Wikileaks doc:"Τρελός ο Αχματινετζάντ-Εκκεντρικός ο Καντάφι"

Άκρως απόρρητες πληροφορίες και χαρακτηρισμούς για ηγέτες διαφόρων κρατών του πλανήτη περιλαμβάνουν τα εκατομμύρια των σελίδων αλληλογραφίας μεταξύ των αμερικανών πρεσβευτών ανά το κόσμο και το Στέητ Ντιπάρτμεντ. Χαρακτηρισμοί που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον.

Για τον Αχμαντινετζάντ του Ιράν: Χαρακτηρίζεται ανισόρροπος ίσως και τρελός.

Για τον Μ.Καντάφι της Λιβύης:Γίνονται αναφορές στην «ουκρανέζα νοσοκόμα του χωρίς την οποία δεν μπορεί να ταξιδέψει» στις γυναίκες που αποτελούν τη φρουρά του και επισημαίνονται «η φοβία του για τα ύψη καθώς και για τις πτήσεις πάνω από θάλασσα»! Δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι «του αρέσουν τα άλογα κούρσας και το φλαμένγκο».Χαρακτηρίζεται τουλάχιστον εκκεντρικός...

Για την Α.Μέρκελ: Το παρατσούκλι της είναι Τεφλόν ,εννοώντας ότι είναι από ατσάλι,αλλά όχι δεν το λένε ως κοπλιμέντο.

Υπάρχει τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στη Τεχεράνη, του 1979 ,το οποίο αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για τους αμερικανούς ομήρους. Είναι λογικό όλα αυτά να έχουν προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην Ουάσιγκτον η οποία ψάχνει να βρει πως αυτός ο απίστευτος όγκος αλληλογραφίας διέρρευσε. Ήδη υπάρχει ένας ύποπτος στρατιωτικός.

Τα έγγραφα δημοσιοπούνται μέσω Le Monde,El Pais,New York Times και Der Spiegel,απ οπου ειναι και η φωτογραφια. Ο τιτλος χαρακτηριστικος: Ανκελα Τεφλον Μερκελ.

Wikileaks doc2
: Εμμονή με το Ιράν


Οι αναφορές των αμερικανών πρεσβευτών από τη Σαουδική Αραβία προς το Στέητ Ντιπάρτμεντ δείχνουν την εμμονή που υπάρχει εναντίον του Ιράν,αλλά και τις πίέσεις που ασκούνται από τη βασιλική οικογένεια "να κόψουμε το κεφάλι του φιδιού",όπως είπε ο σαουδάραβας βασιλιάς. Οι πιέσεις για στρατιωτικό χτύπημα καταγράφονται από το 2005 ακόμη. Επίσης οι αμερικανοί διπλωμάτες έχουν στείλει αναφορές για επαφές της Σαουδικής Αραβίας με τη Κίνα,στις οποίες επισημαίνουν ότι το Πεκίνο θέλει πρόσβαση στο πετρέλαιο και οι Σαουδάραβες να περιορίσουν οι Κινέζοι το Ιράν.

Wikileaks doc3:Οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται Ερντογάν


Οι αμερικανοί διπλωμάτες είναι δύσπιστοι απέναντι στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θεωρούν απομονωμένο και ελλιπώς ενημερωμένο, αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και αναλύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.



Ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται κανέναν και "περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον αψηφούν". Λαμβάνει τις πληροφορίες του σχεδόν αποκλειστικά από τις εφημερίδες των ισλαμιστών και οι αναλύσεις των υπουργείων του δεν τον ενδιαφέρουν, γράφουν οι αμερικανοί διπλωμάτες στην Άγκυρα.



Ο Ερντογάν φοβάται μήπως χάσει την εξουσία, εκτιμούν οι διπλωμάτες. Μια από τις πηγές τους, επισημαίνει: "Ο Ταγίπ πιστεύει στο Θεό αλλά δεν τον εμπιστεύεται", γράφει το Der Spiegel.

 Η διπλωματική αλληλογραφία αναπαράγει φήμες περί υποτιθέμενης διαφθοράς του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να πλούτισε κατά την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου.



Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται "εξαιρετικά επικίνδυνος" από έναν πληροφοριοδότη των αμερικανών διπλωματών, ο οποίος τους προειδοποιεί για την ισλαμιστική επιρροή του στον Ερντογάν.

 Η πρεσβεία τρέφει υποψίες ότι ο Νταβούτογλου ονειρεύεται μια επάνοδο της οθωμανικής δύναμης και μάλιστα μετά μια ομιλία του στο Σαράγεβο τον Ιανουάριο του 2010, υποψιάζονται ότι θέλει να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια.

 Οι διπλωμάτες δεν είναι σίγουροι για τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τουρκία, που είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που συντάχθηκαν φέτος το Φεβρουάριο και τα οποία δημοσιοποιεί περιληπτικά το γερμανικό περιοδικό.


Πηγή : onalert.gr