Πώς το ΠαΣοΚ μετέτρεψε την κρίση ελλειμμάτων σε κρίση δανεισμού


Τον Οκτώβριο του 2009 η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ ένα διογκωμένο έλλειμμα. Τη διόγκωση όμως αυτή την είχε προκαλέσει η διεθνής κρίση, η οποία είχε αντίκτυπό σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το έλλειμμα το 2009 στην Ισπανία ήταν 11,4%, στην Πορτογαλία 9,3%, στη Γαλλία 8,2% αλλά και στη Βρετανία 13% (Έθνος, 21/3/2010). Για την ακρίβεια, στο μέσο όρο της Ευρωζώνης το έλλειμμα ξέφυγε πάνω από 6 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα.


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα σε έξι μήνες:



  • Φούσκωσε το έλλειμμα ακυρώνοντας εισπρακτικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης και εφαρμόζοντας λογιστικές αλχημείες στις δαπάνες. Έτσι το έλλειμμα από περίπου 8,7% διογκώθηκε στο 12,7%.


  • Δεν πήρε έγκαιρα κανένα μέτρο προς την κατεύθυνση της μείωσης των ελλειμμάτων.

  • Δεν προχώρησε σε καμία απόφαση που θα αναζωογονούσε την αγορά και θα βοηθούσε την ανάπτυξη.


  • Πανικόβαλε συνεχώς τους πολίτες για την κατάσταση της οικονομίας και έπληξε καίρια την ψυχολογία της αγοράς με αποτέλεσμα την διαρροή δισεκατομμυρίων ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις στο εξωτερικό.


  • Παρουσίαζε την οικονομία της Ελλάδας στο εξωτερικό ως συνώνυμο της διαφθοράς και «τιτανικό».


  • Άρχισε να μιλάει για απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας και για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό.


Το ΠαΣοΚ με την πολιτική του «έστρωσε» το δρόμο στους κερδοσκόπους που μήνες καταδικάζει. Κατάφερε τα spreads από 170 τον Νοέμβριο να ξεπεράσουν ακόμα και τις 400 μονάδες και η χώρα από 4,2% επί Νέας Δημοκρατίας να δανείζεται πλέον με 6%.


Η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκια που επιβαρύνουν πληρωμές και διογκώνουν τα ελλείμματα των επομένων ετών.


Επομένως, η λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίζεται από την ίδια την κυβέρνηση ως μονόδρομος.



Bookmark and Share