Σχέδια αναδιάρθρωσης με αυστηρούς όρους εξετάζουν στην Ε.Ε.

Αυστηρούς όρους φαίνεται ότι προτίθεται να βάλει η Γερμανία ως ανταλλάγματα μιας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με έκθεση της Societe Generale (SG), ενώ ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο προς ένα σύστημα αυτόματων κυρώσεων για όσες χώρες βγαίνουν εκτός των δημοσιονομικών στόχων.

Την ίδια ώρα, συνεχίστηκαν και χθες δημοσιεύματα και εκθέσεις που θέλουν την Ελλάδα να προχωράει σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Οσο περνάει ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να αποφασίσουν αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα για τις χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως για όσες αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, όπως η Ελλάδα. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Societe Generale, για να δώσει το «πράσινο φως» η Γερμανία σε μια πιθανή αναδιάρθρωση χρέους θα ζητήσει -κατά πάσα πιθανότητα- από τις χώρες που θα το πράξουν:

1. Να θεσπίσουν δημοσιονομικό κανόνα αντίστοιχο με της Γερμανίας, που προβλέπει διαρθρωτικό έλλειμμα 0,35% του ΑΕΠ το 2016 και μηδενισμό του το 2020.

2. Να τους επιβληθούν αυστηρές ποινές για παράβαση των δημοσιονομικών κανόνων, που φτάνουν έως και την απώλεια των δικαιωμάτων ψήφου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

3. Να προχωρήσουν σε νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό κατά τα πρότυπα της Γερμανίας. Σημειώνεται ότι το όριο συνταξιοδότησης στη Γερμανία είναι τα 67 έτη.

4. Τη δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται από τις τράπεζες και σκοπός του θα είναι να δίνει ρευστότητα σε τράπεζες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα κάποια στιγμή.

5. Να επιβάλουν στους ιδιώτες επενδυτές, που κατέχουν ομόλογα των κρατών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, μία σημαντική απομείωση στην αξία (haircut) των ομολόγων αυτών.

6. Να συμφωνήσουν σύντομα τις λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) του 2013.

Πάντως, ο κ. Ολι Ρεν εκτίμησε χθες ότι η Ευρωζώνη είναι πιθανό να ξεπεράσει την κρίση χρέους ακόμη και φέτος.

Πέραν αυτού, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Al-lgemeine Zeitung ανέφερε χθες ότι κύκλοι του Eurogroup υποστήριζαν πως πριν υπάρξουν σκέψεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «θα πρέπει να διευκρινιστούν οι γενικοί κανόνες λειτουργίας για τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Πάντως, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, αρκέστηκε να δηλώσει χθες ότι αυτό που εξετάζεται είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτό που συζητείται είναι η Ελλάδα και η Ιρλανδία να έχουν το ίδιο χρονοδιάγραμμα. «Αυτό που οραματιζόμαστε είναι η επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού πακέτου, ώστε να είναι στο ίδιο χρονοδιάγραμμα με την ιρλανδική συμφωνία - κατά συνέπεια, με κάποιον τρόπο προχωρούμε σε αναθεώρηση των όρων», ανέφερε η υπουργός.

Πηγή : Καθημερινή