Διαφωνία Σαμαρά με τρόικα
Ρεπορτάζ : Γιώργος Π. Τερζής - Έλλη Tριανταφύλλου
Από : Καθημερινή
Κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να στηρίξει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Τις δομικές αντιρρήσεις της Νέας Δημοκρατίας στο ακολουθούμενο μείγμα οικονομικής πολιτικής επανέλαβε χθες ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς προς τους εκπροσώπους της τρόικας, που τον συνάντησαν στη Ρηγίλλης.
Από την πλευρά της, η τετραμελής αντιπροσωπεία, η οποία σημειωτέον κινείται σε όλες αυτές τις συναντήσεις «by the book», παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, αστοχίες, αλλά και δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων, αλλά επέμεινε ότι λόγω του υψηλού ελλείμματος από το οποίο ξεκίνησε η Ελλάδα την πορεία διόρθωσης (σ.σ. με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, όπως είπαν), δεν μπορεί να ακολουθηθεί ένα λιγότερο αυστηρό πλαίσιο.
Κατά τις ίδιες πηγές, στις ενστάσεις και στους προβληματισμούς των στελεχών της Ν.Δ., οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρονται να επανέλαβαν ότι η κυβέρνηση γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε. Εδειξαν, δε, μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις προηγούμενες φορές για τις προτάσεις της Ν.Δ. –ιδιαίτερα αυτές που αφορούν το σκέλος της ανάπτυξης– ενώ ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις επί της προτάσεως του κ. Σαμαρά για επιδότηση μέρους του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων. Μια πρόταση, την οποία εφαρμόζει από τον Ιανουάριο η Σερβία με θετικά αποτελέσματα.
«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι –και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό– ότι μόνο μια ζωντανή οικονομία και μια όρθια κοινωνία μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να έχει και τη δυνατότητα θετικής, αισιόδοξης προοπτικής για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, μετά το πέρας της συνάντησης εμμένοντας ότι η επιβάρυνση της φορολογίας και η απουσία αναπτυξιακών μέτρων καταδικάζουν την Ελλάδα σε παρατεινόμενη ύφεση.
Ο κ. Σαμαράς μετέφερε στην τετραμελή αντιπροσωπεία των ΕΚΤ, Ευρ. Επιτροπής και ΔΝΤ, τη θέση του κόμματος ότι δεν μπορεί να στηρίξει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Στις επισημάνσεις της Ρηγίλλης (στη συνάντηση συμμετείχαν, πλην του προέδρου, οι Στ. Δήμας, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Μουρμούρας, Ελένη Ρωμαΐδου) για τις αστοχίες του προγράμματος, οι κ. P. Thomsen (ΔΝΤ) και S. Deroose (Ε.Ε.) αναγνώρισαν το πρόβλημα, επισήμαναν ότι μόνη λύση είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά έδειξαν ότι κύριο μέλημά τους είναι να επιτευχθεί ο τελικός στόχος μείωσης του ελλείμματος, ακόμη και μέσω της περαιτέρω συρρίκνωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, ο κ. Σαμαράς είχε περιγράψει εκ νέου τη θέση του, χαρακτηρίζοντας εκ του πονηρού τα περί αλλαγής θέσης της Ν.Δ. και συναίνεσης, αφού όπως είπε, «ούτως ή άλλως, όποιες διαρθρωτικές αλλαγές είναι χρήσιμες τις στηρίξαμε και εξακολουθούμε να τις στηρίζουμε».
«Η δική μας πολιτική παραμένει αμετακίνητη. Είμαστε βέβαιοι ότι το Μνημόνιο, ως έχει, θα οδηγήσει τη χώρα σε πλήρες αδιέξοδο» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς». Εξήγησε ότι η Ν.Δ. είναι υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όχι όμως με ασφυξία της οικονομίας, αλλά και υπέρ του εξορθολογισμού του Δημοσίου, όχι όμως με μαζικές απολύσεις.
Περί εκλογών
Μεγάλη συζήτηση έγινε για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τον κ. Σαμαρά να χαρακτηρίζει για... «γέλια, απόψεις ότι το κόμμα δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένο με το αποτέλεσμα» και να προκαλεί τους... δύσπιστους να του υποδείξουν άλλο παράδειγμα κόμματος που ανέκαμψε από τις 10,5 μονάδες διαφοράς στις 2, σε μόλις ένα έτος. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των υποψηφιοτήτων ανανέωσης, Κικίλια για την Αττική και Παπαναστασίου για τη Δυτ. Ελλάδα.