Νέα μέτρα το 2012 και εκρηκτική αύξηση της ανεργίας προβλέπει η Ε.Ε.

Ρεπορτάζ : Kώστας Kαρκαγιάννης
Ανταποκριτής της Καθημερινής στις Βρυξέλλες

Η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2011, ωστόσο θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα λιτότητας για το 2012, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί δραματικά και θα φτάσει του χρόνου το 15%, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις προβλέψεις της για τα επόμενα δύο χρόνια η Κομισιόν τονίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η συγκράτηση των μισθών. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η υστέρηση των εσόδων το 2010 είναι ο κύριος λόγος που ανάγκασε τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου να λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας για το 2011.

Το στοίχημα για την Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι να επιστρέψει στην ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα εξακολουθήσει να μειώνει τα ελλείμματα, θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις. Τα μέτρα λιτότητας θα εξακολουθήσουν να πλήττουν την ελληνική ανάπτυξη και το 2011, χρονιά κατά την οποία το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 3%. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα έρθουν το δεύτερο εξάμηνο του 2011, ενώ η επιτυχής εφαρμογή του Μνημονίου θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και θα βελτιώνει το γενικότερο κλίμα για τη χώρα μας. Το 2011 θα είναι η τρίτη και τελευταία χρονιά που η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ύφεση (3%) και το 2012 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,1%. Για φέτος, προβλέπει ύφεση 4,25%, σε αντίθεση με την αρχική πρόβλεψη της τρόικας για ύφεση 4%. Στο μέτωπο του ελλείμματος η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι 9,6% (ή 22,3 δισ. ευρώ) το 2010, 7,4% το 2011 (στόχος του Μνημονίου είναι 17 δισ. ή 7,6% του ΑΕΠ), ωστόσο για να επιτευχθεί η απαιτούμενη από το Μνημόνιο μείωση του ελλείμματος το 2012, (στο 6,5% του ΑΕΠ) η Κομισιόν εκτιμάει ότι θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα που μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση της Κομισιόν για τους λόγους που το έλλειμμα του 2010 δεν θα κλείσει στον αρχικό στόχο του 8,1% του ΑΕΠ (ή 18,5 δισ. ευρώ). Το ένα τρίτο της απόκλισης οφείλεται στην προς τα επάνω (πέμπτη) αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009. Τα δύο τρίτα της απόκλισης οφείλονται στην υστέρηση των εσόδων το 2010 κατά 4 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να προσθέσει στον προϋπολογισμό του 2011 επιπλέον μέτρα ύψους 2,2% του ΑΕΠ προκειμένου να πετύχει τον στόχο του ελλείμματος.

Η συνέχιση της ύφεσης θα έχει δραματικό αντίκτυπο στην ανεργία που αναμένεται να εκτιναχθεί στο 15% το 2011 και 2012, από 12,5% το 2010. Η ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών θα ενισχυθεί τα επόμενα δύο χρόνια κυρίως εξαιτίας της μείωσης των μισθών και της ενίσχυσης του εξωτερικού περιβάλλοντος. Το 2011 οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν 5,1% και 6% το 2012. Παρόμοια ανάπτυξη προβλέπεται για ναυτιλία και τουρισμό. Στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται περαιτέρω βελτίωση εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών και της μείωσης των εισαγωγών.

Η Κομισιόν περιμένει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τον εξαγωγικό τομέα και θα πλήξουν την ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η Κομισιόν προβλέπει ότι φέτος θα κλείσει στο 4,6%, του χρόνου θα μειωθεί στο 2,2% και το 2012 στο 0,5%. Προϋπόθεση είναι να υπάρξει διαρθρωτική παρέμβαση ώστε οι αυξήσεις φόρων να μην περνούν ολόκληρες στον τελικό καταναλωτή.

Υ.Γ. : Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έρθουν το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Εμείς θα κάνουμε την δική μας εκτίμηση και θα διαψεύσουμε τις δήθεν προβλέψεις τους. Το 2011 θα είναι έτος μεγαλύτερης ύφεσης, λουκέτων και ανεργίας. Η ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει στην χώρα μας. Με την δημοσιονομική διαχείριση της σημερινής κυβέρνησης δεν υπάρχει φως στο τούνελ...Το 2012 βλέπουν ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,1%. Πως θα γίνει αυτό;;;Με νέο μνημόνιο που θα έχει νέα σκληρά μέτρα λένε κάποιοι. Και οι συνθήκες διαβίωσης των ελλήνων πολιτών, δεν τους απασχολούν;;; Δεν ανησυχούν για την φτώχεια στην Ελλάδα;;; Τους ενδιαφέρουν μόνο να πάρουν πίσω τα χρήματά τους;;; Μακάρι να ήταν έτσι η κατάσταση στη συνέχεια για τη χώρα μας και το 2012 να μπούμε σε τροχιά αναπτυξής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλο και περισσότεροι θα είναι η άνεργοι στην Ελλάδα. Αρκετοί θα γυρισούν τον χρόνο πίσω ζώντας σε κατοχικές συνθήκες. Η φτώχεια θα αυξηθεί και το μέλλον των παιδιών μας αναμένεται  δυσοίωνο...