Σενάρια αναδιάρθρωσης χρέους εκτίναξαν τα spreads

Οι φήμες για υποβάθμιση από τη Moody's και δύο σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους από τη Γερμανία πυροδότησαν ξανά τα ελληνικά spreads. Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης, και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διέψευσαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Die Zeit, το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης, που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εξαγοράσει τα ομόλογά της μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). 

Το δεύτερο σενάριο, βασιζόμενο σε αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, υποστήριζε ότι στελέχη του υπουργείου αναλύουν τις επιπτώσεις που θα έχει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για τις γερμανικές τράπεζες και την Ευρωζώνη. Για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση με σημαντική απομείωση της αξίας των ελληνικών τίτλων που έχουν στα χέρια τους οι επενδυτές (haircut ή «κούρεμα») είναι πιθανή μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2013.

Δανεισμός-ρεκόρ

Στο 25% του ΑΕΠ ή περίπου 57 δισ. ευρώ υπολογίζει η Fitch ότι θα χρειαστεί να δανειστεί φέτος η Ελλάδα, ποσοστό ρεκόρ στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, ο μεγαλοεπενδυτής κ. Τζορτζ Σόρος ζήτησε τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από τον μηχανισμό διάσωσης, καθώς θεωρεί ότι είναι απαγορευτικά για την ομαλή αποπληρωμή των δανείων.

Πηγή : Καθημερινή