Από τους ασθενέστερους θα πληρωθούν τα 4 δισ.

Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας
Από : Ελευθεροτυπία

Στο Ασφαλιστικό και στην Υγεία πέφτει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το βάρος της δημοσιονομικής... πειθαρχίας. Και αυτή την περικοπή θα την πληρώσουν διπλά οι ήδη συνταξιούχοι.

Πλάι στην περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης και το «πάγωμα» των αποδοχών των συνταξιούχων (και τα δύο αυτά σκληρά μέτρα θα εφαρμοστούν για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2011) το νέο χρόνο αθροίζονται και πρόσθετα μέτρα με την περικοπή των φαρμακευτικών δαπανών.

Αφενός μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αφετέρου με τη μείωση-ανακοστολόγηση των φαρμάκων.

Συνολικά οι δύο πιο ευαίσθητοι κοινωνικοί δείκτες θα χρηματοδοτηθούν το 2011 με ποσά έως και 4 δισ. ευρώ λιγότερα από τις περσινές προβλέψεις του προϋπολογισμού (για το τρέχον έτος) και, τελικά, 3 δισ. «κάτω» εν σχέσει με τις πραγματικές μεταβιβάσεις του φετινού προϋπολογισμού προς τα Ταμεία και τα νοσοκομεία.

Το συνολικό αυτό «κούρεμα» των κοινωνικών δαπανών επιμερίζεται κατά 2,6 δισ. ευρώ στο υπουργείο Εργασίας και 1,4 δισ. ευρώ στο υπουργείο Υγείας.

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι μέσα από τις δυο αυτές δράσεις (ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μείωση της τιμής των σκευασμάτων) θα περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 1,5 δισ. ευρώ εν σχέσει με φέτος. Η οποία εκτιμάται ότι θα είναι, τελικά, μειωμένη κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2009.

Πρόσθετα θα υπάρξουν οικονομίες από τη συμπίεση των πληρωμών για εξετάσεις προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θα προσεγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Ως προς το σκέλος των εσόδων υπάρχει η υπεραισιόδοξη πρόβλεψη για αύξηση των εισροών κατά 600 εκατ. ευρώ. Ποσόν που μάλλον είναι υπερκτιμημένο στο βαθμό που αφενός η ανεργία αυξάνεται και αφετέρου οι επιχειρήσεις... εδραιώνουν εν είδει όψιμου δικαιώματος το φόρτωμα του κόστους της κρίσης στο Ασφαλιστικό. Αποκρύπτουν ασφαλιστέα ύλη, απασχολούν εργαζόμενους με «μαύρη»-ανασφάλιστη εργασία, παρακρατούν και δεν αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο τα φετινά έσοδα του Ασφαλιστικού υστερούν σημαντικά εν σχέσει με το στόχο του προϋπολογισμού, σε σημείο δε που η πολιτική ηγεσία καλείται σε... απολογία έναντι της τρόικας στο βαθμό που δεν υπάρχουν τα αποτελέσματα που τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Επιπροσθέτως δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προμήθειες ηλεκτρονικού εξοπλισμού (για τα ιατρεία, τη διασταύρωση των στοιχείων κ.λπ.) ώστε να τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα Ταμεία εντός του 2011.

Εκπτωση στις εισφορές

Ταυτόχρονα με τη δραματική μείωση των χρηματοδοτήσεων στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις από το μη μισθολογικό κόστος. Οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει με στόχο οι επιχειρήσεις που πληρώνουν κανονικά και ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές να έχουν έκπτωση έως και 15%.

Βεβαίως ένα μεγάλο μέρος αυτής της απόκλισης μεταξύ κρατικών μεταβιβάσεων και ταμειακών αναγκών του Ασφαλιστικού θα κληθούν να καλύψουν οι συνταξιούχοι μέσω της εισφοράς (4-9%) τύπου ΛΑΦΚΑ για μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ.