Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
Από : Καθημερινή
Με στόχο την εξοικονόμηση 14,33 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 6,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση των δαπανών, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό χθες το ενδεχόμενο απολύσεων στις ΔΕΚΟ, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε και τη μη ανανέωση των συμβάσεων περίπου 10.000 εργαζομένων σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα για του χρόνου.
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2011, που θα ψηφιστεί στις 22 Δεκεμβρίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως θα ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων τους. «Δεν ξεκινάμε με μια λογική απολύσεων» υποστήριξε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «θα κινηθούμε εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, δίνοντας εναλλακτικές στους εργαζόμενους και σε κάθε περίπτωση προσπαθώντας να διαφυλάξουμε θέσεις εργασίας, όχι να τις εξαφανίσουμε». Επί της ουσίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν τελικά απολύσεις, καθώς ο βασικός γνώμονας της κυβέρνησης θα είναι το πώς θα μειωθούν τα ελλείμματα των δημοσίων επιχειρήσεων, όπως ανέφερε.
Στην πρώτη γραμμή των αλλαγών θα βρεθούν οι εργαζόμενοι εκείνων των ΔΕΚΟ που το μισθολογικό κόστος ξεπερνάει τα έσοδά τους. Πρόκειται για τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ και Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει στις αστικές συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, Τραμ, Αττικό Μετρό) το μοντέλο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ.
Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν του χρόνου 800 εκατ. ευρώ από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των δημοσίων επιχειρήσεων. Ποσό το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό προκύπτει κατόπιν επεξεργασίας των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και θα προέλθει τόσο από την αύξηση των εσόδων τους, όσο και από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων (επιδόματα και υπερωρίες), αλλά και των λειτουργικών τους εξόδων (κατά περίπτωση από 10% έως και 25%).
Πέραν της εξοικονόμησης 800 εκατ. ευρώ από τον χώρο των ΔΕΚΟ, ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει μία σειρά από νέα μέτρα μείωσης των δαπανών συνολικού ύψους 3,85 δισ. ευρώ:
1. 1,4 δισ. ευρώ θα είναι η εξοικονόμηση από μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και την αλλαγή των διαδικασιών προμηθειών, στα ασφαλιστικά ταμεία.
2. 700 εκατ. ευρώ θα είναι το όφελος που θα προκύψει από την καλύτερη διαχείριση των προμηθειών στα νοσοκομεία.
3. 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση των αμυντικών δαπανών.
4. 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 5% των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων και των δημόσιων φορέων.
5. 150 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δικαιούχων του πολυτεκνικού επιδόματος. Θα τεθεί ένα πλαφόν εισοδήματος, πάνω από το οποίο δεν θα δίδεται το επίδομα. Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα οικογένειες με ετήσιο εισόδημα τα 60.000 ευρώ και άνω, που δεν θα λάβουν το επίδομα.
6. 100 εκατ. ευρώ από τη μη ανανέωση περίπου 10.000 συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο.
Αυτά τα μέτρα προστίθενται στις περικοπές δαπανών ύψους 2,65 δισ. ευρώ για το 2011, που ήδη αναγράφονταν στο Μνημόνιο. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι και η κατάργηση - συγχώνευση δημόσιων φορέων και από τη διαδικασία αυτή θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για τους μισθούς και συντάξεις του 2011 στον στενό δημόσιο τομέα, το κονδύλι του προϋπολογισμού προβλέπεται μειωμένο σε σχέση με φέτος κατά 2,1%, ενώ το ποσό για τις πρόσθετες αμοιβές έχει περικοπεί κατά 4,2%. Την ίδια ώρα, του χρόνου οι καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου θα είναι μειωμένες συνολικά κατά 13,1% σε σχέση με φέτος.
Οι πρωτογενείς δαπάνες θα είναι αυξημένες κατά 0,5% του χρόνου σε σχέση με φέτος, ενώ οι δαπάνες για τόκους θα αυξηθούν κατά 20,1%.
Τα υπουργεία θα έχουν το 2011 μικρότερες πιστώσεις από ό,τι φέτος. Εξαίρεση αποτελούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης (αύξηση 1,5%), Αγροτικής Ανάπτυξης (22,3%), Εργασίας (5,6%), Υποδομών (16,4%) και Θαλάσσιων Υποθέσεων (2,8%).
Υ.Γ. : Το κράτος εξασφαλίζει 100 εκατ. ευρώ από τη μη ανανέωση περίπου 10.000 συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο και 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου είναι η εύκολη λύση τι συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τα 100 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να εξασφαλιστουν αυξάνοντας τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.
Γνωρίζουμε ότι το κράτος πρέπει άμεσα να μειώσει προσωπικό από το δημόσιο παρασιτικό τομέα και η κυβέρνηση μπορεί συνταγματικά να προβεί σε αυτή τη λύση. Το θέμα είναι ότι αυτοί που θα απολυθούν, με τη λήξη της σύμβασής τους μπορεί να ήταν παραγωγικότεροι από αυτούς που έχουν βολευτεί με την μονιμότητα. Όποτε έαν ήθελε το κράτος να εξυγιάνει το δημόσιο τομέα θα έπρεπε πρώτα να άρει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και μετά προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.
Θα μου πει τώρα κάποιος...Αυτό που ισχυρίζεσαι θέλει συνταγματική ρύθμιση και θα πάρει χρόνο. Εμείς προσπαθούσε να βάλουμε άμεσα τάξη στο δημόσιο τομέα...Μας κάνεις πλάκα...
Κι εγώ του απαντάω, όσο πλάκα μας έκαναν ολές οι προηγούμενες κυβερνήσεις που μετέτρεπαν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου και αυτό για να εξυπηρετούν κομματικά οφέλη. Είναι άδικο να πληρώνουν τη νύφη οι συμβασιούχοι χωρίς καμία αξιολόγηση. Απλά, για να δείξουμε ότι περικόπτουμε θέσεις εργασίας στον διογκωμένο δημόσιο τομέα που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε.