Τον έπιασαν με χειροβομβίδα

Ρεπορτάζ : Μίνα Μουστακα, Στέλιος Βραδέλης
Από : "Τα Νέα"

Το αποτέλεσµα των εξετάσεων ταυτοποίησης του 24χρονου που συνελήφθη χθες το απόγευµα στην Πλατεία Ελαιών στην Κηφισιά περιµένει η Αστυνοµία για να διαπιστώσει αν πρόκειται για καταζητούµενο για συµµετοχή στη Συνωµοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Ο 24χρονος, που αρνήθηκε να δηλώσει την ταυτότητά του, κατείχε κατά τη σύλληψή του ένα πιστόλι και µία χειροβοµβίδα.

Οι αστυνοµικοί της ∆ΙΑΣ έκριναν ύποπτες τις κινήσεις 2 νεαρών ατόµων που κινούνταν κοντά στο Τµήµα της Τροχαίας Κηφισιάς.Οταν όµως οι αστυνοµικοί τούς ζήτησαν να σταµατήσουν, αυτοί προσπάθησαν να διαφύγουν. Υστερα από σύντοµη καταδίωξη συνελήφθη ο 24χρονος,ο οποίος δεν προέβαλε ιδιαίτερη αντίσταση.

Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα 9άρι πιστόλι, ένας γεµάτος γεµιστήρας, µια χειροβοµβίδα, ένα στιλό µε ασύρµατη κάµερα και µια ταυτότητα, της οποίας η γνησιότητα εξετάζεται. Το πιστόλι στάλθηκε στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειµένου να διαπιστωθεί αν έχει χρησιµοποιηθεί σε εγκληµατική ενέργεια. Απαντήσεις επίσης αναµένει η Αντιτροµοκρατική για τη χειροβοµβίδα, σχετικά µε το αν ανήκει σε κοινή παρτίδα χειροβοµβίδων που έχει χρησιµοποιηθεί σε τροµοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν. Ερωτηµατικά επίσης προκαλεί ο λόγος που ο 24χρονος ήταν οπλισµένος. Το δέυτέρο ΑΤΟΜΟ κατάφερε να διαφύγει και τώρα η Αστυνοµία χτενίζει την περιοχή για να ανακαλύψει αν οι δυο τους είχαν φτάσει στην Πλατεία Ελαιών χρησιµοποιώντας µεταφορικό µέσο ή µένουν σε σπίτι εκεί κοντά. Ως πιο σοβαρό ενδεχόµενο ωστόσο η Αντιτροµοκρατική εξετάζει οι δύο να έµεναν σε σπίτι κοντά στην περιοχή που συνελήφθη ο 24χρονος και στο οποίο κατάφερε να βρει καταφύγιο το δεύτερο άτοµο.

Εκκληση στο δικαστήριο που δικάζει τους κατηγορούµενους για συµµετοχή στην οργάνωση Συνωµοσία Πυρήνων της Φωτιάς έκαναν χθες γονείς ορισµένων εξ αυτών, προκειµένου «να ανακαλέσει τις αποφάσεις του ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δίκη».

«Ο διορισµός νέων συνηγόρων υπεράσπισης προβλέπει µια δίκη παρωδία χωρίς κατηγορούµενους και συνηγόρους υπεράσπισης. Η επιµονή τού δικαστηρίου στη συγκεκριµένη απόφαση ωθεί στα άκρα την κατάσταση και εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή κατηγορουµένων, λαµβάνοντας υπόψη την ειληµµένη απόφασή τους για απεργία πείνας λόγω µη ικανοποίησης των εύλογων αιτηµάτων τους», αναφέρουν µεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή τους ενόψει της σηµερινής επανάληψης της δίκης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουµένων από την πλευρά τους έθεσαν ευθέως ζήτηµα µη δίκαιης δίκης. Αποτίνουν, όπως χαρακτηριστικά είπαν, «φόρο τιµής» στους συναδέλφους τους που δεν αποδέχθηκαν τον διορισµό τους, αφού έλειπε η βασική προϋπόθεση τηςσχέσης εµπιστοσύνης µε τους κατηγορουµένους.

Ζητησαν απο τον δσα να παρέµβει άµεσα για να προστατέψει τους δικηγόρους που, αρνούµενοι να παρασταθούν στη δίκη, βρίσκονται αντιµέτωποι µε ποινικό και πειθαρχικό έλεγχο.

Με επιστολή τους που αναρτήθηκε χθες στο ∆ιαδίκτυο οι πέντε από τους έξι κρατούµενους λένε ότι: «Για να επιστρέψουµε στην αίθουσα του δικαστηρίου, απαιτούµε ελεύθερη πρόσβαση σε οποιονδήποτε θέλει να παρακολουθήσει τη δίκη µόνο µε την επίδειξη της ταυτότητάς του και χωρίς καµιά καταγραφή των στοιχείων του».