Επιπλέον περικοπές στα υπουργεία εν μέσω πιέσεων και απειλών

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
Από : "Καθημερινή"

Περισσότερες περικοπές έχει ζητήσει τις τελευταίες μέρες από τους συναδέλφους του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς οι αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με το έλλειμμα (αναθεώρηση στοιχείων και υστέρηση εσόδων), αλλά και η ολοένα κλιμακούμενη πίεση στην Ευρωζώνη για διάσωση των αδύναμων χωρών-μελών της έχει επιδεινώσει σημαντικά το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα.

Η άκαμπτη στάση της τρόικας για τη λήψη επιπλέον μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ ώστε να εξασφαλισθεί η μείωση του ελλείμματος του 2011, δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ελιγμών για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, πηγές της Κομισιόν σημείωναν ότι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία θα πρέπει να αποδείξουν την υπευθυνότητά τους και με τη σειρά της θα επιδείξει αλληλεγγύη. Με τον τρόπο αυτό έστελναν το μήνυμα στην κυβέρνηση να μείνει προσηλωμένη στους στόχους του Μνημονίου.

Επιπλέον αυτού του μηνύματος, ενδεικτική του αρνητικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία, είναι και η χθεσινή απειλή του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, κ. Τζ. Πρόελ. Ο κ. Πρόελ δήλωσε ότι τον Δεκέμβριο που είναι προγραμματισμένη η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, η χώρα του δεν θα συμμετάσχει με το μερίδιό της, καθώς η Ελλάδα δεν έχει πετύχει τους στόχους της. «Κατά την άποψη της Αυστρίας, όπως έχουν προς το παρόν τα (ελληνικά) στοιχεία, δεν υπάρχει λόγος να αποδεσμευτεί η δόση του Δεκεμβρίου», υποστήριξε ο κ. Πρόελ.

Να σημειωθεί ότι το μερίδιο της Αυστρίας για την τρίτη δόση υπολογίζεται σε 190 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη δώσει στην Ελλάδα 607,3 εκατ. ευρώ και συνολικά το δάνειο που θα μας διαθέσει ανέρχεται σε 2,29 δισ. ευρώ.

Την παραπάνω δήλωση ο κ. Πρόελ την έκανε από τη Βιέννη. Κατά την άφιξή του, όμως, στις Βρυξέλλες για τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο ίδιος προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, σημειώνοντας πως «αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους, θα πρέπει να το συζητήσουμε, αλλά είμαι έτοιμος να καταβάλω τη δόση μας, αν τα νούμερα είναι σωστά». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «δεν είμαστε μόνο εμείς υποχρεωμένοι να πληρώσουμε, είναι και αυτοί υποχρεωμένοι τα νούμερά τους να είναι σωστά. Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, όχι όμως 100%».

Παρά τις διευκρινιστικές δηλώσεις, το «κακό» είχε γίνει. Το 5ετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας αυξήθηκε κατά 100 μονάδες βάσης εξαιτίας της στάσης της Αυστρίας και έφτασε στις 950 μονάδες από 850 μονάδες που ήταν προχθές.

Πάντως, στήριξη στην Ελλάδα παρείχε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, κ. Λικ Φρίντεν, υποστηρίζοντας ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη πως αν χρειαστεί η Ελλάδα να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, θα το κάνει. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για να μην εκταμιευθεί η τρίτη δόση το δανείου προς την Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις δηλώσεις του αυστριακού υπουργού, καθώς δόθηκαν και διευκρινίσεις. Συμπλήρωσε όμως πως «θα σεβαστούμε πλήρως τους στόχους του 2011 και σκοπεύουμε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα».

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η επιπλέον περικοπή των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ που έχει ζητήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου από τους ομολόγους του. Ηδη το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει για μείωση των δαπανών του κατά 100 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ το Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να περιορίσει τα έξοδά του κατά 12-15% επιπλέον.

Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος του 2011 να προέλθει κυρίως από το σκέλος των δαπανών και όχι από αυτό των εσόδων, καθώς η είσπραξη των εσόδων είναι αβέβαιη, ενώ η μείωση των δαπανών μπορεί να παρακολουθείται και να ελέγχεται συνεχώς. Για τον λόγο αυτό και η τρόικα πιέζει για τη λήψη νέων μέτρων περικοπής δαπανών.

Ενα από τα «όπλα» της κυβέρνησης στο πλαίσιο αυτό είναι η εξοικονόμηση πόρων που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ από τις παρεμβάσεις σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά Ταμεία (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μείωση τιμών φαρμάκων, μείωση επιχορηγήσεων).