Ρεπορτάζ : Χάρης Καρανίκας
Από : Τα Νέα
«Η προφανώς αµφίθυµη προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ για την τήρηση των όρων της σύµβασης µε την COSCO δηµιουργεί νέες αµφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύσει και να διατηρήσει ξένους επενδυτές εν µέσω µίας παγκόσµιας χρηµατοπιστωτικής κρίσης». «∆εν αποτελεί µεγάλη έκπληξη που η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να ιδιωτικοποιήσει την ολυµπιακή στην έκτη προσπάθεια».
«Η Ελλάδα αγωνίζεται να αποφύγει το “µαύρο µάτι” στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας» και «µόνο κατ’ όνοµα ιδιωτικοποίηση του τοµέα που µαστίζεται». Κι αυτά είναι µόνο µερικά από τα ενίοτε καυστικά και ειρωνικά σχόλια των αµερικανών.
«Τα ΝΕΑ» δηµοσιεύουν τα τηλεγραφήµατα που αναφέρονται στις προσπάθειες αποκρατικοποίησης από το 2005 και µετά.
COSCO
«Οι Ελληνες δεν δείχνουν ευχαριστηµένοι µε την πώληση»
Δεκέµβριος 2008. Στο εµπιστευτικό έγγραφο 08 Athens 1635 µε τον τίτλο «Οι Ελληνες θεωρούν την Κίνα πιο επιθετική κατά την επίσκεψη του προέδρου Χου», περιγράφεται η συνάντηση του Κινέζου µε τον Καραµανλή και τον Παπούλια οπότε υπογράφτηκε και η σύµβαση για την παραχώρηση του σταθµού εµπορευµατοκιβωτίων του Πειραιά στην CosCo. Οπως προκύπτει από το τηλεγράφηµα, στέλεχος του ΥΠΕΞ αποκαλύπτει στους Αµερικανούς ότι η παραχώρηση αυτή ήταν ιδέα του πρώην πρωθυπουργού της χώρας µας. Και σηµειώνει µε νόηµα ο Σπέκχαρντ: «Δηµοσιεύµατα στον Τύπο ανέφεραν ότι η παραχώρηση του λιµανιού του Πειραιά θα γινόταν µε ανοιχτό και δίκαιο διαγωνισµό, παρότι η ανάπτυξη πολιτικής µπορεί να έπαιξε ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο».
Στο ίδιο έγγραφο οι Κινέζοι φέρονται να έχουν επιβάλει την επίσκεψη του προέδρου τους στην Ελλάδα, δίνοντας στους Ελληνες χρονικό περιθώριο προετοιµασίας µόνο έναν µήνα, ενώ το ταξίδι Παπούλια στην Κίνα είχε προαναγγελθεί έναν ολόκληρο χρόνο πριν. «Προφανώς ήθελαν η συµφωνία για την παραχώρηση στην CosCo να γίνει το συντοµότερο δυνατόν», εκτιµάται, ενώ το στέλεχος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η διαδικασία είχε πέσει θύµα της γραφειοκρατίας για αρκετό καιρό και πως η επίσκεψη εξανάγκασε την πρόοδο για την ολοκλήρωσή της.
Επίσης, το στέλεχος του ΥΠΕΞ «παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα ήταν σε “υποδεέστερη θέση” λόγω του πολύ µεγάλου εµπορικού ελλείµµατος µε την Κίνα» και εποµένως υποστηρίζουν γενικά τις θέσεις που έχουν σηµασία για τους Κινέζους.
«Η Ελλάδα προφανώς δεν παίρνει αυτό που νοµίζει ότι της αξίζει σε αντάλλαγµα και οι Ελληνες δεν φαίνονται ευχαριστηµένοι µε τη σχέση», έγραφε στο σχόλιό του ο Σπέκχαρντ για τις σχέσεις της χώρας µας µε την Κίνα. «Ο Καραµανλής προσπαθεί να αναστρέψει αυτή την κατάσταση µε τη σύµβαση παραχώρησης του σταθµού εµπορευµατοκιβωτίων του Πειραιά στην CosCo – αν υποθέσει κανείς ότι είναι αληθής η αναφορά του (ελληνικού) ΥΠΕΞ για το ότι αυτός, και όχι µια ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, ήταν υπεύθυνος που η παραχώρηση κατέληξε στους Κινέζους. Οπως συµβαίνει και µε τη Ρωσία, η ελληνική κυβέρνηση εµφανίζεται πρόθυµη να κάνει παραχωρήσεις κατά τις τρέχουσες επιχειρηµατικές συµφωνίες της για να εξασφαλίσει µια καλύτερη θέση αργότερα. Αλλά το αν µία τέτοια στρατηγική θα λειτουργήσει – είτε µε την Κίνα είτε µε τη Ρωσία – µπορεί να µην είναι σαφές για αρκετό καιρό», κατέληγε ο αµερικανός πρεσβευτής. Δέκα µήνες µετά, λίγες ηµέρες αφού είχε λήξει η απεργία στον Πειραιά, ο ίδιος σηµείωνε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών ο Γιώργος Παπανδρέου και η οµάδα του απευθυνόµενοι στους λιµενεργάτες και στα εργατικά συνδικάτα υποσχέθηκαν την επανεξέταση και την πιθανή επαναδιαπραγµάτευση της παραχώρησης στην CosCo και άλλων συµφωνιών ιδιωτικοποίησης που είχαν υπογραφεί από τη Ν.Δ. Στο τηλεγράφηµα 09Athens1581 αναφέρεται ότι η συγκεκριµένη «λαϊκίστικη ρητορική» εξελήφθη από την ένωση λιµενεργατών ως ένδειξη υποστήριξης για τον αγώνα τους.
«Ο Παπανδρέου θα πρέπει να λάβει αποφασιστικά,τολµηρά µέτρα για να πείσει τους πολίτες, τους εργαζοµένους και τους επενδυτές ότι η κυβέρνηση αντιµετωπίζει µε σοβαρότητα τις διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις που πρέπει να γίνουν, ότι τα δικαιώµατά τους θα είναι σεβαστά και ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για επενδύσεις», σχολίαζε ο Σπέκχαρντ στα τέλη Οκτωβρίου 2009.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
«Οι πιθανότητες στην 7η προσπάθεια είναι 50%»
ΩΣ ΚAΥΤΗ πολιτική πατάτα την οποία δεν θέλει να διαχειριστεί καµία κυβέρνηση, ιδίως σε δύσκολους καιρούς για την οικονοµία, περιγράφεται η ιδιωτικοποίηση της Ολυµπιακής στο τηλεγράφηµα 09Athens224 που εστάλη στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ τον Φεβρουάριο του 2009. Ανάµεσα σε άλλα, στο διπλωµατικό έγγραφο αναφέρεται ότι σύµφωνα µε σύµβουλο του αρµόδιου υπουργείου ο πυρήνας του ενεργητικού της νέας εταιρείας Πάνθεον θα αποτελείται από την επωνυµία και το λογότυπο της Ολυµπιακής και από βασικά σλοτ σε επτά µεγάλα αεροδρόµια στον κόσµο. Και σε παρένθεση ακολουθεί το ειρωνικό σχόλιο του Σπέκχαρντ:
«Περιλαµβανοµένων (των αεροδροµίων) Φρανκφούρτης, Χίθροου, JFK και… Βουκουρεστίου;». Επιπλέον επισηµαίνεται ότι επενδυτής µε έδρα τις ΗΠΑ είχε ζητήσει από την πρεσβεία να προσεγγίσει την ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα ήταν διαφανής. Το «πάθηµα» της αµερικανικής olympic Investors, η οποία είχε υπογράψει µνηµόνιο συµφωνίας για την εξαγορά της το 2005 – που δεν προχώρησε µετά τη διαφωνία του επιτρόπου Μπαρό να πωληθεί η εταιρεία πριν επιστρέψει τις παράνοµες κρατικές επιχορηγήσεις –, είχε προκαλέσει ανασφάλεια στους ενδιαφερόµενους αµερικανούς επενδυτές. Ερωτώµενος για τις δηλώσεις της MIG σχετικά µε την επανακρατικοποίηση της Ολυµπιακής, o σύµβουλος του υπουργείου φέρεται να είπε στους Αµερικανούς ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται για την κερδοφορία της και ότι ερµήνευε τις συγκεκριµένες δηλώσεις «ως µία µορφή ασφάλειας απέναντι σε µία “εχθρική” επανακρατικοποίηση». Ως συµπέρασµα ο Σπέκχαρντ υιοθετούσε την άποψη του συµβούλου ότι οι πιθανότητες να επιτύχει η 7η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ήταν 50%.
Ζητούσαν διαφάνεια
Σε τηλεγράφηµα προς το Στέιτ Ντιπάρµεντ το 2009 επισηµαίνεται ότι επενδυτής µε έδρα τις ΗΠΑ είχε ζητήσει από την πρεσβεία να προσεγγίσει την ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα ήταν διαφανής
ΟΠΑΠ
«Θα χρησιµοποιηθούν τα έσοδα για το έλλειµµα»;
Μόνο σε ένα διπλωµατικό έγγραφο εµφανίζονται θετικά σχόλια από τους αµερικανούς: στο τηλεγράφηµα 05Athens2054 τον αύγουστο του 2005 επισηµαίνουν πως µε την πώληση 52 εκατοµµυρίων µετοχών του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση κατάφερε να πιάσει το 80% του στόχου των εσόδων που είχε θέσει για το τρέχον έτος. «Ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει εντελώς αν θα χρησιµοποιήσει τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων για τη µείωση του ελλείµµατος ή για να πληρώσει µέρος του χρέους, το οποίο τώρα ξεπερνά το 116% του ΑΕΠ της, οι αποκρατικοποιήσεις θα αποφέρουν οφέλη µέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας στην αγορά, της βελτίωσης της αποδοτικότητας στις επιχειρήσεις και της αύξησης της διαφάνειας και της ευθύνης. αν και οι ιδιωτικοποιήσεις από µόνες τους δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήµατα της Ελλάδας µε το έλλειµµα και το χρέος, είναι ένα σηµαντικό µέρος της στρατηγικής ώστε να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις του Συµφώνου Σταθερότητας», σχολίαζε ο αµερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις.
Στο 116% του ΑΕΠ το χρέος
«οι ιδιωτικοποιήσεις δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήµατα της Ελλάδας µε το έλλειµµα και το χρέος»
ΟΛΘ
«Είναι απροετοίµαστη η κυβέρνηση»
ΧΕΙΡΟΠΙAΣΤΗ απόδειξη της αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρµόσει µεταρρυθµίσεις που απαιτούνται άµεσα για να µειώσει το µέγεθος του δηµόσιου τοµέα θα ήταν η επιτυχηµένη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, σύµφωνα µε τους Αµερικανούς, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφηµα 08Thessaloniki51 µε ηµεροµηνία 25 Ιουνίου 2008. «Ενώ οι τοπικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση, είναι έξω φρενών µε την αντιληπτή έλλειψη προετοιµασίας της κυβέρνησης και τη βιαστική έναρξη της διαδικασίας διαγωνισµού, στην οποία οι επιχειρήσεις αποδίδουν τις έντονες διαµαρτυρίες των εργαζοµένων και τις εµπορικές απώλειες που προκύπτουν από αυτές», έγραφε το στέλεχος του προξενείου στη Θεσσαλονίκη καταλήγοντας στο συµπέρασµα ότι όσο γρηγορότερα ανακηρυχθεί ο νικητής του διαγωνισµού τόσο το καλύτερο για όλους.
H ΕΝΕΡΓΕΙA. Στον αγώνα της ελληνικής κυβέρνησης να «διορθώσει» το πρόβληµα των… µηδενικών πωλήσεων που παρου σιάστηκε κατά την έναρξη της λειτουργίας του ηλεκτροπαραγωγού σταθµού φυσικού αερίου της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης Α.Ε., της πρώτης εταιρείας που θα συναγωνιζόταν τη ΔΕΗ, αναφέρεται το τηλεγράφηµα 05Athens3272 τον Δεκέµβριο του 2005. Οι Αµερικανοί επισηµαίνουν ότι µέσα σε πέντε ηµέρες λειτουργίας από το ανέβασµα του διακόπτη, ο σταθµός δεν είχε καταφέρει να πουλήσει ούτε λίγες κιλοβατώρες και ως εκ τούτου η λειτουργία του έπεσε στο ρελαντί. Η λύση τελικά δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση µε την εξασφάλιση χαµηλότερης τιµής για την αγορά φυσικού αερίου, του καυσίµου του σταθµού για να παράγει ηλεκτρικό ρεύµα. Στο καυστικό σχόλιό του για την κατάσταση που επικρατούσε ο αµερικανός επιτετραµµένος Τόµας Κάντριµαν σηµειώνει ότι «ο ενεργειακός τοµέας στην Ελλάδα δεν έχει ελεύθερη αγορά, αλλά είναι χωρίς αγορά».
Η αγορά ενέργειας
Στο καυστικό σχόλιό του για την κατάσταση που επικρατούσε ο αµερικανός επιτετραµµένος Τόµας Κάντριµαν σηµειώνει ότι «ο ενεργειακός τοµέας στην Ελλάδα δεν έχει ελεύθερη αγορά, αλλά είναι χωρίς αγορά»
∆ιαβάστε όλα τα τηλεγραφήµατα του Wikileaks στο www.tanea.gr/wikileaks
Υ.Γ. από Πύθων : Για άλλη μια φορά προεπιλεγμένα έγγραφα που δίνουν άλλοθι στο βαθύ ΠαΣοΚ για την λαϊκιστική του τότε στάση. Όλες οι προσπάθειες τις προηγούμενης κυβέρνησης για άμεσες αποκρατικοποιήσεις εμποδίστηκαν από την ανεύθυνη πολιτική στάση της τότε αντιπολίτευση, γι' αυτό και καθυστέρησαν να υλοποιηθούν. Η επίσπευση των συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων με την συναίνεση της αντιπολίτευσης τότε θα είχε επιφέρει σημέρα τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον αναπτυξιακό τομέα. Γιατί δεν ήθελαν να σώσουν τότε τη χώρα; Τι φοβόντουσαν να συναινέσουν; Μήπως, λέω μήπως μόνο έτσι θα έπαιρναν πανηγυρικά την εξουσία και θα έπειθαν την κοινωνία ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα καλό για να σωθεί η χώρα. Μήπως με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε η ελληνική κοινωνία να δεχτεί τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Πως μπορούν να περάσουν τις αποκρατικοποιήσεις αυτοί που έχουν γαλουχηθεί με την νοοτροπία του κρατισμού; Πως μπορεί η ελληνική κοινωνία να ανακάμψει με ανθρώπους που εκτελούν απλά τις εντολές της Τρόικας; Πραγματικά λυπούμαστε, γιατί ένω όλοι γνωρίζουνε πλέον ποια είναι η αλήθεια και παρά ταύτα συμβιβάζονται με την κυβέρνηση του Μνημονίου.
Από : Τα Νέα
«Η προφανώς αµφίθυµη προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ για την τήρηση των όρων της σύµβασης µε την COSCO δηµιουργεί νέες αµφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύσει και να διατηρήσει ξένους επενδυτές εν µέσω µίας παγκόσµιας χρηµατοπιστωτικής κρίσης». «∆εν αποτελεί µεγάλη έκπληξη που η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να ιδιωτικοποιήσει την ολυµπιακή στην έκτη προσπάθεια».
«Η Ελλάδα αγωνίζεται να αποφύγει το “µαύρο µάτι” στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας» και «µόνο κατ’ όνοµα ιδιωτικοποίηση του τοµέα που µαστίζεται». Κι αυτά είναι µόνο µερικά από τα ενίοτε καυστικά και ειρωνικά σχόλια των αµερικανών.
«Τα ΝΕΑ» δηµοσιεύουν τα τηλεγραφήµατα που αναφέρονται στις προσπάθειες αποκρατικοποίησης από το 2005 και µετά.
COSCO
«Οι Ελληνες δεν δείχνουν ευχαριστηµένοι µε την πώληση»
Δεκέµβριος 2008. Στο εµπιστευτικό έγγραφο 08 Athens 1635 µε τον τίτλο «Οι Ελληνες θεωρούν την Κίνα πιο επιθετική κατά την επίσκεψη του προέδρου Χου», περιγράφεται η συνάντηση του Κινέζου µε τον Καραµανλή και τον Παπούλια οπότε υπογράφτηκε και η σύµβαση για την παραχώρηση του σταθµού εµπορευµατοκιβωτίων του Πειραιά στην CosCo. Οπως προκύπτει από το τηλεγράφηµα, στέλεχος του ΥΠΕΞ αποκαλύπτει στους Αµερικανούς ότι η παραχώρηση αυτή ήταν ιδέα του πρώην πρωθυπουργού της χώρας µας. Και σηµειώνει µε νόηµα ο Σπέκχαρντ: «Δηµοσιεύµατα στον Τύπο ανέφεραν ότι η παραχώρηση του λιµανιού του Πειραιά θα γινόταν µε ανοιχτό και δίκαιο διαγωνισµό, παρότι η ανάπτυξη πολιτικής µπορεί να έπαιξε ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο».
Στο ίδιο έγγραφο οι Κινέζοι φέρονται να έχουν επιβάλει την επίσκεψη του προέδρου τους στην Ελλάδα, δίνοντας στους Ελληνες χρονικό περιθώριο προετοιµασίας µόνο έναν µήνα, ενώ το ταξίδι Παπούλια στην Κίνα είχε προαναγγελθεί έναν ολόκληρο χρόνο πριν. «Προφανώς ήθελαν η συµφωνία για την παραχώρηση στην CosCo να γίνει το συντοµότερο δυνατόν», εκτιµάται, ενώ το στέλεχος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η διαδικασία είχε πέσει θύµα της γραφειοκρατίας για αρκετό καιρό και πως η επίσκεψη εξανάγκασε την πρόοδο για την ολοκλήρωσή της.
Επίσης, το στέλεχος του ΥΠΕΞ «παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα ήταν σε “υποδεέστερη θέση” λόγω του πολύ µεγάλου εµπορικού ελλείµµατος µε την Κίνα» και εποµένως υποστηρίζουν γενικά τις θέσεις που έχουν σηµασία για τους Κινέζους.
«Η Ελλάδα προφανώς δεν παίρνει αυτό που νοµίζει ότι της αξίζει σε αντάλλαγµα και οι Ελληνες δεν φαίνονται ευχαριστηµένοι µε τη σχέση», έγραφε στο σχόλιό του ο Σπέκχαρντ για τις σχέσεις της χώρας µας µε την Κίνα. «Ο Καραµανλής προσπαθεί να αναστρέψει αυτή την κατάσταση µε τη σύµβαση παραχώρησης του σταθµού εµπορευµατοκιβωτίων του Πειραιά στην CosCo – αν υποθέσει κανείς ότι είναι αληθής η αναφορά του (ελληνικού) ΥΠΕΞ για το ότι αυτός, και όχι µια ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, ήταν υπεύθυνος που η παραχώρηση κατέληξε στους Κινέζους. Οπως συµβαίνει και µε τη Ρωσία, η ελληνική κυβέρνηση εµφανίζεται πρόθυµη να κάνει παραχωρήσεις κατά τις τρέχουσες επιχειρηµατικές συµφωνίες της για να εξασφαλίσει µια καλύτερη θέση αργότερα. Αλλά το αν µία τέτοια στρατηγική θα λειτουργήσει – είτε µε την Κίνα είτε µε τη Ρωσία – µπορεί να µην είναι σαφές για αρκετό καιρό», κατέληγε ο αµερικανός πρεσβευτής. Δέκα µήνες µετά, λίγες ηµέρες αφού είχε λήξει η απεργία στον Πειραιά, ο ίδιος σηµείωνε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών ο Γιώργος Παπανδρέου και η οµάδα του απευθυνόµενοι στους λιµενεργάτες και στα εργατικά συνδικάτα υποσχέθηκαν την επανεξέταση και την πιθανή επαναδιαπραγµάτευση της παραχώρησης στην CosCo και άλλων συµφωνιών ιδιωτικοποίησης που είχαν υπογραφεί από τη Ν.Δ. Στο τηλεγράφηµα 09Athens1581 αναφέρεται ότι η συγκεκριµένη «λαϊκίστικη ρητορική» εξελήφθη από την ένωση λιµενεργατών ως ένδειξη υποστήριξης για τον αγώνα τους.
«Ο Παπανδρέου θα πρέπει να λάβει αποφασιστικά,τολµηρά µέτρα για να πείσει τους πολίτες, τους εργαζοµένους και τους επενδυτές ότι η κυβέρνηση αντιµετωπίζει µε σοβαρότητα τις διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις που πρέπει να γίνουν, ότι τα δικαιώµατά τους θα είναι σεβαστά και ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για επενδύσεις», σχολίαζε ο Σπέκχαρντ στα τέλη Οκτωβρίου 2009.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
«Οι πιθανότητες στην 7η προσπάθεια είναι 50%»
ΩΣ ΚAΥΤΗ πολιτική πατάτα την οποία δεν θέλει να διαχειριστεί καµία κυβέρνηση, ιδίως σε δύσκολους καιρούς για την οικονοµία, περιγράφεται η ιδιωτικοποίηση της Ολυµπιακής στο τηλεγράφηµα 09Athens224 που εστάλη στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ τον Φεβρουάριο του 2009. Ανάµεσα σε άλλα, στο διπλωµατικό έγγραφο αναφέρεται ότι σύµφωνα µε σύµβουλο του αρµόδιου υπουργείου ο πυρήνας του ενεργητικού της νέας εταιρείας Πάνθεον θα αποτελείται από την επωνυµία και το λογότυπο της Ολυµπιακής και από βασικά σλοτ σε επτά µεγάλα αεροδρόµια στον κόσµο. Και σε παρένθεση ακολουθεί το ειρωνικό σχόλιο του Σπέκχαρντ:
«Περιλαµβανοµένων (των αεροδροµίων) Φρανκφούρτης, Χίθροου, JFK και… Βουκουρεστίου;». Επιπλέον επισηµαίνεται ότι επενδυτής µε έδρα τις ΗΠΑ είχε ζητήσει από την πρεσβεία να προσεγγίσει την ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα ήταν διαφανής. Το «πάθηµα» της αµερικανικής olympic Investors, η οποία είχε υπογράψει µνηµόνιο συµφωνίας για την εξαγορά της το 2005 – που δεν προχώρησε µετά τη διαφωνία του επιτρόπου Μπαρό να πωληθεί η εταιρεία πριν επιστρέψει τις παράνοµες κρατικές επιχορηγήσεις –, είχε προκαλέσει ανασφάλεια στους ενδιαφερόµενους αµερικανούς επενδυτές. Ερωτώµενος για τις δηλώσεις της MIG σχετικά µε την επανακρατικοποίηση της Ολυµπιακής, o σύµβουλος του υπουργείου φέρεται να είπε στους Αµερικανούς ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται για την κερδοφορία της και ότι ερµήνευε τις συγκεκριµένες δηλώσεις «ως µία µορφή ασφάλειας απέναντι σε µία “εχθρική” επανακρατικοποίηση». Ως συµπέρασµα ο Σπέκχαρντ υιοθετούσε την άποψη του συµβούλου ότι οι πιθανότητες να επιτύχει η 7η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ήταν 50%.
Ζητούσαν διαφάνεια
Σε τηλεγράφηµα προς το Στέιτ Ντιπάρµεντ το 2009 επισηµαίνεται ότι επενδυτής µε έδρα τις ΗΠΑ είχε ζητήσει από την πρεσβεία να προσεγγίσει την ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα ήταν διαφανής
ΟΠΑΠ
«Θα χρησιµοποιηθούν τα έσοδα για το έλλειµµα»;
Μόνο σε ένα διπλωµατικό έγγραφο εµφανίζονται θετικά σχόλια από τους αµερικανούς: στο τηλεγράφηµα 05Athens2054 τον αύγουστο του 2005 επισηµαίνουν πως µε την πώληση 52 εκατοµµυρίων µετοχών του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση κατάφερε να πιάσει το 80% του στόχου των εσόδων που είχε θέσει για το τρέχον έτος. «Ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει εντελώς αν θα χρησιµοποιήσει τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων για τη µείωση του ελλείµµατος ή για να πληρώσει µέρος του χρέους, το οποίο τώρα ξεπερνά το 116% του ΑΕΠ της, οι αποκρατικοποιήσεις θα αποφέρουν οφέλη µέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας στην αγορά, της βελτίωσης της αποδοτικότητας στις επιχειρήσεις και της αύξησης της διαφάνειας και της ευθύνης. αν και οι ιδιωτικοποιήσεις από µόνες τους δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήµατα της Ελλάδας µε το έλλειµµα και το χρέος, είναι ένα σηµαντικό µέρος της στρατηγικής ώστε να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις του Συµφώνου Σταθερότητας», σχολίαζε ο αµερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις.
Στο 116% του ΑΕΠ το χρέος
«οι ιδιωτικοποιήσεις δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήµατα της Ελλάδας µε το έλλειµµα και το χρέος»
ΟΛΘ
«Είναι απροετοίµαστη η κυβέρνηση»
ΧΕΙΡΟΠΙAΣΤΗ απόδειξη της αποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρµόσει µεταρρυθµίσεις που απαιτούνται άµεσα για να µειώσει το µέγεθος του δηµόσιου τοµέα θα ήταν η επιτυχηµένη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, σύµφωνα µε τους Αµερικανούς, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφηµα 08Thessaloniki51 µε ηµεροµηνία 25 Ιουνίου 2008. «Ενώ οι τοπικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση, είναι έξω φρενών µε την αντιληπτή έλλειψη προετοιµασίας της κυβέρνησης και τη βιαστική έναρξη της διαδικασίας διαγωνισµού, στην οποία οι επιχειρήσεις αποδίδουν τις έντονες διαµαρτυρίες των εργαζοµένων και τις εµπορικές απώλειες που προκύπτουν από αυτές», έγραφε το στέλεχος του προξενείου στη Θεσσαλονίκη καταλήγοντας στο συµπέρασµα ότι όσο γρηγορότερα ανακηρυχθεί ο νικητής του διαγωνισµού τόσο το καλύτερο για όλους.
H ΕΝΕΡΓΕΙA. Στον αγώνα της ελληνικής κυβέρνησης να «διορθώσει» το πρόβληµα των… µηδενικών πωλήσεων που παρου σιάστηκε κατά την έναρξη της λειτουργίας του ηλεκτροπαραγωγού σταθµού φυσικού αερίου της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης Α.Ε., της πρώτης εταιρείας που θα συναγωνιζόταν τη ΔΕΗ, αναφέρεται το τηλεγράφηµα 05Athens3272 τον Δεκέµβριο του 2005. Οι Αµερικανοί επισηµαίνουν ότι µέσα σε πέντε ηµέρες λειτουργίας από το ανέβασµα του διακόπτη, ο σταθµός δεν είχε καταφέρει να πουλήσει ούτε λίγες κιλοβατώρες και ως εκ τούτου η λειτουργία του έπεσε στο ρελαντί. Η λύση τελικά δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση µε την εξασφάλιση χαµηλότερης τιµής για την αγορά φυσικού αερίου, του καυσίµου του σταθµού για να παράγει ηλεκτρικό ρεύµα. Στο καυστικό σχόλιό του για την κατάσταση που επικρατούσε ο αµερικανός επιτετραµµένος Τόµας Κάντριµαν σηµειώνει ότι «ο ενεργειακός τοµέας στην Ελλάδα δεν έχει ελεύθερη αγορά, αλλά είναι χωρίς αγορά».
Η αγορά ενέργειας
Στο καυστικό σχόλιό του για την κατάσταση που επικρατούσε ο αµερικανός επιτετραµµένος Τόµας Κάντριµαν σηµειώνει ότι «ο ενεργειακός τοµέας στην Ελλάδα δεν έχει ελεύθερη αγορά, αλλά είναι χωρίς αγορά»
∆ιαβάστε όλα τα τηλεγραφήµατα του Wikileaks στο www.tanea.gr/wikileaks
Υ.Γ. από Πύθων : Για άλλη μια φορά προεπιλεγμένα έγγραφα που δίνουν άλλοθι στο βαθύ ΠαΣοΚ για την λαϊκιστική του τότε στάση. Όλες οι προσπάθειες τις προηγούμενης κυβέρνησης για άμεσες αποκρατικοποιήσεις εμποδίστηκαν από την ανεύθυνη πολιτική στάση της τότε αντιπολίτευση, γι' αυτό και καθυστέρησαν να υλοποιηθούν. Η επίσπευση των συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων με την συναίνεση της αντιπολίτευσης τότε θα είχε επιφέρει σημέρα τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον αναπτυξιακό τομέα. Γιατί δεν ήθελαν να σώσουν τότε τη χώρα; Τι φοβόντουσαν να συναινέσουν; Μήπως, λέω μήπως μόνο έτσι θα έπαιρναν πανηγυρικά την εξουσία και θα έπειθαν την κοινωνία ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα καλό για να σωθεί η χώρα. Μήπως με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε η ελληνική κοινωνία να δεχτεί τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Πως μπορούν να περάσουν τις αποκρατικοποιήσεις αυτοί που έχουν γαλουχηθεί με την νοοτροπία του κρατισμού; Πως μπορεί η ελληνική κοινωνία να ανακάμψει με ανθρώπους που εκτελούν απλά τις εντολές της Τρόικας; Πραγματικά λυπούμαστε, γιατί ένω όλοι γνωρίζουνε πλέον ποια είναι η αλήθεια και παρά ταύτα συμβιβάζονται με την κυβέρνηση του Μνημονίου.