Απίστευτη προχειρότητα με το φορολογικό νομοσχέδιο

Οι φωνές των δυο υπουργών (Καστανίδη, Βενιζέλου) στο υπουργικό συμβούλιο εισακούστηκαν πολύ περισσότερο τελικά από όσους έλεγαν τον τελευταίο καιρο οτι το αυτόφωρο για ληξιπρόθεσμα είναι πολύ αυστηρή διαδικασία.

Έτσι ένα από τα πιο κρίσιμα νομοσχέδια της κυβέρνησης, ενώ εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο μέσα σε 24 ώρες κουτσουρεύεται!

Μετά από διαβούλευση με το υπουργείο Δικαιοσύνης το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που αναρτήθηκε στο www.opengov.gr δεν προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία για τα αδικήματα της μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο και της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων.

Όπως τονίζει:

• Στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος που τρίτος έχει καταβάλλει για να δοθούν στο Δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη.

• Ομοίως και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ’ όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες).

Αφαιρέθηκε δηλαδή η διατύπωση εκείνη που προβλέπει πως τα εν λόγω αδικήματα μετατρέπονται από στιγμιαία σε διαρκή και εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία.

Xθες στο κείμενο που διανεμήθηκε έγραφε:

" Το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές. Η μετατροπή του αδικήματος σε διαρκές σημαίνει πρακτικά ότι όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε Δίκη. Εφαρμόζεται δηλαδή η αυτόφωρη διαδικασία.

" Το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ' όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες) μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές. Εφαρμόζεται ομοίως η αυτόφωρη διαδικασία.

Στο άρθρο 2 όσον αφορά τον Γενικό Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος επέρχεται αλλαγή στον ορισμό του, καθώς στο ελληνικό και Κοινοτικό δίκαιο δεν συναντάται Γενικός Εισαγγελέας, αλλά απλά εισαγγελικός λειτουργός.

Έτσι αναφέρει:

Θεσπίζεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός και έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη Χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις, καθώς και να εποπτεύει να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, Εφοριών, Αστυνομίας, Λιμενικού, Τελωνείων κλπ.). Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα συντονίζει και θα κατευθύνει τα στάδια της προδικασίας, δηλαδή της ουσιαστικής έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων από όλες τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές, έτσι ώστε οι φάκελοι της δικογραφίας που παραλαμβάνουν οι «Οικονομικοί Εισαγγελείς» των κατά τόπους Εισαγγελιών να είναι πλήρεις.

Πηγή : newsit.gr