Oι "κόκκινες γραμμές" της Ν.Δ. στην εξωτερική πολιτική

Την εθνική κόκκινη γραμμή στην εξωτερική πολιτική αναμένεται να θέσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που έχει ζητήσει και η οποία θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προσδώσει σαφές και συγκεκριμένο περιεχόμενο στο «νέο πατριωτισμό», που συνιστά έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της πολιτικής φυσιογνωμίας της Ν.Δ..

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε μυστική διπλωματία. Η δική του θέση είναι ότι γενικότερα η χώρα μας θα πρέπει να αποφύγει τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία, την ώρα που βρίσκεται σε θέση αδυναμίας, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει η Ελλάδα να ανακηρύξει, όπως έχει δικαίωμα, τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), θέμα στο οποίο αντιδρά σθεναρά η Τουρκία, παρότι εκείνη έχει ανακηρύξει δική της ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα για τη χώρα μας.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Σαμαράς ζήτησε για να μελετήσει τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή για το ζήτημα αυτό ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και τη γενική γραμματέα του Κ.Κ.Ε. κυρία Αλέκα Παπαρήγα την περασμένη Παρασκευή.

Το επιτελείο της Ν.Δ. αναφέρει ότι στη συζήτηση της Δευτέρας ο κ. Σαμαράς θα ανοίξει το σύνολο των εθνικών θεμάτων που συμπεριλαμβάνει και το Σκοπιανό και το Κυπριακό.

Για το Σκοπιανό, η θέση της Ν.Δ. είναι ότι η χώρα μας μετά το βέτο στο Βουκουρέστι είναι σε πλεονεκτική θέση, δεν έχει λόγο να βιάζεται και να επισπεύδει τις εξελίξεις, ενώ εκείνη που έχει το πρόβλημα είναι η ηγεσία του γειτονικού κράτους.

Για το Κυπριακό υπάρχει η πάγια θέση, ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε., αν θέλει να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία. Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς τάσσεται εναντίον οποιασδήποτε παραλλαγής του σχεδίου Ανάν, που απορρίφθηκε με το δημοψήφισμα του κυπριακού λαού.

Πηγη : defencenet.gr