό, μόνο με την παράταση του προγράμματος, όπως άφησε να εννοηθεί η Καγκελάριος;


Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
«Έχουμε εκπονήσει ένα συνολικό πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι, είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στις αγορές και στους πιστωτές μας, επομένως, δεν θα υπάρξει ανάγκη αναδιάρθρωσης ή «κουρέματος»».

Υπάρχουν βέβαια πολλοί τρόποι διαχείρισης του χρέους, που δεν περιλαμβάνουν το «κούρεμα».


Συνέντευξη Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην γαλλική εφημερίδα «LE FIGARO», 16/11/10


Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το σενάριο αυτό αποκλείεται. Θα ήταν μια καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες, με δεδομένες τις θυσίες που έχουν αποδεχτεί, θα ήταν μια καταστροφή για την εμπιστοσύνη τους έναντι της Ευρώπης και του ευρώ.

Συνέντευξη Παπακωνσταντίνου σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, 3/05/11

«Μια αναδιάρθρωση, haircut στα ομόλογα, θα ήταν τεράστιο λάθος για τη χώρα»

«Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιο κόστος και κανένα όφελος για εμάς, θα μέναμε εκτός των αγορών για 10-15 χρόνια, τα περιουσιακά στοιχεία των συνταξιοδοτικών ταμείων θα έπρεπε να υποστούν απομοιώσεις, θα είχαμε προβλήματα στο τραπεζικό μας σύστημα και κατά συνέπεια στην πραγματική οικονομία»

Πάγκαλος, συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Skai, 18/01/11

"Εγώ δεν πιστεύω στο κούρεμα (haircut), αλλά στην επιμήκυνση"

"Η επιμήκυνση μπορεί να αφορά όχι μόνο τα 110 δις ευρώ (από την ΕΕ και το ΔΝΤ)"... αλλά όλο το χρέος"

"Η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη άποψη, μια συγκεκριμένη θέση. Δεν τίθεται φυσικά θέμα επιμήκυνσης αποπληρωμής του συνολικού χρέους"

"Η κυβέρνηση δεν συζητά τίποτε παραπέρα"

Υ.Γ. από Πύθων
: Πλέον δεν έχει νόημα τι έχουν πει. Γιατί αν ανατρέχουμε κάθε φορά σε παλαιότερες δηλώσεις θα δούμε ότι αυτά που λένε, τα λένε απλά για να καθησυχάσουν την Ελληνική κοινωνία. Να ελέγξουν την κοινωνική εκρήξη. Και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι σ' αυτόν τον τομέα τα έχουν καταφέρει. Στους υπόλοιπους τομείς όμως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο... Απλώς ακολουθούμε τους Ευρωπαίους που αποφασίζουν πλέον για εμας, χωρίς εμάς. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον ούτε τον έλεγχο, ούτε την λαϊκη νομιμοποίηση ...Και το μόνο που κατάφερε είναι να παραδώσει την ελληνική κοινωνία στους ξένους δανειστές της, που θα αποφασίζουν για το μέλλον μας παρακάμπτοντας τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Αυτό είναι το Πανελληνίο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σοσιαλισμός = βαρβαρότητα. Ανέκαθεν χρησιμοποιήθηκε από τους εντολοδόχους της Παγκόσμιας διακυβέρνησης για την καθιέρωση ενός νέου οικονομικού μοντέλου στο οποίο ο πλούσιος θα γίνει πλουσιότερος και φτωχός φτωχότερος...