A. Σαμαράς: "H NΔ είναι κόμμα λαϊκό"

Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς επαναβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει να κινείται σε αντιμνημονιακή γραμμή με βάση της αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

«Η κυβέρνηση διαλύει την κοινωνική συνοχή» τόνισε στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΑΚΕ – Ιδιωτικού Τομέα. «Αν είμαστε κόμμα λαϊκό είναι γιατί κοιτάμε τις φτωχές τάξεις» είπε ο Αντώνης Σαμαράς στους συνδικαλιστές της ΝΔ και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στην οικονομία.

«Απ’ όλα τα δεινά, απ’ όλα τα άσχημα, τα κακά που μπορεί να πλήξουν μια οικονομία σήμερα - τα ελλείμματα, τα χρέη, ο πληθωρισμός - το χειρότερο απ’ όλα και το πιο άδικο είναι η ανεργία. Γιατί σκοτώνει το μέλλον των ανθρώπων, διαλύει τον κοινωνικό ιστό και διώχνει τα νέα τα παιδιά, τους νέους ανθρώπους στο εξωτερικό» τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ και επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν λέει «όχι» στην περικοπή της σπατάλης αλλά διαφωνεί με τη λογική της μείωσης των ελλειμμάτων στο δημόσιο μέσω της περικοπής των εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα.

«Οι μισθολογικές περικοπές θα προκαλέσουν όχι μόνο φτώχεια, αλλά και μείωση του τζίρου, μείωση των εισοδημάτων και των κερδών, πολλαπλασιασμό των λουκέτων. Μείωση των δημοσίων εσόδων, αύξηση των ελλειμμάτων. Επομένως, δεν χτυπάνε, μόνο, το λάθος στόχο. Επιδεινώνουν και το ίδιο το πρόβλημα, που προσπάθησαν να λύσουν» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Είμαστε, βέβαια, υπέρ των περικοπών της όποιας σπατάλης. Αλλά είμαστε αντίθετοι κατηγορηματικά με τις «οριζόντιες» περικοπές. Και ποτέ δεν συμφωνήσαμε με αυτές. Γιατί αυτές δεν χτυπάνε τη σπατάλη, χτυπάνε όλους ομοιόμορφα».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε δικαιωμένος από τη στάση που πήρε το κόμμα του απέναντι στο Μνημόνιο, υπενθύμισε ότι από το καλοκαίρι κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων με στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής δραστηριότητας ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση υιοθετεί κάποιες από τις προτάσεις του αλλά με «μικρά και άτολμα βήματα».

Δυσοίωνες προβλέψεις από τον Αντώνη Σαμαρά για την ανεργία. «Το 2011 μας περιμένουν πολλά και μας περιμένουν δύσκολα πράγματα» είπε ο κ. Σαμαράς και προέβλεψε ραγδαία αύξηση της ανεργίας σημειώνοντας πως το Μνημόνιο προβλέπει ανεργία στο 14% στο τέλος του 2011 και ήδη ο δείκτης έχει ξεπεράσει το 13,5%.

«Δεν υπάρχει κατανάλωση στην πιάτσα. Ούτε από τον ιδιώτη, που και να έχει δεν ξοδεύει -προσέξτε το αυτό. Είναι αυτό που λέμε παγίδα ρευστότητας. Η κυβέρνηση διαλύει την κοινωνική συνοχή, με την υποβάθμιση των εισοδημάτων -και κυρίως όσων δεν ευθύνονται για την τωρινή κρίση. Και με την άνοδο της ανεργίας, χτυπάει πια την κάθε οικογένεια στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Όταν κόβεις τα χρήματα από τον χαμηλοσυνταξιούχο και τον χαμηλόμισθο, αυτά τα χρήματα που του έκοψες, αυτός όλα θα τα ξόδευε. Στον άλλο, τον υψηλόμισθο, αν του κόψεις κάτι, δεν σημαίνει ότι αυτά θα τα ξόδευε. Αλλά η οικονομία υποφέρει στο 100%, από τα χρήματα εκείνου που τα έκοψες και ήταν χαμηλόμισθος, χαμηλοσυνταξιούχος».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τη ΔΑΚΕ «ανεξάρτητη παράταξη» και «δίαυλο επικοινωνίας» ανάμεσα στην παράταξη και την κοινωνία και ενόψει του συνεδρίου των «γαλάζιων» συνδικαλιστών όπου θα γίνουν αλλαγές στην οργανωτικής της πυραμίδα, κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ να «ανοίξουν τις πόρτες στους νέους ανθρώπους».

Δείτε απόσπασμα της ομιλίας του κ. Σαμαρά: