Ρεπορτάζ : ∆ήµητρα Σκούφου
Από : "Τα Νέα"
∆υσοίωνο προβλέπεται και το 2011 για το ελληνικό εµπόριο καθώς οι πτωχεύσεις και η συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων έχουν λάβει διαστάσεις επιδηµίας στην αγορά.
Σύµφωνα µε τις προβλέψεις των εµπόρων, οι απολύσεις θα συνεχιστούν και την επόµενη χρονιά αφού το 50% των µεγάλων επιχειρήσεων σκοπεύει να προχωρήσει σε µειώσεις προσωπικού εξαιτίας της κρίσης. Μάλιστα, η κακή κατάσταση στην αγορά φαίνεται και από το γεγονός ότι έξιστις δέκα εµπορικές επιχειρήσεις αναµένουν επιδείνωση της κερδοφορίας τους και περαιτέρω µείωση του κύκλου εργασιών τους.
Σύµφωνα µε την ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου που παρουσιάστηκε χθες, το 2010 σηµειώθηκε αύξηση 44% των πτωχεύσεων στο εµπόριο, ενώ χάθηκαν 27.100 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, οι ζηµιογόνες επιχειρήσεις ξεπέρασαν το 55% του συνόλου και η πτώση του τζίρου άγγιξε ακόµα και την αγορά τροφίµων µε διψήφιο ποσοστό (10%).
Η πτώση του τζίρου
Στους άλλους κλάδους η µείωση του τζίρου των επιχειρήσεων το 2010 ήταν: στα έπιπλα και τα ηλεκτρικά είδη 15%, στα φάρµακα και τα καλλυντικά 17% και στην ένδυση - υπόδηση 40%. Μάλιστα, σύµφωνα µε τους εµπόρους, απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και γιατο 2011, καθώς µία στις δύο µεγάλεςεπιχειρήσεις του εµπορίου (Α.Ε. και ΕΠΕ) σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ έξι στις δέκα εµπορικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από νοµική µορφή, αναµένουν επιδείνωση κερδοφορίας και µείωση κύκλου εργασιών. Πιο ανθεκτικές στο θέµα των απολύσεων φαίνεται να είναι οι µικροµεσαίες (Ο.Ε., Ε.Ε. και ατοµικές) επιχειρήσεις καθώς το ποσοστό όσων σκοπεύουν να κάνουναπολύσεις τους επόµενους µήνες είναι 15%. Το 2010 οι απολύσεις έπληξαν περισσότερο τις γυναίκες και τους νέους, εξαιτίαςόµως των λουκέτων πέρασαν στην ανεργία και περίπου 50.000 αυτοαπασχολούµενοι και εργοδότες.
Φέσια και ασφυξία
Στα τέλη Οκτωβρίου τα φέσια µε τις ακάλυπτες επιταγές έφτασαν σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οκτώ στις δέκα αιτήσεις για δάνεια απορρίπτονται από τις τράπεζες και ο όγκος των συναλλαγών από το παρεµπόριο αντιπροσωπεύει 59 δισ. ευρώ, δηλαδή 26% τουΑΕΠ, δηµιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις.
Επενδυτική άπνοια
Το 2010 ήταν χρονιά επενδυτικής άπνοιας για τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων (Α.Ε. και ΕΠΕ), κάτι που δεν αναµένεται να αλλάξει τη νέα χρονιά. Παράλληλαοι εταιρείες προβλέπουν µείωση των αποθεµάτων τους κατά 50% (λόγω της µειωµένης ρευστότητας στην αγορά αλλά και της απαισιοδοξίας για τις πωλήσεις) και στους τρεις επιµέρους κλάδους τουεµπορίου, δηλαδή εµπόριο αυτοκινήτων - ανταλλακτικών, χονδρεµπόριο και λιανεµπόριο.