Περίπου 2000 σελίδες από τα έγγραφα της Wikileaks, αναφέρονται στην Ελλάδα και σε θέματα που την αφορούν, όπως Σκόπιανο,Κυπριακό, ελληνοτουρκικά,τρομοκρατία. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η θεματαλογία,γιατί αυτή εύκολα μπορεί να την υποθέσουμε. Σημασία θα έχουν οι εκφράσεις αλλά και οι απόψεις για ηγετικά πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, τα οποία κλήθηκαν να διαχειριστούν αυτά τα θέματα. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οι υπουργοί Εξωτερικών του Π.Μολυβιάτης και Ντόρα Μπακογιάννη,ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης,αλλά και αυτοί που «έρχονταν»,δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου και κάποια από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ,πιθανότατα να μνημονεύονται στις διπλωματικές αναφορές,αφού εκ των θέσεων τους είχαν χειριστεί αρκετά σημαντικά θέματα για τα οποία είχαν ενημέρωση και οι αμερικανοί. Για το σημερινό πρωθυπουργό έχει αρχίσει να διαρρέει ότι υπάρχει εκτίμηση πριν ακόμη εκλεγεί ,ότι ως πρωθυπουργός θα είναι πιο ευέλικτος στο να λύσει το θέμα των Σκοπίων(Τυχαίο;;;).
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από την αμερικανική πρεσβεία για το γενικό περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων που την αφορούν. Ωστόσο η αγωνία για τις ακριβείς διατυπώσεις και τους χαρακτηρισμούς που θα περιλαμβάνονται σ΄αυτές τις αναφορές έχει φθάσει στο κατακόρυφο,αφού είναι θέμα ωρών η δημοσιοποίηση των τηλεγραφημάτων. Και οι Τούρκοι είχαν ενημερωθεί γενικώς,αλλά κανείς προφανώς δεν θα είχε πει στον υπουργό Εξωτερικών Α.Νταβούτογλου ότι χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά επικίνδυνος».
Μακεδονικό
Όπως αποκαλύπτεται από τα απόρρητα έγγραφα, Γάλλος διπλωμάτης εκτιμούσε πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι πιο ευέλικτη για το μακεδονικό. «O Levitte εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μια νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για την πρόοδο στην διαμάχη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ο πρέσβης Γκόρντον συμφώνησε πως είτε μια περισσότερο συμπαγής συντηρητική κυβέρνηση είτε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα ήταν ισχυρότερη, περισσότερο ευέλικτος συνεργάτης στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε την ελπίδα ότι αν η διεθνής κοινότητα μπορούσε να πείσει τη Μακεδονία να εγκαταλείψει την ιδέα ενός δημοψηφίσματος και την Ελλάδα να εγκαταλείψει την αναγκαιότητα αλλαγής διαβατηρίων, τότε θα γινόταν πρόοδος», αναφέρει το σχετικό έγγραφο που φέρει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2009.
Κυπριακό
Παράλληλα, η Τουρκία ζητούσε μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο κυπριακό. Η ίδια εμφανίζεται, επίσης, ικανοποιημένη από την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Sinirlioglu είπε πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παρεμποδίζεται από τις αντιρρήσεις που κρύβουν πολιτικά κίνητρα αρκετών κρατών-μελών, κυρίως τη Γαλλία, την Αυστρία και την Κύπρο. Ασκησε δριμεία κριτική στον Νικολά Σαρκοζί. Κατηγόρησε τη Γαλλία για αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού και καταδίκασε τη γαλλική διαφωνία στην υποψηφιότητα της Τουρκίας, η οποία «μεγαλώνει το πολιτιστικό χάσμα» μεταξύ Χριστιανών της Ευρώπης και του μουσουλμανικού κόσμου: «Ένα ευρύτερο κοινό το παρακολουθεί αυτό».
Εξέφρασε τη λύπη του για τον παρατηρούμενο εφησυχασμό των Ελληνοκυπρίων σχετικά με τις συνομιλίες για ένωση του νησιού: «η συμμετοχή στην ΕΕ τους καθιστά ευάλωτους». Οι Ελληνοκύπριοι, είπε, θέλει ο κόσμος να ξεχάσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από το σχέδιο Ανάν το 2004. Υποκρίνονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των 2 κοινοτήτων του νησιού αποτελούν εσωτερική υπόθεση. Η πρόταση του Ταλάτ θα έπρεπε να αποτελέσει μια καινοτομία, αλλά οι Ελληνοκύπριοι απέτυχαν να ανταποκριθούν.
Ο Ντάουνερ είναι εκνευρισμένος, το ίδιο και οι Τουρκοκύπριοι. Η τουρκική κοινότητα θα καταγράψει αυτή της τη δυσαρέσκεια μη επανεκλέγοντας τον Ταλάτως πρόεδρο τον Απρίλιο, υποστήριξε. Παράλληλα, επανέλαβε την τουρκική έκκληση για μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις.
Ο Sinirlioglu καλωσόρισε την απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή Ερντογάν της 30ης Οκτωβρίου, με την οποία ζητούσε μια ειλικρινή συζήτηση για τις μακροχρόνιες διαμάχες των 2 γειτόνων. Κατανόησε την καθυστέρηση Παπανδρέου, λόγω των ασχολιών του με την ελληνική οικονομική κρίση. Βασισμένος στην απάντηση του Παπανδρέου, είπε πως η Τουρκία αναμένει νέες συνομιλίες με την Ελλάδα σύντομα.
Πηγή : http://www.tvxs.gr/, onalert.gr