Η Ελλάδα διώχνει τις επιχειρήσεις

Πληθαίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που αποφασίζουν να μεταφέρουν την έδρα τους ή και τη δραστηριότητά τους σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Τουρκία, όπου εκτός της οικονομικής ανάπτυξης, η φορολογία και το εργατικό κόστος είναι χαμηλότερα, ο τραπεζικός δανεισμός ευκολότερος και η γραφειοκρατία διευκολύνει αντί να εγκλωβίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Από την αρχή της κρίσης έως σήμερα 1.500 επιχειρήσεις έχουν ήδη μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες και η έξοδος συνεχίζεται.

Για να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση στην Κύπρο χρειάζεται μόλις 6 διαδικασίες, 8 ημέρες και μηδενικό ελάχιστο κεφάλαιο. Ως γνωστόν, στην Κύπρο μιλούν την Ελληνική και επιπλέον από το 2004 η Μεγαλόνησος είναι εταίρος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τέλος, εάν η επιχείρηση πάει καλά και έχει κέρδη, αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστή 10%. Στην Ελλάδα απαιτούνται 5 διαδικασίες, 19 ημέρες, το γραφειοκρατικό κόστος υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα διάφορα «γρηγορόσημα» και απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο ίσο με το 22,3% του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Η τραπεζική χρηματοδότηση πλέον έχει καταστεί «ακριβοθώρητη» λόγω κρίσης, ενώ τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 24% και τα διανεμόμενα με 40%. Το γιατί λοιπόν όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις επιλέγουν το τελευταίο διάστημα να μεταναστεύσουν στην Κύπρο ή σε χώρες της Βαλκανικής μόνο απορία δεν προκαλεί. Αυτό που προκαλεί απορία είναι η συνεχιζόμενη αδράνεια της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, πάνω από 1.500 Α. Ε. και ΕΠΕ έχουν μεταναστεύσει από τα τέλη του 2009 έως σήμερα, ενώ εκτιμάται ότι άλλες 150 θα φύγουν εκτός Ελλάδος μέχρι το τέλος του έτους.

Ενας από τους δημοφιλείς προορισμούς για τις ελληνικές επιχειρήσεις, εκτός από την Κύπρο, είναι και η πολύ πιο κοντινή μας Βουλγαρία. Τα κέρδη των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία φορολογούνται με συντελεστή 10%, για να συσταθεί μια ΕΠΕ απαιτείται μετοχικό κεφάλαιο 2 λέβα, δηλαδή 1,01 ευρώ, ενώ ήδη από το 2009 η καταχώριση των επιχειρήσεων στα μητρώα γίνεται ηλεκτρονικά. Η Βουλγαρία έχει βεβαίως και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του πολύ χαμηλού εργατικού κόστους (με τον ελάχιστο μισθό να ανέρχεται σε 122,71 ευρώ). Στην Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει τόσο χαμηλό εργατικό κόστος. Σε ό,τι αφορά εξάλλου το ποσοστό κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από πλευράς του εργοδότη, στη Βουλγαρία είναι 20,40%, καθώς η Σόφια αποφάσισε φέτος τη μείωσή τους.

Τουρκία

Στη γειτονική Τουρκία, η οποία αποτελεί και εξαιρετικά μεγάλη αγορά με πολλές προοπτικές, τα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνται με σχετικά υψηλό συντελεστή, 20%. Ωστόσο, τα πέντε πρώτα χρόνια μιας επένδυσης, αυτή δεν φορολογείται καθόλου. Για να ιδρύσει, εξάλλου, κάποιος μια επιχείρηση στην Τουρκία, χρειάζεται να κάνει μόλις 6 βήματα τα οποία ολοκληρώνονται σε έξι ημέρες και θα του κοστίσει γύρω στα 1.000 ευρώ, ενώ η τραπεζική χρηματοδότηση είναι πολύ ευκολότερη από ό,τι στην Ελλάδα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιστωτική επέκταση 30% στο σύνολο του τρέχοντος έτους. Η Ρουμανία είναι επίσης μια χώρα της Βαλκανικής που επιλέγουν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις για τη μετεγκατάστασή τους, λόγω των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών, του χαμηλού εργατικού κόστους και της λιγότερης γραφειοκρατίας. Ενας ακόμη προορισμός για δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις είναι και η ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), η οποία ήδη εδώ και δύο χρόνια έχει δημιουργήσει υπηρεσίες μιας στάσης για την έναρξη μιας εταιρείας και οι διαδικασίες ολοκληρώνονται μέσα σε τρεις ημέρες με κόστος 78 ευρώ και μηδενικό μετοχικό κεφάλαιο.

Πηγή : Καθημερινή, ρεπορτάζ : Δήμητρα Μανιφάβα

Υ.Γ. : Η κυβέρνηση κάνει λόγο για αναπτυξιακή πολιτική και το μόνο που έχει καταφέρει είναι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό...Τον επόμενο χρόνο θα αναγκαστεί να αλλάξει την φορολογική πολιτική της στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά πλέον το προβλήμα που δημιουργήσε στην αγορά έχει διογκωθεί και είναι δύσκολο να δημιουργήθει  πρόσφορο έδαφος για τον επιχειρηματικό κόσμο. Η πολιτική του ΠαΣοΚ σε όλους τους τομείς της οικονομίας είναι ότι "λεφτά υπάρχουν" μέσω της φορολογικής καταιγίδας που εξαπέλησε στην ελληνική κοινωνία.