Ψαλίδι 10% στο εφάπαξ Δημοσίου

Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης
Από : Τα Νέα

Με μέση απώλεια στο εφάπαξ ύψους 4.500 ευρώ ή 10% θα πληρώσουν την κατάρρευση του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) οι δημόσιοι υπάλληλοι – όχι μόνον εκείνοι που σπεύδουν τώρα να συνταξιοδοτηθούν αλλά και όσοι έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις. Κύκλοι του Ταμείου τόνιζαν χτες ότι… όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για εφάπαξ κινδυνεύουν να πάρουν όχι µόνο µε μεγάλη καθυστέρηση την αποζημίωση αλλά και µε περικοπές. Χαρακτηριστικό της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου είναι ότι η διοίκησή του αδυνατεί να προβλέψει πότε θα καταβληθεί το εφάπαξ σε όσους υποβάλλουν φέτος αιτήσεις.

Σήμερα εκκρεμεί η πληρωμή 39.000 αιτήσεων για εφάπαξ – απαιτούνται 1,7 δισ. ευρώ – και αυτή την περίοδο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις του Σεπτεμβρίου του 2009!

Εκτός από την αδυναμία καταβολής του εφάπαξ, το ΤΠΔΥ έχει να αντιμετωπίσει και το μεγάλο κύμα φυγής λόγω των ανατροπών στο Ασφαλιστικό. Σημειώνεται ότι η μείωση του εφάπαξ προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και είναι απαίτηση της τρόικας μετά την ολοκλήρωση των σχετικών αναλογιστικών μελετών.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΤΡΑ που φέρνει σε εφαρμογή από σήμερα το υπουργείο Εργασίας σε µια προσπάθεια να τονώσει οικονομικά το ΤΠΔΥ είναι:

1. Καταβολή δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ το οποίο θα δοθεί από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) µε ισόποση έκδοση ομολόγου Δημοσίου. Για το σχετικό θέμα συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. του ΤΕΑΔΥ.

2. Δεύτερο δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ το οποίο θα δοθεί στο ΤΠΔΥ µε ομόλογο του Δημοσίου.

3. Ασφάλιση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων των περίπου 60.000 εργαζομένων µε σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου οι οποίοι σήμερα καλύπτονται για κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και δεν δικαιούνται εφάπαξ. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 25 εκατ. ευρώ τα έσοδα από εισφορές. Η σχετική ρύθμιση προβλέπει ότι στην ασφάλιση του Ταμείου υπάγονται υποχρεωτικώς από 1/7/2011 και οι επί συμβάσει ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως χρόνου πρόσληψης, υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, των οποίων το μόνιμο προσωπικό υπάγεται στην ασφάλιση του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του Ταμείου.

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ του παραπάνω Οργανισμού του Ταμείου και της γενικότερης νομοθεσίας που αφορούν την αναγνώριση και εξαγορά χρόνου προϋπηρεσίας των ασφαλισμένων καταργούνται. Όσες αιτήσεις εξαγοράς έχουν υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού εξετάζονται σύμφωνα µε τις ισχύουσες μέχρι την ημερομηνία αυτή διατάξεις.

Ως τακτικές μηνιαίες αποδοχές για τον υπολογισμό της εισφοράς θεωρούνται το σύνολο του βασικού μισθού, του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και οι νόμιμες αυξήσεις αυτών.

Ως αποδοχές για τον υπολογισμό του ανωτέρω βοηθήματος νοούνται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών (βασικός μισθός, επίδομα χρόνου υπηρεσίας και νόμιμες αυξήσεις αυτών, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων εορτών και αδείας εφόσον τα επιδόματα αυτά υπόκεινται σε κρατήσεις), που έλαβε ο ασφαλισμένος τα πέντε τελευταία από την αποχώρησή του έτη.

Εισφορές για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας 2010 που παρακρατήθηκαν και αποδόθηκαν στο Ταμείο δεν αναζητούνται. Οι υπάλληλοι συνταξιοδοτούμενοι από 1/1/2012 και εφεξής δικαιούνται εφάπαξ βοηθήματος αναλόγου µε τον χρόνο που έχουν συμπληρώσει στην ασφάλιση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει πέντε έτη, για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος λαμβάνονται υπόψη οι μέσες αποδοχές του χρόνου ασφάλισης. Οι ανωτέρω δικαιούνται και αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης του Ν. 3198/1955 σε συνδυασμό µε τον Ν. 2112/ 1920 που βαρύνει τις υπηρεσίες τους. Το ποσό της καταβαλλόμενης αποζημίωσης είναι ανάλογο του χρόνου υπηρεσίας που έχει διανυθεί εκτός ασφάλισης Ταμείου προς τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας.