Ρατσιστική γελοιογραφία με μικροκομματικά οφέλη


Η γερμανική φυλλάδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αποφάσισε στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο να μας γυρίζει 200 χρόνια πίσω, όταν είμαστε υπό τουρκική κατοχή.


Με ένα ειρωνικό σκίτσο μας πληροφορεί ότι η χρεοκοπία αποφεύχθηκε και η Ελλάδα σώθηκε από τους Τούρκους.


Περιγράφοντας την εικόνα βλέπουμε ότι στο κέντρο του σκίτσου βρίσκεται ο Παρθενώνας, πάνω στον οποίο ανεμίζει η τουρκική σημαία. Ένα κιόσκι δίπλα στο ιερό μνημείο προσφέρει κεμπάπ.


Οι γελοιογράφοι Greser & Lenz αξιοποίησαν προφανώς μια παλαιότερη προτροπή του δεξιού ταμπλόιντ «Bild-Zeitung» προς τους «χρεοκοπημένους Έλληνες» να πουλήσουν την Ακρόπολη για να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Με την πραγματοποίηση της πώλησης στους Τουρκους η γελοιογραφία δίνει την αίσθηση ότι κερδισμένοι βγήκαν και οι Γερμανοί, καθώς δείχνει τον Γερμανό τουρίστα να λέει στη γυναίκα του:


«Χαίρομαι, Γερτρούδη, που οι Τούρκοι έσωσαν την Ελλάδα και έτσι μπορέσαμε να κρατήσουμε τα λεφτά μας».


Ο χαβαλές έχει και τα όρια του. Στο τέλος όμως ξυρίζουν τον γαμπρό καθώς η Γερμανία θα αναγκαστεί να στηρίξει την Ελλάδα, φυσικά με αντίτιμα, ενόψει των εξελίξεων στην Ευρωζώνη.


Μια ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας μπορεί να δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων στην οικονομία κρατών μελών της Ευρωζώνης που δεν πληρούν τις προυπόθέσεις του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία).


Αυτή την στιγμή η Γερμανία λαϊκίζει λόγω της προεκλογικής αναμέτρησης της 9ης Μαΐου. Άλλώστε έιναι γνωστό πως η Γερμανία είναι η χώρα με τους περισσότερους Τούρκους μετανάστες και οι ψήφοι τους μετράνε πολύ.




Bookmark and Share