Στα βήματα του μπαμπά της

Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή
Από : Ελευθεροτυπία

Με ένα ξεκάθαρο νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό στίγμα, το οποίο κινείται στη σκληρή γραμμή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη στην παρουσίαση του κινήματος της, όπως το χαρακτήρισε, της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», που έχει σήμα του την ελιά.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου «σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων». «Συγκροτούμε το Νέο Εθνικό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης», είπε.

2. Ζήτησε τον περιορισμό του κρατικού παρεμβατισμού στη λειτουργία των αγορών. «Ωράρια αγορών, εργασιακές σχέσεις, σχέσεις μεταξύ συναλλασσόμενων, πρέπει να παύσουν να ρυθμίζονται ασφυκτικά από το κράτος» τόνισε.

3. Πρότεινε δραστική μείωση της φορολογίας, με την εισαγωγή ενός χαμηλού ενιαίου φορολογικού συντελεστή, στην περιοχή του 20%, κάτι όμως που στην ουσία το απαγορεύει το Μνημόνιο, που ψήφισε και εκείνη στη Βουλή.

4. Εθεσε θέμα άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο από εδώ και στο εξής, αν και αναγνώρισε ότι χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος.

5. Κατήγγειλε τις συντεχνίες και πρότεινε «τη μεταρρύθμιση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για τον συνδικαλισμό, την καθιέρωση μυστικής καθολικής ψηφοφορίας για τις μείζονες απεργίες και την υποχρέωση των συνδικαλιστών να εργάζονται όπως οι άλλοι συνάδελφοί τους».

6. Δήλωσε υπέρ και της ιδιωτικής Παιδείας. «Πιστεύουμε ότι είναι ξεπερασμένο το δίλημμα δημόσιο ή ιδιωτικό», τόνισε.

7. Στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο κινήθηκε στο πνεύμα του προέδρου του ΣΕΒ. «Ανεργοι βλέπουν με αγανάκτηση κάθε βράδυ στις τηλεοράσεις τις ατελείωτες συζητήσεις για το τι θα γίνει με τους χίλιους ή δύο χιλιάδες υπεράριθμους του ΟΣΕ και του Δημοσίου, όταν -μόνο μέσα στο καλοκαίρι- 130.000 συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα έχασαν τις δουλειές τους», είπε.

Χαρακτήρισε την ψήφο της στο Μνημόνιο «ψήφο σωτηρίας της χώρας» από τη χρεοκοπία. Έκανε αυτοκριτική, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επί Καραμανλή κρατούσαν τη μύτη ψηλά και απάντησε σε όσους τη θεωρούν φθαρμένο πρόσωπο, ότι διδάχτηκε από την κρίση.

Απευθύνθηκε στους Νεοδημοκράτες. «Την κρατώ αυτή τη διαδρομή» είπε. «Θα κατέχει πάντα ένα μεγάλο κομμάτι στην καρδιά μου». Σε όσους την κατηγορούν για αποστασία, απάντησε εμμέσως ότι «τα υπόλοιπα θα τα απαντήσει η πολιτική και, σε ό,τι με αφορά, η πολιτική αυτή θα γίνει με όρους αξιοπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού».

Η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά και τα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται «στα αριστερά και στα δεξιά του ΠΑΣΟΚ» για «λαϊκισμούς, κοινοτοπίες και εκτός πραγματικότητας οικονομικές και πολιτικές συνταγές».

Συνεργασία

Απέδωσε «ανεπάρκεια» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την κατηγόρησε ότι δεν διαπραγματεύτηκε σωστά το Μνημόνιο. Έκλεισε όμως το μάτι στον Γ. Παπανδρέου. Τάχθηκε υπέρ των ευρύτερων συναινέσεων και μιας συνεργασίας, χωρίς να αποκλείει και την κυβερνητική, προκειμένου «να βγει η χώρα μας από την κρίση και να προχωρήσουν με ταχύτητα οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις».

«Η κ. Μπακογιάννη επαναβεβαίωσε τη συμπαράταξή της με τον κ. Παπανδρέου», σχολίασαν κύκλοι της Ρηγίλλης.

Συγκεντρώθηκαν πάνω από 5.000 στο Μπάντμιντον, ανάμεσά τους και πολλοί ηλικίας 25-45. Στο κίνημά της θα δέχεται τους αντάρτες. «Η διαφορετική άποψη θα είναι καταστατικά κατοχυρωμένη», είπε. Η Ντόρα Μπακογιάννη θα επισκεφθεί σήμερα το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να τον ενημερώσει για την ίδρυση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».