Τα χρώματα και οι ισορροπίες τους

Ρεπορτάζ : Ελένη Δελβινιώτη
Από : Ελευθεροτυπία

Με τον «Καλλικράτη» να... τροχοδρομεί στον διάδρομο απογείωσης με ημερομηνία πτήσης την 1/1/2011, 13 περιφερειάρχες και 325 δήμαρχοι θα γράψουν έτσι κι αλλιώς ιστορία στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι, υπηρετώντας έναν ολοκαίνουργιο θεσμό στο ευαίσθητο σημείο της μεταβατικής φάσης με μεταφορές αρμοδιοτήτων, μετατάξεις κ.λπ., βρίσκονται ενώπιον της πρόκλησης να συμπράξουν συνεργαζόμενοι με πολιτικούς αντιπάλους στα διευρυμένα περιθώρια Περιφερειών και καλλικράτειων δήμων σχίζοντας τις κομματικές τους ταυτότητες.

Βέβαια η πολιτική... γεωγραφία ζωγραφίζει τους χάρτες χρησιμοποιώντας μπλε και πράσινα χρώματα κι αυτό έχει πάντα τη σημασία του, όμως την ίδια στιγμή όλα αυτά μπορούν να αναιρεθούν, όπως π.χ. ο Γιάννης Σγουρός φαίνεται να είναι σε δυσαρμονία πολιτικά τουλάχιστον με τον νέο δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο, όμως θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν εκλεγόταν ο Γιάννης Μίχας;

Παραθέτουμε αναλυτικά την πολιτική γεωγραφία στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ: ο περιφερειάρχης Αρ. Γιαννακίδης (ΠΑΣΟΚ) θα έχει δύσκολη συγκατοίκηση με τους δύο νεοδημοκράτες δημάρχους στην Ξάνθη Μ. Στυλιανίδη (50,21%) και στην Αλεξανδρούπολη Ε. Λαμπάκη (56,13%). Στήριγμά του μόνον ο Γ. Πετρίδης (60,31%) στην Κομοτηνή (ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Αριστερά). Από τους 22 δημάρχους που έχουν εκλεγεί οι 12 δηλώνουν ανεξάρτητοι.

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: περιφερειάρχης ο Αθ. Γιακαλής (ΠΑΣΟΚ) σε ευθεία γραμμή με τους δημάρχους Σάμου και Χίου, επίσης ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μπορούν να έρθουν από τον ανεξάρτητο σήμερα δήμαρχο Λέσβου, προερχόμενο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Δ. Βουνάτσο.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: περιφερειάρχης ο Απόστολος Κατσιφάρας (ΠΑΣΟΚ) σε μια περιοχή όπου νεοδημοκράτης δήμαρχος υπάρχει μόνον στη Βόνιτσα-Ακτιο (Ν. Σολδάτος). Στις δύο μεγάλες πόλεις της Πάτρας και του Μεσολογγίου οι δήμαρχοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά βγήκαν χωρίς κομματική στήριξη και ενάντια στους κυβερνητικούς υποψήφιους - Δημαράς 53,63% και Κατσούλης 50,61%. Το Αγρίνιο (Μοσχολιός) ανήκει στη συμπαράταξη των δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Αριστερά-Οικολόγοι).

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: περιφερειάρχης ο Γεώργιος Δακής από τη Ν.Δ. Στην αντίπερα όχθη η Κοζάνη με δήμαρχο τον Λ. Μαλούτα (ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Αριστερά). Σε ευθεία γραμμή πλεύσης η Φλώρινα που κερδήθηκε από τη Ν.Δ. και τα Γρεβενά με Κουπτσίδη, αντάρτη της Ν.Δ. Στους 12 δήμους οι 8 πήγαν σε υποψήφιους που δήλωσαν ανεξάρτητοι.

ΗΠΕΙΡΟΣ: περιφερειάρχης ο Αλέξανδρος Καχριμάνης (Ν.Δ.-ΛΑΟΣ) έχει απέναντί του και τους τέσσερις δημάρχους των μεγάλων πόλεων Ιωαννίνων (Φίλιος), Πρέβεζας (Μπαΐλης), Αρτας (Παπαλέξης), Ηγουμενίτσας (Κατσινός) που στηρίχθηκαν από ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Αριστερά. Μοναδικός νεοδημοκράτης ο Δ. Γιολδάσης, δήμαρχος Ζηρού.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: σε ευθεία γραμμή οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων Λάρισας (Τζανακούλης) και Καρδίτσας (Παπαλος) (Ν.Δ.), με τον Κωνσταντίνο Αγοραστό που κέρδισε την Περιφέρεια στο νήμα με 50,56%. Απέναντι ο κ. Σκοτινιώτης στον Δήμο Βόλου και ο Χρ. Λάππας στο Δήμο Τρικκαίων που στηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ: περιφερειάρχης ο Σπυρίδων Σπύρου (Ν.Δ.-ΛΑΟΣ). Τα μεγαλύτερα νησιά της περιοχής -δηλαδή η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά- πήγαν και αυτές στη Ν.Δ. με τους κ. Τρεπεκλή και Παρίση. Πράσινη η Λευκάδα και η Ζάκυνθος με τους Αραβανή και Μποζίκη.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: η Θεσσαλονίκη πέρασε στον Γιάννη Μπουτάρη έστω και πάνω στο νήμα με 50,15%. Η Περιφέρεια ανήκει όμως στον Παναγιώτη Ψωμιάδη της Ν.Δ. Στη Ν.Δ. ανήκουν και η Εδεσσα, η Κατερίνη και η Πέλλα με τους Δ. Γιάννου, Σ. Χιονίδη και Γ. Στάμκο, ενώ τις Σέρρες πήρε ο ανεξάρτητος Αγγελίδης και το Κιλκίς ο Ευάγγ. Μπαλάσκας, αντάρτης της Ν.Δ.

ΚΡΗΤΗ: με παράδοση στο πράσινο χρώμα το νησί καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας εκλεγμένος της Ν.Δ. σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων. Ο περιφερειάρχης και οι 24 δήμοι ανήκουν σε ΠΑΣΟΚ με ή χωρίς επίσημη στήριξη, Δημοκρατική Αριστερά, Οικολόγους ή είναι ανεξάρτητοι.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: μοναδική παραφωνία οι δήμαρχοι Ανδρου (Γλυνός) και Σαντορίνης (Ζώρζος) που εκλέχτηκαν ως αντάρτες της Ν.Δ. διότι και ο περιφερειάρχης (Μαχαιρίδης) και όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι είτε είναι ανεξάρτητοι είτε εκλέχθηκαν με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: οι μεγαλύτεροι Δήμοι Μεσσηνίας, Τρίπολης, Καλαμάτας ανήκουν στη Ν.Δ. Εξαίρεση η Κόρινθος όπου βγήκε ο κ. Πνευματικός από το ΠΑΣΟΚ και βεβαίως αίνιγμα η πολιτική φυσιογνωμία του Πέτρου Τατούλη που εκλέχτηκε περιφερειάρχης στηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, ενώ προηγουμένως ήταν υφυπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Μόνον με τον δήμαρχο Λιβαδειάς (Ν. Παπαγγελη) βρίσκεται σε ευθεία ιδεολογική γραμμή ο νέος περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Γαλάζια η Χαλκίδα (Α. Ζεμπίλης) με αντάρτες της Ν.Δ. η Λαμία και η Θήβα, στις δυνάμεις τού υπό ίδρυση κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη ο γιος της, Κώστας, ο οποίος εκλέχτηκε στο Καρπενήσι ως ανεξάρτητος.