Σόρος: “Η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους”

Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ χθες, στο Νταβός της Ελβετίας, o γνωστός δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζωρτζ Σόρος ανέφερε ότι Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, δεν μπορούν να περιμένουν έως το 2013 για να προβούν σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Στο ραδιόφωνο του BBC επίσης ο Σόρος δήλωσε πως η δημοσιονομική κρίση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να οδηγήσει στον κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Την ώρα που η κρίση του ευρώ οδεύει προς την επίλυσή της» μέσω της στενότερης συνεργασίας των κρατών για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και την δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου έκτακτης στήριξης, οι πολιτικές συνέπειες της κρίσης είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο, είπε.

Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία που πρέπει να εξοφλήσουν τεράστια ποσά χρέους, είναι πιθανό να καταγράψουν πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ο Σόρος επανέλαβε τις απόψεις του περί Ευρώπης δύο ταχυτήτων. «Έχεις δύο Ευρώπες, την έχουσα και την μη έχουσα», είπε. «Θα έχεις μια ήπειρο δύο ταχυτήτων, πολιτικά μη βιώσιμη. Εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος πως το κοινό νόμισμα θα επιφέρει πολιτικές αναταραχές στην Ε.Ε. Η κρίση θα μπορούσε να βάλει σε τέτοια δοκιμασία τις χώρες της χαμηλής ταχύτητας που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αποσύνθεσης της Ένωσης
» .

Υ.Γ. από Πύθων
: Παίζει καλά τον ρόλο του ο κολλήτος του κ. Γ. Παπανδρέου... Σ' ένα θέτρο σκιών και παραλόγου που ειναι πιθανόν να μας οδηγήσει σε μια ελεγχόμενη πτώχευση.