26 απαιτήσεις Ε.Ε. για την 3η δόση

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Καδδά
Από : Ελευθεροτυπία

Επιπλέον μέτρα αξίας 3,4 δισ. ευρώ ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση, με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή. Στόχος είναι να μειωθεί συνολικά το έλλειμμα του 2011 κατά 4,9 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 1,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, το σκληρό παζάρι μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας θα συνεχιστεί για ημέρες, με άδηλο ακόμη αποτέλεσμα.

Το παζάρι έχει ως επίκεντρο επώδυνες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες απαιτούνται για να δοθεί το πράσινο φως εκταμίευσης της τρίτης δόσης. Ενώ έπρεπε να γίνουν έως και τον Σεπτέμβριο, ακόμη βρίσκονται στο... ράφι (κατάλυση κλαδικών συμβάσεων, φορολογικό νομοσχέδιο, αναδιάρθρωση ΑΤΕ, δημοσιοποίηση χρεών και δαπανών του ευρύτερου Δημοσίου κ.λπ.).

Δεκάδες άλλες αποφάσεις έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και καθυστερούν σημαντικά.

Ουσιαστικοί, οι «τεχνικοί» λόγοι

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι η τρόικα θέλει να υποχρεώσει την Ελλάδα να κάνει πράξη όσα έχει δεσμευθεί, προωθώντας άμεσα νόμους και παρεμβάσεις.

Λέγεται μάλιστα ότι ίσως η ανακοίνωση περί καταβολής της δόσης των 9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο δεν συνδέεται τελικά με τόσο «τεχνικούς» λόγους, όπως λέχθηκε επισήμως, αλλά ουσιαστικούς: δηλαδή, για να διασφαλίσει η Ε.Ε. ότι η Ελλάδα πρώτα θα συμμορφωθεί και μετά θα λάβει τα λεφτά. Το ΔΝΤ θα καταβάλει τα 2,6 δισ. από τον Δεκέμβριο.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να μάχεται για «λείανση» της στάσης της επιτηρητών, υποσχόμενη να συμμορφωθεί άμεσα, αλλά με αντάλλαγμα την αποφυγή αυστηρών επισημάνσεων στο αναθεωρημένο Μνημόνιο (π.χ. σαφείς αναφορές σε υπουργεία και τομείς που έχουν πρόβλημα).

Επιχειρεί να αποφύγει επίσης το ενδεχόμενο να μην κλείσει η διαπραγμάτευση εντός των ημερών, αλλά να δοθεί συγκεκριμένη διορία λήψης μέτρων και μετά να εγκριθεί η δόση.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία της ηγεσίας των επιτηρητών, του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και του συμβούλου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε συναντήσεις με την τρόικα και πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται εφεξής να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων.

* Στο μέτωπο του προϋπολογισμού, που θα κοινοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε στις 9 Νοεμβρίου η Ελλάδα στη Eurostat, υπολογίζεται ότι το 2010 θα κλείσει με έλλειμμα 21,9 δισ. ευρώ (18,5 ανέφερε το προσχέδιο του προϋπολογισμού), ενώ εκτιμάται και μεγαλύτερη ύφεση κατά 3 δισ. ευρώ.

Ελλειμμα 17 δισ. του χρόνου

Το Eurogroup τοποθέτησε το στόχο μείωσης του ελλείμματος για το 2011 στα 17 δισ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι το στόχο μείωσης του ελλείμματος (αν δεν έχουν τροποποιηθεί ξανά τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης) στα 4,9 δισ. ευρώ, αντί για 1,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Με άλλα λόγια, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα αξίας 3,4 δισ. ευρώ τα οποία, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, θα ανακοινωθούν αναλυτικά αύριο.

Θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις για τον ΦΠΑ. Η επικρατέστερη πρόταση ήταν ο συντελεστής 11% να αυξηθεί σε 13%, κάποια προϊόντα να μεταταχθούν στο 23% και λίγες υπηρεσίες, όπως οι ξενοδοχειακές και τα φάρμακα, να μειωθούν στο 6,5%.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχαν πιέσεις να μειωθεί και ο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα.

Επίσης θα ανακοινωθούν:

* οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα,

* ο λεγόμενος πράσινος φόρος, καθώς και

* η ενοποίηση του φόρου σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης (από τον Οκτώβριο).

* Πιθανή θεωρείται η νέα φορολόγηση στα τσιγάρα και στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση του φόρου σε ποτά και αναψυκτικά.

Το μεγάλο βάρος της περικοπής αναμένεται να «πέσει» στις δαπάνες. Επισήμως εκτιμάται ότι 2,4 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και περικοπές στην περίθαλψη.

Προωθούνται:

* περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, στην άμυνα,

* απόλυση των συμβασιούχων, ενώ μελετώνται

* περικοπές απολαβών, προσωπικού και

* αυξήσεις εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, μαζί με συγχωνεύσεις, καταργήσεις και άλλες δραστικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ και στους φορείς που εντάχθηκαν στο έλλειμμα.

Μπαλαντέρ παραμένει η εισαγωγή εισοδηματικού κριτηρίου στα επιδόματα ανεργίας (είχε προγραμματιστεί για το 2012), νέες περικοπές στο πρόγραμμα επενδύσεων και το ενιαίο μισθολόγιο, που δίνει την ευχέρεια για μαζικές παρεμβάσεις σε μισθούς, αλλά και στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι δυνατό να αποφασιστούν ανά πάσα στιγμή το 2011, αν υπάρξουν «αποκλίσεις», ώστε να ληφθούν όλα τα «αναγκαία μέτρα», όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση έναντι των δανειστών της χώρας.