Πως οδηγήθηκε η χώρα σε χρεοκοπία


Το σχέδιο της χρεοκοπίας της Ελλάδας από τους διεθνείς κερδοσκόπους ήταν έτοιμο πριν τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη και μπήκε σε εφαρμογή την επομένη της εκλογικής νίκης του ΠαΣοΚ. Στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου έλαβαν μέρος το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα την επομένη των εκλογών 5/10/09 και λίγες ημέρες αργότερα στις 22/10/09 (Aριθμ. Πρωτοκ. 690 και 691) η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεννόηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου και κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προέβη σε αλλαγή του κανονισμού του συστήματος διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, επιτρέποντας διακανονισμό από 3 που ίσχυε σε 10 ημέρες μετά την πώληση (από Τ3 σε Τ10).

Δηλαδή, μπορούσε ο κάθε κερδοσκόπος («σορτάκης») να πουλάει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που δεν είχε και αφού έριχνε την τιμή τους (ανεβάζοντας τα spreads) σε μια πολύ ρηχή αγορά, να τα ξαναγοράσει σε χαμηλότερη τιμή για να τα παραδώσει μέχρι 10 μέρες αργότερα.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε κάθε τράπεζα που πουλούσε ομόλογα χωρίς να τα έχει, να ρίχνει την τιμή των ομολόγων του ελληνικού κράτους, να τα αγοράζει μετά σε χαμηλότερη τιμή για να τα παραδώσει σε 10 μέρες -κερδίζοντας τεράστια ποσά-, αλλά και στην περίπτωση που δεν θα μπορούσε να τα βρει σε χαμηλότερη τιμή, να ακυρώσει την πώληση.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2009, έγινε κάτι ακόμη χειρότερο: Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε όποιον κερδοσκόπο δεν έδινε τα ομόλογα στον αγοραστή τους μετά τη λήξη των δέκα ημερών ή και αργότερα.

Έτσι λοιπόν η δυνατότητα για το κερδοσκοπικό πάρτυ συνεχίστηκε μέχρι τις 8 Απριλίου 2010, οπότε μειώθηκε η κερδοσκοπική προθεσμία στη μία ημέρα και αποτράπηκε σχεδόν πλήρως η δυνατότητα κερδοσκοπίας. Ήταν όμως πια πολύ αργά. Ήδη τα ελληνικά ομόλογα είχαν καταρρεύσει.

Η κυβέρνηση έπαιξε το παιχνίδι των κερδοσκόπων διευκολύνοντας τους να εξοντώσουν την ελληνική οικονομία, εκτοξεύοντας τα spread στα ύψη και να οδηγήσουν την χώρα στην κατάρρευση.


Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως φαίνεται στο σχετικό site του BLOOMBERG http://www.bloomberg.com/apps/cbuilder?ticker1=.GRK:IND, τα ελληνικά ομόλογα εκτινάχθηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο που εξελέγη το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα από 100 περίπου basis points σε 450!Πήγη: Ελεύθερος Τύπος (20/04/10)Bookmark and Share