Αμφιβολίες για τη διάσωση Ελλάδας, Ιρλανδίας

Την ώρα που η Ευρώπη έχει χωριστεί στα δύο με αφορμή την πρόταση της Γερμανίας για τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης, ο ξένος Τύπος επαναφέρει τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και χρεοκοπίας της χώρας. Μέσα στο κλίμα αυτό, ο επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού fund παγκοσμίως, κ. El-Erian, υποστήριξε χθες ότι «στην Ελλάδα η διάσωση δεν έχει λειτουργήσει» και συμφώνησε με την άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να αναλαμβάνει μέρος του κόστους μιας χρηματοοικονομικής διάσωσης, όπως αυτή της Ιρλανδίας. Χθες, στο κεντρικό τους άρθρο οι Νew York Times ανέφεραν ότι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία τα συσσωρευμένα χρέη τους είναι να τροποποιηθεί είτε η περίοδος αποπληρωμής είτε το ποσό αποπληρωμής. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η διεύθυνση της εφημερίδας παραδέχεται πως ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα προκαλούσε προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, υποστηρίζει ότι οι παρενέργειες αυτές είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν.

Επίσης, οι NYT εκτιμούν πως η αποπληρωμή του συνόλου των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από τα δύο κράτη δεν είναι δυνατή με τους σημερινούς όρους, και μάλιστα σε καθεστώς ύφεσης. «Και στις δύο χώρες», σημειώνει, «το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ... ενώ στην Ιρλανδία το συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) ξεπερνάει το 1.000% του ΑΕΠ». Από την πλευρά του, το Bloomberg ανέφερε σε ένα από τα κύρια άρθρα του χθες ότι ο κίνδυνος για ελληνική χρεοκοπία παραμένει ζωντανός. Την άποψη αυτή στηρίζει στο γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει ενισχυθεί στο 11,93% (χθες ξεπέρασε και το 12%), ενώ προ της συμφωνίας για το Μνημόνιο -στις 2 Μαΐου- ήταν στο 8,96%. Επισημαίνεται παράλληλα ότι το 5ετές κόστος ασφάλισης (CDS) έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Ιουνίου.
Δεν περιόρισε το κόστος δανεισμού

«Η στήριξη της Ελλάδας με 110 δισ. ευρώ απέτυχε να περιορίσει το κόστος δανεισμού, καθώς οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της», υποστηρίζει το Bloomberg. Επίσης, φιλοξενεί και δηλώσεις του αναλυτή της Matrix Corporate Capital, κ. Bill Blain, σύμφωνα με τον οποίο «η αγορά έχει ουσιαστικές αμφιβολίες για τη μακροβιότητα της ελληνικής διάσωσης. Εάν τίποτε άλλο δεν αλλάξει, η Ελλάδα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της». Μάλιστα, υποστήριξε πως «δεν μπορείς να αλλάξεις την Ελλάδα μέσα σε 12 μήνες. Τα επόμενα τρία χρόνια θα βλέπουμε συνέχεια ότι θα είναι εκτός στόχων, οπότε θα περάσουμε στο στάδιο είτε μιας άλλης διάσωσης είτε, το πιο πιθανό, μιας αναδιάρθρωσης».

Πηγή : Καθημερινή