Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
Από : Καθημερινή

Στην άρση όλων των υφιστάμενων περιορισμών, που εμποδίζουν την είσοδο σε οποιοδήποτε επάγγελμα ή την άσκησή του, προχωράει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο. Εντός 4 μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου -που από χθες και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου θα είναι σε δημόσια διαβούλευση- θα πρέπει να έχουν εκδοθεί όλα τα Προεδρικά Διατάγματα που θα αίρουν τους κατά περίπτωση περιορισμούς.

Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών, ενώ όπως δήλωσε χθες και ο υπουργός, το νομοσχέδιο ακουμπάει «εκατοντάδες επαγγέλματα» όπου υπάρχουν διάφοροι περιορισμοί. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών. Ωστόσο, για να εξασφαλιστούν τα έσοδα των εκάστοτε ασφαλιστικών Ταμείων, που εξαρτώνται από τις κατώτατες αμοιβές, η κυβέρνηση υποχρεώνει δικηγόρους και μηχανικούς να καταβάλουν τις εισφορές τους όπως ακριβώς γίνεται και με το υφιστάμενο καθεστώς. Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων προβλέπεται:

1. Για τους δικηγόρους:

- Καταργούνται οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης της αμοιβής από τον Δικηγορικό Σύλλογο, με την αμοιβή του δικηγόρου να καθορίζεται με έγγραφη συμφωνία. Μάλιστα, ο δικηγόρος και όχι ο πελάτης είναι υποχρεωμένος να προκαταβάλλει τις νόμιμες εισφορές και κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών Ταμείων και τρίτων στον Δικηγορικό Σύλλογο. Για να υπολογιστούν οι εισφορές διατηρούνται οι σημερινές «ελάχιστες αμοιβές», ως ποσά όμως αναφοράς.

- Καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί και κάθε δικηγόρος θα μπορεί να ασκεί το επάγγελμά του σε οποιοδήποτε δικαστήριο της επικράτειας.

- Διατηρούνται οι «ελάχιστες αμοιβές» ως «νόμιμες» προκειμένου να επιδικάζονται οι δικαστικές δαπάνες, καθώς και οι αμοιβές των δικηγόρων όταν δεν υπάρχει έγκυρη έγγραφη συμφωνία ή όταν διορίζονται από το δικαστήριο για να υπερασπιστούν πολίτες με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα.

2. Για τους συμβολαιογράφους:

- Ως δημόσιοι λειτουργοί οι αμοιβές τους καθορίζονται υποχρεωτικά με νόμο. Ομως, το νομοσχέδιο προβλέπει τον επανακαθορισμό της αναλογικής αμοιβής, ώστε να βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής. Στις περιπτώσεις που η αξία αυτή υπερβαίνει ένα καθοριζόμενο με Προεδρικό Διάταγμα όριο, η αναλογική αμοιβή παύει να είναι υποχρεωτική και μπορεί να συμφωνείται μικρότερη αμοιβή του συμβολαιογράφου.

3. Για τους ορκωτούς λογιστές καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο που ισχύει σήμερα. Δεν θίγεται ο καθορισμός ελαχίστων ωρών ελέγχου.

4. Για τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς:

- Σε ό, τι αφορά τα ιδιωτικά έργα, καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές και το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του μηχανικού μέσω του ΤΕΕ. Για να διασφαλιστούν, όμως, τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων τους διατηρούνται τα ισχύοντα ποσά των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών μόνο ως ποσά αναφοράς. Μάλιστα, οι μηχανικοί υποχρεούνται να τις καταβάλλουν στο ΤΕΕ. Επίσης, οι ελάχιστες αμοιβές μετατρέπονται σε «νόμιμες αμοιβές» για την περίπτωση μη έγκυρης έγγραφης συμφωνίας μεταξύ του πελάτη και του επαγγελματία.

- Αναφορικά με τις μελέτες των δημοσίων έργων, οι συμμετέχοντες σε αυτές θα μπορούν να υποβάλλουν ελεύθερα την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής. Αν η αναθέτουσα αρχή θεωρήσει ότι η προσφορά είναι υπερβολικά χαμηλή, δεν θα την απορρίπτει, αλλά θα καλεί τον υποψήφιο να δικαιολογήσει το ύψος.