Το πόρισμα του Πασόκ για τη Siemens

Tο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ βάζει στο κάδρο τα εξής πρόσωπα, χωρίς ωστόσο πουθενά να κάνει λόγο για ποινικές ευθύνες:

Τάσος Μαντέλης: Του «χρεώνονται» οι προγραμματικές συμφωνίες 8002 του ΟΤΕ, ενώ λεπτομερής αναφορά γίνεται και στο έμβασμα που βρέθηκε σε λογαριασμό του. “Είναι προφανές, ότι και τα δύο εμβάσματα στον λογαριασμό του τότε Υπουργού αποτελούν παράνομα χρήματα, που προέρχονται από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens”, αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα.

Χρίστος Βερελής: Στον κ. Βερελή και για την περίοδο (04/2000 – 03/2004) που διετέλεσε υπουργός Μεταφορών χρεώνεται έλλειψη εποπτείας του ΟΤΕ, ενώ συγχρόνως η επιτροπή θεωρεί πως ως υπουργός Μεταφορών είχε την ευθύνη της εποπτείας των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ ΟΣΕ-Siemens κατά την εκτέλεση των οποίων : «παρέλειψε να δώσει εντολή για ενέργειες που θα προάσπιζαν τα συμφέροντα του ΟΣΕ».

Γιάννος Παπαντωνίου: Στον πρώην “τσάρο” της Οικονομίας αποδίδονται παραλείψεις και μη προστασία του δημόσιου συμφέροντος σχετικά με τον ΟΤΕ, ενώ του καταλογίζεται «αμέλεια ως προς την εκτέλεση των συγκεκριμένων υπουργικών του αρμοδιοτήτων» σχετικά με το C4I.

Νίκος Χριστοδουλάκης: Στον πρώην Υπουργό “χρεώνονται κακοί χειρισμοί και ελλιπής έλεγχος στον ΟΤΕ.

Μιχάλης Λιάπης: Λανθασμένοι χειρισμοί του σε ΟΤΕ και ΟΣΕ κατά την περίοδο που υπήρξε Υπουργός Μεταφορών, αλλά και η προμήθεια φορητών ηλεκτρονικών ξεναγών όσο ήταν Υπουργός Πολιτισμού αποδίδονται στον Μιχάλη Λιάπη.

Γιώργος Αλογοσκούφης: Ευθύνες αποδίδονται στον Γιώργο Αλογοσκούφη για τους χειρισμούς του στον ΟΤΕ από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο Siemens το 2006 και ιδιαίτερα επειδή δεν διεκδίκησε δικαστικά κατά της Siemens για τη ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Επιπλέον στον κ. Αλογοσκούφη καταλογίζονται πράξεις συγκάλυψης του σκανδάλου κυρίως λόγο της κατάργησης της Αρχής Καταπολέμησης του «μαύρου» χρήματος, προϊστάμενος της οποίας ήταν ο κ. Γιώργος Ζορμπάς.

Γιάννης Παπαθανασίου: Για συγκάλυψη του σκανδάλου ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση και για τον κ. Παπαθανασίου, καθώς δεν προέβη- ως Υπουργός Οικονομικών σε διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου απέναντι στη Siemens, παρά τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ.

Γιώργος Βουλγαράκης: Για πλημμελή παρακολούθηση της εξέλιξης της σύμβασης C4i όσο ήταν Υπουργός Δημ. Τάξης ελέγχεται ο πρώην “γαλάζιος” Υπουργός.

Βύρωνας Πολύδωρας: Ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση για τους χειρισμούς του κατά την παράδοση του C4i όσο ήταν Υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Προκόπης Παυλόπουλος: Ελλιπής προσοχή στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση του C4i καταλογίζεται στον πρώην Υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Οι χειρισμοί πράξεις του κ. Μαρκογιαννάκη, τόσο ως υφυπουργού Δημόσιας Τάξης (2004-2006), όσο και ως αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών με αρμοδιότητα στα θέματα δημόσιας τάξης στην υπόθεση του C4i τον έβαλαν στο στόχαστρο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Άκης Τσοχατζόπουλος: Ο κ. Τσοχατζόπουλος ελέγχεται για τις ενέργειές του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο από το 1996 έως το 2001. Η επιτροπή συνδυάζει τις παραγγελίες εξοπλιστικών συστημάτων που έγιναν επί υπουργίας του με τις ομολογίες των διαχειριστών των «μαύρων» ταμείων της Siemens ότι «λάδωσαν» για τα Patriot, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά και στις περιπτώσεις δύο συνεργατών του στους λογαριασμούς τους οποίους βρέθηκαν ύποπτα εμβάσματα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας και για τα ταμεία των κομμάτων, αν και διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της επιτροπής. Στο πόρισμα συγκεκριμένα αναφέρεται ότι “τα κόμματα κατά την ερευνώμενη περίοδο λαμβάνουν διάφορες μη νόμιμες χρηματοδοτήσεις από εταιρείες και χρηματικά ποσά άγνωστης προέλευσης από φυσικά πρόσωπα”. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στην περίπτωση Τσουκάτου για την οποία επισημαίνεται ότι γίνεται έρευνα από την δικαιοσύνη. Σε ό,τι αφορά τα κομματικά ταμεία της ΝΔ, η πλειοψηφία επισημαίνει τα όσα είχε καταθέσει σχετικά ο Μ. Χριστοφοράκος καθώς και ύποπτα εμβάσματα από την εταιρεία Μayo.