Φοροχαράτσι χωρίς δόσεις

Ρεπορτάζ : Έλενα Λασκαρή
Από : Τα Νέα

Ασήκωτος είναι ο φορολογαριασμός του τελευταίου διμήνου του έτους για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμα το εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος και επομένως ούτε το χαράτσι των έκτακτων εισφορών, την ώρα που καλούνται στο ίδιο διάστημα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας.

Στο μεταξύ, ,
η ταλαιπωρία συνεχίζεται για ένα εκατομμύριο φορολογουμένους, οι οποίοι καλούνται να εξοφλήσουν τη δεύτερη δόση της έκτακτης εισφοράς χωρίς να έχουν λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο, εξαιτίας της απεργίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

Μέχρι σήμερα, περίπου 900.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει το εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος με αποτέλεσμα όσοι οφείλουν πρόσθετο φόρο να κληθούν να εξοφλήσουν την υποχρέωσή τους σε μία δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου. Στο ίδιο διάστημα όμως θα πρέπει να καταβληθούν:


- Εκτακτες εισφορές. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, με δεδομένο ότι δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμα η δήλωσή τους, δεν έχουν λάβει και το πολυεκκαθαριστικό των έκτακτων εισφορών. Αν το πολυεκκαθαριστικό έρθει τον Νοέμβριο, με βεβαίωση των φόρων εντός Οκτωβρίου, ο νόμος ορίζει ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση των φόρων. Επομένως, έως το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση. Οι δόσεις των έκτακτων εισφορών (εισοδήματος, αντικειμενικών δαπανών και το τέλος επιτηδεύματος) είναι μηνιαίες, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις έξι και καθεμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ, με εξαίρεση την τελευταία. Καθυστέρηση της πληρωμής μιας δόσης της έκτακτης εισφοράς συνεπάγεται προσαύξηση 1% επί του οφειλόμενου ποσού για κάθε μήνα καθυστέρησης.


- Τέλη κυκλοφορίας. Εντός των ημερών θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται τα ειδοποιητήρια με τα οποία θα δίνεται η κλασική προθεσμία έως 31 Δεκεμβρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2012. Τα φετινά τέλη κυκλοφορίας είναι αλμυρά, καθώς μετά την τελευταία αναπροσαρμογή τους φτάνουν τα 240 ευρώ στην κατηγορία των 1.400 κυβικών, αυξάνονται σε 265 ευρώ για τα 1.600 κυβικά και αγγίζουν τα 660 ευρώ για τους κατόχους ΙΧ 2.000 κυβικών εκατοστών. Και φέτος τα τέλη κυκλοφορίας διαμορφώνονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα για αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφορούσαν πριν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και με βάση τις εκπομπές ρύπων για αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν μεταγενέστερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται πρόστιμο ίσο με την αξία του σήματος.


- Ειδικό τέλος ακινήτων. Εως τις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ, το σύνολο των 5,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων οι οποίοι είναι υπόχρεοι στην καταβολή τέλους ακινήτων θα έχουν λάβει το σχετικό «γράμμα». Ηδη ένα εκατομμύριο υπόχρεοι έχουν λάβει τον λογαριασμό ρεύματος με το ειδικό τέλος ακινήτων και καλούνται εντός Νοεμβρίου να τον εξοφλήσουν. Το ειδικό τέλος ακινήτων εξοφλείται για φέτος σε δύο δόσεις, εκ των οποίων η μία εκ των πραγμάτων θα είναι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου και η επόμενη τους πρώτους μήνες του 2012. Μη πληρωμή του τέλους ακινήτων δεν επισύρει πρόστιμο, αλλά διακοπή ρεύματος. Επειτα από 40 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού, το ανεξόφλητο τέλος ακινήτων πηγαίνει στην Εφορία προκειμένου να επιστρατευτούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Τα καθυστερημένα ραβασάκια. Στο μεταξύ, με το εκκαθαριστικό στο χέρι έμειναν χθες όσοι φορολογούμενοι απευθύνθηκαν στις τράπεζες για να εξοφλήσουν τη δεύτερη δόση της έκτακτης εισφοράς χωρίς να έχουν λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο, ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι τράπεζες δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά αλλά από το υπουργείο Οικονομικών αρμόδια στελέχη επιμένουν ότι τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες θα μπορούν να εισπράττουν τη δεύτερη δόση - εφόσον είναι ισόποση με την πρώτη - με την προσκόμιση του αρχικού ειδοποιητηρίου ή την απόδειξη πληρωμής της πρώτης δόσης. Στις εφορίες, πάντως, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν χωρίς προβλήματα - πέρα από τις ουρές - χωρίς ειδοποιητήριο, δηλώνοντας τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Από σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι τα ειδοποιητήρια της δεύτερης δόσης θα είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr (στην ενότητα Υπηρεσίες προς τους Πολίτες) προκειμένου οι πιστοποιημένοι χρήστες να μπορούν να τα τυπώσουν.