Χαμηλά η Ελλάδα σε ευρυζωνικότητα

Στην 23η θέση βρίσκει εκ νέου τη χώρα μας, η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της Ευρυζωνικότητας στην Ε.Ε. των «27». Η Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου 2010 παρουσίασε διείσδυση 18,6% των ευρυζωνικών συνδέσεων στον πληθυσμό της χώρας και κατατάσσεται οριακά πίσω από τη Λεττονία (18,8%) και σχετικά μπροστά από τη Σλοβακία (15,5%). Παραμένει, ωστόσο, μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που διαμορφώθηκε στο 25,6%.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η αύξηση της διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ε.Ε. εμφανίζει σημάδια κόπωσης, καθώς παρουσίασε στο α΄ εξάμηνο του 2010 διεύρυνση μόλις κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες. Σε καθημερινή βάση τους πρώτους έξι μήνες του 2010 στην Ε.Ε. ενεργοποιούνταν περίπου 25.000 νέες ευρυζωνικές συνδέσεις - αριθμός που είναι ο μικρότερος μετά το 2004. Συνολικά στο τέλος του περασμένου Ιουνίου στην Ε.Ε. των «27» υπήρχαν ενεργοποιημένες 128,4 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις, καθιστώντας την Ε.Ε. τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως. Ωστόσο, σύμφωνα με την Κομισιόν, πάνω από 95% των συνδέσεων πρόσφεραν ταχύτητες κάτω των 30 Mbps (συνδέσεις χαλκού) και μόλις το 0,5% πρόσφερε ταχύτητες 100 Mbps (συνδέσεις οπτικών ινών).

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., εμφανίζει σχετικά υψηλό κόστος παροχής μιας ευρυζωνικής σύνδεσης στη λιανική, το οποίο πλησιάζει τα 30 ευρώ ανά μήνα, έναντι 26 ευρώ που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης). Τέλος, η χώρα εμφανίζει μικρή κάλυψη δικτύου (60%) σε ό,τι αφορά τις αγροτικές και μη-πυκνοκατοικημένες περιοχές, έναντι 80% που είναι ο μέσος όρος στην Ενωμένη Ευρώπη.

Πηγή : Καθημερινή