Κυκλοφορεί και οπλοφορεί με 60% η Μέρκελ

Ρεπορτάζ : Κώστας Μοσχονάς
Από : Ελευθεροτυπία

Πόσο βαθύ θα είναι το «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, που αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης της σημερινής συνόδου κορυφής; Η Γερμανία σκλήρυνε τη θέση της, μετά τη σύνοδο της Κυριακής, και απαιτεί να ανέλθει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο επίπεδο του 60%.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι παίρνουν πάνω τους τις διαπραγματεύσεις με το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ετσι το ύψος του ελληνικού «κουρέματος» αποτέλεσε χθες στις Βρυξέλλες αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Γκεόργκ Ασμουσεν και του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα. Ο Νταλάρα ενημέρωσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη θέση του Βερολίνου υπέρ του «κουρέματος» στο επίπεδο του 60%.

Ο τραπεζικός τομέας επιθυμεί 40%, όπως και η Γαλλία, αλλά πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να κάνει πίσω το Βερολίνο, το οποίο μιλά από θέση ισχύος. Βέβαια, υπάρχει και η συμβιβαστική λύση του 50%, αλλά το 60% αρχίζει και κερδίζει έδαφος.

Ecofin γιοκ

Στο μεταξύ, η πολωνική προεδρία ανακοίνωσε την αναβολή για αύριο το πρωί της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ecofin, που είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα, πριν από τη συνάντηση των ηγετών. Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς να ζητηθεί η άποψη των 10 χωρών που βρίσκονται εκτός ευρωζώνης, οι οποίες εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την πρωτοβουλία των άλλων 17 εταίρων. Οι τριβές, λοιπόν, μεταξύ χωρών εντός και εκτός ευρώ, που εκδηλώθηκαν στη σύνοδο της Κυριακής με το φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, συνεχίζονται και αναμένονται εξηγήσεις κατά τη σημερινή συνάντηση των ηγετών των «27» που θα προηγηθεί αυτής των «17» της ευρωζώνης.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η κατάσταση στα θέματα που θα βρεθούν σήμερα στο τραπέζι έχει ως εξής:

* «Κούρεμα» : Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας αναμένεται να παιχθεί μεταξύ 50-60%, επί εθελοντικής βάσης, τουλάχιστον προς το παρόν. Η Γερμανία απαιτεί 60%, με συμμάχους την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία. Η Γαλλία ζητεί 40%, ποσοστό που «ανέχεται» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 60% είναι «ρεαλιστικό» λόγω της κατάστασης του ελληνικού χρέους, αλλά επισημαίνει ότι μπορεί να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. Πάντως, η διευκρίνιση του Ε. Βενιζέλου ότι οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» διεξάγονται επί του συνόλου του ιδιωτικού χρέους μέχρι το 2035, δίνει άλλη διάσταση στα υπέρ και τα κατά ενός ποσοστού της τάξης του 60%.

** Επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών : Υπάρχει μία κατ' αρχήν συμφωνία, σύμφωνα με την οποία το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης θα ανέλθει σε 108 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, δεν θα υπάρξει αναφορά στα συμπεράσματα για το ποσόν των 108 δισ. ευρώ. Θα συζητηθεί στο αυριανό Ecofin, μετά την απόφαση για το ελληνικό «κούρεμα». Πάντως, οι βασικές πτυχές έχουν αποφασιστεί. Οπως στο θέμα της επιβάρυνσης, η οποία θα λειτουργήσει ιεραρχικά: πρώτα οι τράπεζες, αν χρειαστεί το κράτος και τελευταία λύση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το επίπεδο ίδιων πόρων κάθε τράπεζας θα πρέπει να είναι από τον Ιούνιο 2012 της τάξης του 9%.

** Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) : Υπερίσχυσαν οι θέσεις της Α. Μέρκελ. Δεν αναμένεται και στο θέμα αυτό να υπάρχουν αριθμοί στα συμπεράσματα για την αύξηση των πόρων του Ταμείου. Την Κυριακή προέκυψε συμφωνία περί συνδυασμού των ακόλουθων προτάσεων: 1. Δημιουργία ενός ασφαλιστικού μηχανισμού, ώστε το Ταμείο να μπορεί να εγγυάται ένα μέρος των ομολόγων που εκδίδουν τα «αδύναμα» κράτη-μέλη, ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές. Πρόκειται για γερμανική πρόταση 2. Δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου (special purpose vehicule), στο πλαίσιο του ΔΝΤ.

* Ενίσχυση της διακυβέρνησης. Υπάρχει συμφωνία για τη σύγκληση συνόδων κορυφής τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, υπό την προεδρία του Χέρμαν βαν Ρόμπαι. Επίσης, όλοι συμφωνούν να καταστεί αυστηρότερη η δημοσιονομική πειθαρχία, με άμεση επιβολή κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες. Το θέμα της αλλαγής της Συνθήκης που ζητεί το Βερολίνο, θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.