Κυβερνητικά παιχνίδια με την οικονομία



Η υψηλότερη διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού των τελευταίων 12 ετών κατεγράφη χθες, λόγω σεναρίων περί επιθυμίας της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία στήριξης της χώρας, παρακάμπτοντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ).


Το spread του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε από 342 μονάδες που ήταν τη Μεγάλη Πέμπτη, στις 408 μονάδες βάσης (επιτόκιο πάνω από το 7%).


Η αιτία ήταν χθεσινό δημοσίευμα του Market News International (MNI), το οποίο επικαλούμενο ανώτατες κυβερνητικές πηγές της Ελλάδας, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δέχεται μηνύματα πως το ΔΝΤ θα ζητήσει σκληρά μέτρα για να βοηθήσει οικονομικά. Κάτι το οποίο διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μειώνοντας έτσι τα spreads στις 377 μονάδες.


Το MNI υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα ζητήσει πιο ξεκάθαρο μηχανισμό, ο οποίος θα είναι ταχύτερος και θα απαντά άμεσα στο επίσημο αίτημα μιας χώρας για οικονομική στήριξη.


Πλέον η κατάσταση στην Κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Το ΠαΣοΚ πρέπει να σταματήσει τα λαϊκιστικά του παιχνίδια και να αναλάβει τις ευθύνες του γιατί η συγκεκριμένη πολιτική ευνοεί μόνο τους κερδοσκόπους.


Ποιος είναι ο υπεύθυνος του κυβερνητικού επιτελείου για τις συγκεκριμένες δηλώσεις κύριε Παπανδρέου;


Θεωρούμε αναγκαία την παραίτηση του υποτιθέμενου προσώπου που δημιούργησε το πρόβλημα με τις διαρροές του.





Bookmark and Share