Μπαλάκι οι ευθύνες για την γκάφα

Ρεπορτάζ : Μίνα Μουστάκα, Στέλιος Βραδέλης
Από : "Τα Νέα"

Κόντρα για την γκάφα ολκής µε τους γονείς της 27χρονης κατηγορούµενης για συµµετοχή σε τροµοκρατική δράση Φαίης - Μαρί Μέγιερ έχει ξεσπάσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνοµία προσπαθούν να επιρρίψουν η µία στην άλλη την ευθύνη για την ενηµέρωση πως οι γονείς της ήταν µέλη της RAF και µάλιστα η µητέρα της ήταν καταζητούµενη, ενώ ο πατέρας της φερόταν να είχε σκοτωθεί στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισµών µε αστυνοµικούς στην Αυστρία. Το απόγευµα της Παρασκευής, λίγες µόνο ώρες από τη σύλληψη της Μέγιερ στον Περισσό, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνοµίας πραγµατοποίησε επίσηµη τηλεφωνική ενηµέρωση µέσω της οποίας γνωστοποιούσε πως η 27χρονη καθηγήτρια ήταν η κόρη της Μπάρµπαρα Μέγιερ, εις βάρος της οποίας είχε εκδοθεί το 1993 διεθνές ένταλµα σύλληψης για τη συµµετοχή της στη RAF, και η οποία παραδόθηκε το 1999 στη γερµανική πρεσβεία του Λιβάνου. Την ώρα που γινόταν η ενηµέρωση πηγές της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας εκδήλωναν την έκπληξή τους για το οµολογουµένως εντυπωσιακό εύρηµα, και δήλωναν πως δεν γνώριζαν κάτι σχετικό παρ’ ότι παρακολουθούσαν την κοπέλα στενά τις τελευταίες 15 ηµέρες.

Στους ψηλούς ορόφουςόµως της Κατεχάκη, εκεί όπου βρίσκεται το στρατηγείο της ΕΥΠ, διατυπώνονταν θεωρίες του «µήλου που έπεσε κάτω από τη µηλιά
». Στελέχη της ΕΥΠ µάλιστα έσπευδαν να... αποκαλύπτουν πως η «τροµοκράτισσα» µάνα βρισκόταν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και παρακολουθούνταν στενά από τις αρχές του 2000! Η αλήθεια είναι πως η Μπάρµπαρα Μέγιερ όντως βρίσκεται στην Ελλάδα και µένει στη Θεσσαλονίκη µαζί µε τους δύο γιους της, αλλά δεν έχει καµία σχέση µε το µέλος της RAF. Η µητέρα της κατηγορούµενης, Μπάρµπαρα Μέγιερ, αντέδρασε έντονα σε όσα ειπώθηκαν για την οικογένειά της και σε γραπτή της δήλωση διέψευσε µε τον πλέον κατηγορηµατικό τρόπο όσα «µε απογοήτευση και οργή» – όπως χαρακτηριστικά λέει – παρακολούθησε να λέγονται περί δήθεν συµµετοχής της στην οργάνωση RAF.

«Σκοπεύω να κινήσω όλες τις νόµιµες διαδικασίες, αστικές και ποινικές, και να διαταράξω τις ήρεµες ζωές τους», αναφέρει σε δήλωσή της η µητέρα της 27χρονης Φαίης - Μαρί Μέγιερ και προσθέτει:

«Τέτοιοι άνθρωποι αντιλαµβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους, µόνο όταν συρθούν και οι ίδιοι ενώπιον της ∆ικαιοσύνης». Η Μπάρµπαρα Μέγιερ γνωρίζει – όπως λέει – ότι η κόρη της είναι αναρχική, αλλά δεν έχει καµία σχέση µε τροµοκρατία.

«∆ηλώνω µε υπερηφάνεια», καταλήγει, «ότι δεν είµαι µόνο µητέρα, αλλά και καλή φίλη της κόρης µου. ∆εν γνωρίζω τι περιέχει η δικογραφία που σχηµατίστηκε εναντίον της, γνωρίζω όµως πολύ καλά ότι είναι αναρχική και όχι τροµοκράτης. Αυτοί που χρησιµοποιούν τελείως ανεύθυνα τη θέση τους για να σπιλώσουν τον οποιονδήποτε ως τροµοκράτη, αυτοί που δεν ντρέπονται να καταστρέφουν τη ζωή της κόρης µου, αυτοί είναι που τροµοκρατούν». Πρέπει να σηµειωθεί πάντως πως έως αργά χθες, τουλάχιστον, αυτό που προβαλλόταν ως βασικό ενοχοποιητικό στοιχείο για την 27χρονη είναι ότι είχε συναντήσεις µε τους τέσσερις συλληφθέντες στον Βύρωνα και συγκατηγορούµενούς της.

Μόλις γνωστοποιήθηκε η διάψευση και από τις γερµανικές Αρχές άρχισε µια διελκυστίνδα µη «ανάληψης» ευθύνης από τους εµπλεκοµένους στο φιάσκο. «Την πληροφορία µάς την έδωσε άλλη υπηρεσία, η οποία µας δήλωσε πως την έλεγξε», ήταν η δικαιολογία που προέβαλε το αρχηγείο. Από τα κεντρικά της ΕΥΠ επισήµως υπήρξε σιωπή και έµµεσες αναφορές στο κλιµάκιο της Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο χρεώνεται η ενηµέρωση για το «ύποπτο» παρελθόν της 27χρονης. Η κοπέλα που κατηγορείται για συµµετοχή σε τροµοκρατική δράση αρνείται τις κατηγορίες και σήµερα επρόκειτο να απολογηθεί ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας. 




ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΜΕΓΙΕΡ

Όπως αποδεικνύεται, η µητέρα της 27χρονης που συνελήφθη είναι απλώς συνονόµατη µε το µέλος της RAF.