Σαμαράς: "Ελεγχός των πόθεν έσχες των υπουργών και υφυπουργών από το 1974"


Με μια πρόταση για το θέμα της πολιτικής διαφθοράς ξεκίνησε ο Αντώνης Σαμαράς την ομιλία του στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τα εθνικά θέματα, που ο ίδιος είχε ζητήσει.

«Σας καλώ να συμφωνήσουμε να ζητήσουμε έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των βουλευτών που διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., συμπληρώνοντας: «Έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων ώστε να φανεί πως μπήκαν στην πολιτική, πως προχώρησαν και πως βγήκαν».

Τις "κόκκινες γραμμές" της ΝΔ στα εθνικά θέματα χάραξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του κατά την διάρκεια της Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης στην Βουλή που διεξάγεται κατόπιν αιτήματός του.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς:

- τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο

- απέρριψε την συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση

- ζήτησε την θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)

- στο Κυπριακό τάχθηκε εναντίον ενός δεύτερου σχεδίου Ανάν

- για το Σκοπιανό επικαλέστηκε την επιτυχία της χώρας στην σύνοδο του Βουκουρεστίου που περιλαμβάνει μία ονομασία erga omnes χωρίς εθνολογικό προσδιορισμό.

- Τάχθηκε κατά της μυστικής διπλωματίας -για την οποία κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου- επισημαίνοντας ότι «δημιουργεί περισσότερη καχυποψία μέσα στην χώρα παρά καλό κλίμα με τους απέναντι
».

Πιο αναλυτικά ο κ. Σαμαράς ζήτησε από το βήμα της Βουλής να προχωρήσει η χώρα μας στην θέσπιση ΑΟΖ και στην συνέχεια να προχωρήσει στην οριοθέτησή της με όσες παράκτιες χώρες έχουν επικάλυψη μαζί μας. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ήδη το έκανε με το Ισραήλ με την Αίγυπτο και το Λίβανο και η Ελλάδα μπορεί να το κάνει άμεσα με την Κύπρο και να την προωθήσει με την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Σημείωσε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου ξεπερνά το ανύπαρκτο θέμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία με το Καστελόριζο.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί χαρακτηρισμό του Αιγαίου ως «ημίκλειστη ή περίκλειστη θάλασσα» που ανατρέπει τις ρυθμίσεις του Διεθνούς Δικαίου και συνιστούν αυτό-παραίτηση της Ελλάδας από τα δικαιώματά της. Δήλωσε με κατηγορηματικότητα ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα βασιζόταν σε κάτι τέτοιο η ΝΔ δεν θα την αναγνωρίσει και όταν γίνει κυβέρνηση θα την ακυρώσει. Κάλεσε δε μετ΄ επιτάσεως τον κ. Παπανδρέου να απορρίψει «τις φαεινές ιδέες ορισμένων να διαπραγματευθούμε την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση». Επίσης του ζήτησε να δείξει υπερβάλλοντα ζήλο στο θέμα των λαθρομεταναστών με την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία που έχει υπογράψει την σχετική συμφωνία αλλά δεν την τηρεί.

Για το Αιγαίο είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε να συνεκμεταλλευθούμε ενώ άσκησε κριτική στον κ. Παπανδρέου για την επίσκεψή του στην Τουρκία και την ομιλία του στον Ερζερούμ ενώπιον των πρέσβεων της γείτονος.

«Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου στο τουρκικό ακροατήριο είπε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας τα τουρκικά αεροσκάφη έκαναν κόσκινο τον εναέριο χώρο μας και αυτό ήταν πλήγμα για το κύρος της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαμαράς ρώτησε τι συζητούσε επί δύο ώρες ο κ. Παπανδρέου στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι "αυτή η τακτική συνιστά μυστική διπλωματία".

Άσκησε κριτική στην πρόταση Δρούτσα για Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-ΕΕ λέγοντας ότι «είναι μεγάλη εκδούλευση για την Τουρκία αφού ουσιαστικά την αναβαθμίζει σε στρατηγικό εταίρο της ΕΕ όπως την Ρωσία ή την Κίνα
». Αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν λέγοντας ότι ο κ. Παπανδρέου το υποστήριξε παρουσιάζοντάς το ως μονόδρομο, ενώ η ΝΔ αρνήθηκε τον εκβιασμό, ο κυπριακός ελληνισμός το καταψήφισε και η Κύπρος ούτε καταστράφηκε ούτε έμεινε εκτός Ευρώπης. Είμαστε ενάντια σε κάθε σχέδιο Ανάν και σε κάθε μονόδρομο, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Αναφέρθηκε και στο Βουκουρέστι λέγοντας ότι με την στάση της κυβέρνησης της ΝΔ μπήκαν οι κόκκινες γραμμές στο σκοπιανό και η Ελλάδα δεν απομονώθηκε.

Έκανε συνολική κριτική στην πολιτική του κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι «ως κυβέρνηση με το Μνημόνιο προσχωρεί στον έλεγχο των διεθνών οργανισμών κάτι που δεν έκαναν χώρες με παρόμοια προβλήματα και όσες το έκαναν διαπραγματεύθηκαν τους όρους όπως η Ιρλανδία». «Συμφωνούμε με τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά δεν οραματιζόμαστε καμία «διεθνή διακυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι καμία χώρα δεν παίρνει στα σοβαρά αυτά τα ξεπερασμένα ιδεολογήματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο "δόγμα Νταβούτογλου" για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και υποστήριξε ότι της δημιουργεί προβλήματα και με τον αραβικό κόσμο αλλά και με το Ισραήλ και της ΗΠΑ όπως και με χώρες όπως η Ρωσία και η Ινδία. Υποστήριξε ότι η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας Ισραήλ δίνει δυνατότητα μεγαλύτερης προσέγγισης της χώρας μας με το Ισραήλ χωρίς να αποστεί από την πάγια θέση της για το Παλαιστινιακό.