Επιχειρήσεις στο «κόκκινο»

Ρεπορτάζ : Μαρία Βασιλείου
Από : "Τα Νέα"

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις, ενώ περισσότερες από τις µισές εµφανίζουν µείωση στις πωλήσεις τους, όπως προκύπτει από αναλύσεις της ICAP στους ισολογισµούς 1.050 εταιρειών.

Στον αντίποδα βρίσκονται 16.922 επιχειρήσεις,που παρουσίασαν κέρδη το 2010 και θα πληρώσουν συνολικά 1,2 δισ. ευρώ έκτακτη εισφορά, όπως έγινε χθες γνωστό από το υπουργείο Οικονοµικών.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε την έρευνα της ICAP, ο τζίρος των υπό εξέταση επιχειρήσεων µειώθηκε κατά 5,5%, ενώ τα προ φόρων κέρδη τους«είδαν» δραστική µείωση, που διαµορφώθηκε σε 57,6%,παρά τη συγκράτηση του κόστους και των χρηµατοοικονοµικών τους δαπανών. Οσον αφορά τις ζηµιογόνες επιχειρήσεις (το 38,4% του δείγµατος), οι ζηµιές τους έφτασαν συνολικά τα 275,3 εκατ. ευρώ.

Από τους επιµέρους τοµείς της βιοµηχανίας, του εµπορίου και των υπηρεσιών,ο µόνος κερδοφόρος τοµέας ήταν αυτός των εµπορικών επιχειρήσεων, ο οποίος µάλιστα, παρά τη συρρίκνωση της κερδοφορίας του, εµφανίζει προ φόρου κέρδη πολλαπλάσια του τελικού καθαρού αποτελέσµατος του συνόλου των εταιρειών.

Μείωση πωλήσεων 7,4%


Πάντως, η εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος του εµπορίου, αν και ο µοναδικός κερδοφόρος στο 2010, αντικατοπτρίζει πλήρως το κλίµα ύφεσηςπου επικράτησε στην αγορά, καθώς εµφανίζει σηµαντική µείωση πωλήσεων κατά 7,4% ή 216 εκατ. ευρώ, ενώ λόγω των υψηλών λειτουργικών εξόδων η κερδοφορία του κλάδου υπέστη απότοµη πτώση κατά 33,5%. Ακόµη και σε επίπεδο κερδών (EBITDA)σηµειώθηκαν σηµαντικές απώλειες της τάξης του 24,7%.

Την καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις της βιοµηχανίας που σε αντίθεση µε το 2009 εµφανίζουν δραστική µείωση των ζηµιών (κατά 66,6%), ενώ η πτώση του τζίρου είναι οριακή (3,2%). Επίσης,θετική για την πορεία της βιοµηχανίας είναι η µεγάλη αύξηση (43,25%) των κερδών (EBITDA). Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι υψηλές συγκριτικά ζηµιές µίας µόνο επιχείρησης (Ελληνική Βιοµηχανία Ζάχαρης) επηρέασαν αρνητικά το συνολικό αποτέλεσµα των υπό εξέταση εταιρειών του τοµέα, µετατρέποντάς το σε ζηµιογόνο, ενώ, εάν η συγκεκριµένη εταιρεία εξαιρεθεί, τότε το τελικό αποτέλεσµα εµφανίζεται θετικό.

Πτώση κερδών στις υπηρεσίες


Στις υπηρεσίες (εξαιρουµένων τραπεζών και ασφαλειών) σηµειώνεται µικρή µείωση του τζίρου κατά 4,2%. Σε αυτόν όµως τον τοµέα δεν επετεύχθη συγκράτηση του κόστους πωλήσεων,µε συνέπεια το µεικτό κέρδος να εµφανίσει µείωση της τάξης του 18%.

Προβλήµατα ρευστότητας


Πάντως, οιεπιχειρήσεις παρουσίασαν µειωµένη ρευστότητα, µε αποτέλεσµα να επηρεαστεί αρνητικά ο µέσος όρος προθεσµίας είσπραξης απαιτήσεων, ο οποίος διαµορφώθηκε στις125 ηµέρες, παραµένοντας υψηλότερος του αντίστοιχου µέσου όρου εξόφλησης προµηθευτών, ο οποίος κινήθηκε στις 107 ηµέρες.