Ρεπορτάζ : Φωτεινή Καλλίρη
Από : Καθημερινή
Αλλαγή σκυτάλης σε περιφέρειες και δήμους με το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού χάρτη να χρωματίζεται «πράσινο» και το πολιτικό σκηνικό να διαμορφώνεται εκ νέου είναι τα δεδομένα της τελικής εκλογικής αναμέτρησης των μονομάχων. Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε ιστορικές ανατροπές στην Αθήνα με τον κ. Γιώργο Καμίνη (51,94%) και τη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Μπουτάρη (50,16%). Η επικράτηση του Γιάννη Σγουρού στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, όπου ψηφίζει το 25% του εκλογικού σώματος, την Αττική, αλλά και η εξασφάλιση 8 περιφερειών από τις 13, σημάδεψαν τα εκλογικά αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής. Αίσθηση προκαλούν οι ανατροπές, σε σχέση με την πρώτη Κυριακή, για τη Ν.Δ. που κέρδισε μεν με τον κ. Βασ. Μιχαλολιάκο, τον Δήμο του Πειραιά (51,76%), αλλά έχασε ύστερα από 24 χρόνια δύο από τα προπύργιά της, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Έχασε επίσης και δήμους, που για χρόνια κυριαρχούσε, όπως το Αιγάλεω, Ζωγράφου και Ηλιουπόλεως. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε συνολικά 92 δήμους, με τη συμβολή των δυνάμεων της Αριστεράς ή των Οικολόγων και 8 περιφέρειες, και η Ν.Δ. 52 δήμους και πέντε περιφέρειες.
Μεγάλος νικητής των εκλογών πάντως αναδείχθηκε η τεράστια αποχή που καταγράφηκε αγγίζοντας σχεδόν το 53,25%. Είναι ο υψηλότερος δείκτης που έχει σημειωθεί μεταπολιτευτικά, μεγαλύτερος κατά πολύ από τον αντίστοιχο της προηγούμενης Κυριακής (39%), σχεδόν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Μαζί με τα άκυρα και τα λευκά, που έφθασαν περίπου το 11%, σχεδόν έξι στους 10 πολίτες επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες ή να ψηφίσουν συνειδητά λευκό ή άκυρο.
Στην Αθήνα, η αποχή έσπασε κάθε ρεκόρ αγγίζοντας το δυσθεώρητο ποσοστό του 65,25%, στον δήμο Καλλιθέας ξεπέρασε το 66%. Στον Πειραιά κατέγραψε 64,3%, στη Θεσσαλονίκη 54,71%, και στη Λήμνο το υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά (67,9%).
Αναλυτικά τα δεδομένα, όπως αποτυπώθηκαν στις κάλπες του δεύτερου γύρου, έχουν ως εξής:
Εκτός από τις περιφέρειες της Κρήτης και του Ν. Αιγαίου, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε από την πρώτη Κυριακή, το κυβερνών κόμμα καταλαμβάνει και τις περιφέρειες, Αττικής, Δυτ. Ελλάδος (Απ. Κατσιφάρας), Στερεάς Ελλάδος (Κλέαρχος Περγαντάς), Β. Αιγαίου (Γιακαλής Αθανάσιος), Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Αρ. Γιαννακίδης) και Πελοποννήσου με τον Πέτρο Τατούλη.
Η Ν.Δ. κερδίζει ή διατηρεί την εκλογική της δύναμη στις ακόλουθες πέντε περιφέρειες: Κεντρική Μακεδονία (Παν. Ψωμιάδης), Δυτ. Μακεδονία (Γιωργος Δακής), Ηπείρου (Αλ. Καχριμάνης), Θεσσαλίας (Κων. Αγοραστός) και Ιονίων Νήσων (Σπύρου Σπυρίδων), από τις περιφέρειες στις οποίες η εκλογική αναμέτρηση θεωρείτο από τα δυνατά ντέρμπι.
Η απόλυτη ανατροπή σημειώθηκε στον Δήμο Αθηναίων -όπου ο επί τέσσερα χρόνια δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης κατέλαβε τελικά, παρά τα προγνωστικά που τον έφεραν πρώτο, το 48% έναντι 52% του Γ. Καμίνη- τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, όπου ο Β. Μιχαλολιάκος με 51,76% κατανίκησε τον Γιάννη Μίχα (48,24%)
Αλλάζουν χέρια, οι Δήμοι Αγ. Παρασκευής (πέρασε στη Ν.Δ. με το 51,35% του Β. Ζορμπά), Αχαρνών, Γλυφάδας στο ΠΑΣΟΚ, Νέας Ιωνίας, Πετρούπολης, Ωρωπού, Πάτρας όπου επικράτησε ο «αντάρτης» Γιάννης Δημαράς, έναντι του κ. Κατσικόπουλου, που στηρίχθηκε επισήμως από το ΠAΣΟΚ.
Για γερά νεύρα
H βραδιά για πολλούς υποψηφίους, όπως εξελίχθηκε ήταν για γερά νεύρα, αφού η εκλογή τους κρίθηκε στο νήμα, ψήφο στην ψήφο, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον Δήμο Αμοργού. Ο ανεξάρτητος δήμαρχος Νικήτας Ρούσσος εκλέχθηκε με διαφορά μίας ψήφου. Ελαβε 601 ψήφους (50,04%), έναντι 600 (49,96%) του κ. Νίκου Φωστιέρη. Στον Δήμο Γλυφάδας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχασε τον δήμο με 67 ψήφους διαφορά. Εξελέγη ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Κόκκορης, με 50,2%. Ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μπουτάρης εκλέχθηκε με διαφορά 419 ψήφων (52.219) έναντι του Κώστα Γκιουλέκα (51.800), ο οποίος για τον λόγο αυτό ζητεί και επανακαταμέτρηση των ψήφων.
Από την περιφέρεια της Αττικής μόνο ένας δήμος, η Πετρούπολη είχε «κόκκινο» χρώμα στον χάρτη, με τον υποστηριζόμενο από το ΚΚΕ κ. Θωμά Κοτσαμπά να επικρατεί του ανεξάρτητου αντιπάλου του. Επίσης, με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς, εξελέγη ο κ. Βαλασσόπουλος στο Ν. Ηράκλειο.